Zao certificat

El problema és que, fins fa poc, teníem al mercat poques marques de maquillatge ecològic que fossin tan duradores, eficaces i glamuroses com les convencionals. Això és important perquè, indubtablement, a l’hora d’adquirir productes cosmètics, moltes dones demanem un plus estètic que alimenta la sensació de tenir a les mans un producte fet amb cura, amb amor i amb gust.

Ara, en canvi, ja hi ha algunes marques de maquillatge bio de gamma alta que fins ara havíem de comprar a l’estranger. A The Bioherbarium (comerç electrònic de Sant Cugat), tenen marques d’origen francès com ara Zao Makeup, que, a més de tenir el certificat Ecocert es presenta en recipients de bambú, molt originals com a regal i, a més, la majoria dels productes són recarregables, cosa que els fa encara més sostenibles i econòmics.

Altres marques són Organic Glam, dels laboratoris anglesos The Organic Pharmacy, amb ingredients avalats pel certificat de Soil Association, un maquillatge que és veritablement un luxe tant pels ingredients com per la presentació.

Són maquillatges a base de cera d’abelles, olis essencials i conservants naturals tan eficaços com els artificials, però que no contenen els ingredients tòxics del maquillatge convencional (en alguns casos els contenen en mínima quantitat si és imprescindible per a la formulació). En el cas de Zao Makeup, ni tan sols trobem talc; de fet és l’únic maquillatge bio que no en porta i que fa servir micropartícules de plata per substituir-lo.

Maquillatge ecològic recarregable

Maquillatge ecològic recarregable

Són, en definitiva, luxes a l’abast de qualsevol butxaca que es pugui permetre les marques convencionals, ja que els preus no són pas més alts que els de la cosmètica de les multinacionals clàssiques de gamma alta; al contrari, l’ètica d’aquestes petites empreses preocupades per les noves pràctiques de consum sostenibles fa que els preus siguin sempre al màxim d’ajustats, malgrat que els ingredients naturals ecològics són més cars, més difícils d’obtenir i més preuats.

Sense fer una llista exhaustiva dels contaminants que porta un maquillatge convencional, podem esmentar els derivats del petroli i els OGM, però no oblidem els molts estudis d’associacions de consumidors que han trobat plom, cadmi, mercuri i alumini en la majoria de maquillatges convencionals analitzats. Alguns estudis han quantificat en més de 20 mg el maquillatge que ingereix una dona que es maquilla habitualment un cop al dia (xifra més alta si s’aplica el maquillatge repetidament).

Els productes de cosmètica són responsables de moltes al·lèrgies, irritacions, acne i altres problemes de la pell i de les mucoses (els ulls són particularment sensibles), però no hem de menystenir l’efecte acumulatiu que, en el programa de divulgació científica Què qui com de TV3, va explicar molt bé una dermatòloga de l’Hospital de la Vall d’Hebron, que relacionava l’acumulació de partícules tòxiques en l’organisme a través dels cosmètics amb malalties greus.

Passar-se a la cosmètica bio i al maquillatge ecològic sembla, doncs, l’opció més encertada i saludable.

Article escrit per:

Clara Pons-150Clara Pons
The Bioherbarium
Especialista en Imatge Personal i Corporativa