Fa uns dies amb una bona amiga meva, escèptica de l’alimentació saludable, discutíem sobre si hi ha evidències científiques contundents que el sucre és dolent. Ella defensava que hi ha estudis sempre per tot  i que sempre en trobaràs a favor i en contra. Vaig insistir-li que amb el sucre ara ja hi ha un consens entre tota la comunitat científica (els més academicistes i els més alternatius). Em va insistir que ella només sent a parlar que el sucre és el dimoni en la premsa especialitzada i sobretot als que defensem el menjar sa però que no ho ha vist en premsa generalista i se la llegeix diàriament ja que és periodista. Avui he decidit fer un recull d’articles que s’han publicat a premsa amb reputació i generalista i a potals rigorosos per tothom que pensi el mateix que ella, que segur que n’hi ha. Un altre tema és si seguim menjant galetes i sucre amb el menjar perquè no ens veiem en cor de canviar, perquè no ens agrada cuinar i les cremes de verdures del súper també porten sucre! Això és diferent a remetre’ns a “no està demostat científicament”. Em pregunto si som escèptics per no sentir-nos tant malament cada cop que mengem una oreo? Perquè no passa res que una persona decideixi menjar sucre o que tota la família ho faci. Cadascú tria quines són les seves prioritats. Per un altre serà fonamental destinar totes les atencions i esforços a la criança natural i per un altre a reciclar i reduir la contaminació. I és evident que no podem excelir en tots els camps, que tenim prioritats i que cada individu té la percepció que té dels fets i de les experiències i no percep els perills de la mateixa manera ni per les mateixes qüestions. El que considero és que hem de ser capaços d’assumir que no ho podem fer tot rebé i que, encara que sigui dolent, decidirem menjar sucre. Però sent plenament conscients que el sucre és dolent.

RECULL:

Diari El Mundo (2014) “El azúcar ya no es tan dulce”. Varias campañas alertan de los riesgos de una ingesta elevada.
BBC (2012) Qué desato la epidemia de obesidad en el mundo?
RTVE La mala alimentación. Una epidemia silenciosa oculta en los productos procesados. 

Nuria Coll
Nuria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival