El sol és font de vida per al planeta, alimenta les plantes i els animals. Sense no hi hauria la vida sobre la terra. Estimula les defenses, ens ajuda a crear les vitamines, com ara la D, tan necessàries per als ossos i la pell, i també millora l’estat anímic. Però quan es pren en excés pot ser molt perjudicial: la moda de lluir una pell bronzejada, els esports a l’aire lliure durant molta estona, estirar-se a la platja a prendre el sol, etc., tot plegat comporta que molts dels beneficis que té puguin tornar-se un perill.

Tan Woman Applying Sunscreen on LegsPerills que comporta la sobreexposició solar

Hi ha diferents tipus de conseqüències degudes a un excés de sol. Les més evidents són les cremades solars, que poden ser més o menys greus. No obstant això,  hi ha lesions acumulatives que, sense tenir un efecte tan immediat, són molt més lesives; per exemple, els melanomes i altres càncers de pell. Una altra conseqüència de l’exposició de la pell al sol són les taques i el fotoenvelliment. Per tot això, és indispensable tenir molta precaució i seguir aquests consells a l’hora de prendre el sol.

Mesures que cal tenir en compte per prendre el sol d’una manera segura:

 1. Cal evitar les hores centrals del dia (de 12.00 a 16.00 h.)
 2. Els nens de menys de tres anys no han d’estar mai exposats al sol durant aquesta franja horària.
 3. A l’estiu, s’ha de començar a prendre el sol de manera gradual; primer una estona curta i anar augmentant l’exposició de manera progressiva durant la temporada.
 4. Cal protegir els ulls amb ulleres de sol i cobrir el cap amb una gorra o barret.
 5. És aconsellable portar para-sol a la platja.
 6. Hem de procurar beure molta aigua i mai no hem de polvoritzar-la sobre la pell per evitar cremades degudes  a l’efecte lupa.
 7. Cal augmentar la ingesta de fruites i verdures, que aporten antioxidants i substàncies protectores de la pell,  com ara els licopens i els carotens, que es troben als tomàquets i les pastanagues, respectivament.
 8. Hem de tenir sempre present que hi ha pells amb fototipus especialment delicats que no poden prendre el sol; a més, en aquests casos és molt important tenir en compte l’índex de radiació existent.
 9. Cal utilitzar sempre una protecció solar correcta.

sol-475Fotoprotecció segura

Els fotoprotectors disminueixen els efectes negatius del sol, i absorbeixen o reflecteixen les substàncies pernicioses. No obstant això, mai no s’han de crear falses seguretats: cap fotoprotector solar, ja sigui anomenat “50+”, “extrem” o “alta protecció”, elimina completament els perills del sol. Al mercat hi ha dos tipus de fotoprotectors:

 • Químics

Retenen els fotons de la llum solar mitjançant reaccions fotoquímiques. Necessiten mitja hora per fer efecte. S’absorbeixen a les capes més profundes de la pell, per la qual cosa poden produir al·lèrgies i intoleràncies. Hi ha estudis que ens mostren la capacitat de certs filtres físics per interferir en determinats cicles hormonals; per tant, poden ser els causants de certs tumors.

 • Físics

Els fotoprotectors físics són substàncies procedents de sorres (generalment òxids de zinc, mica i especialment els òxids de titani finament polvoritzats) que, aplicades sobre la pell, reflecteixen la radiació.

Avantatges dels filtres físics

Es tracta d’una fotoprotecció segura i eficaç, ja que són químicament estables i no s’alteren amb el sol. A diferència dels químics, actuen immediatament quan s’apliquen i de la mateixa manera en totes les persones perquè no necessiten ser bioactivats. A més, com que són substàncies químicament inertes, no contaminen el planeta. Fa uns anys, els fotoprotectors naturals físics eren unes cremes amb una consistència molt greixosa i costava molt aplicar-los; a més, blanquejaven la pell. Actualment, hi ha cremes i locions lleugeres molt fàcils de posar: no blanquegen la pell i fins i tot hi ha esprais, que encara són més fàcils d’aplicar.

La marca Alga Maris

Els laboratoris Alga Maris combinen els filtres físics, fets fonamentalment a base de diòxid de titani, amb l’alga roja –Gelidiumsesquipedale–, que, com que és molt antioxidant, minimitza els efectes negatius del sol sobre la pell, després de l’exposició. Las seves cremes i locions no blanquegen la pell, i la presentació en esprai és molt còmoda d’aplicar. Aquests laboratoris s’han centrat en la recerca d’una solució per als surfistes de Biarritz. Són resistents a l’aigua, molt hidratants i minimitzen els efectes de sequedat que l’aigua de mar provoca a la pell. José Manuel Fernández Alfonso Farmacèutic titular Director Tècnic de NaturalSensia.com