panxa gemma destacadaEvolució del bebè segons Què es pot esperar quan s’està esperant de Heidi Murkoff: Aquesta setmana el bebè pesa uns 2.700 grams i fa aproximadament uns 50 cm de llargada. La major part dels sistemes que formen el seu organisme, des del circulatori, fins al musculoesquelètic estan preparats per a la vida fora de l’úter i, per tant, el bebè està gairebé preparat per arribar als braços dels seus pares. Tot i que el sistema digestiu també està preparat, encara no s’ha entrenat, perquè fins ara el bebè s’ha alimentat a través del cordó umbilical i encara no ha tingut la necessitat de fer la digestió. Però això canviarà aviat. Quan el nadó comenci a prendre llet, el sistema digestiu li començarà a funcionar i els bolquers començaran a omplir-se!

Alimentació de la mare: Durant aquest darrer mes d’embaràs, l’alimentació de la mare ha de mantenir la mateixa línia de tota la gestació, és a dir, amb una aportació extra de ferro, calci, proteïnes i àcid fòlic (Font: La alimentación de nuestros hijos. Océano Ambar) i reforçant alguns aliments com el iogurt, les pastanagues, els espinacs o el julivert, que és molt ric en vitamina C. (Font: Vincles, d’Angle Editorial). Aquestes darreres setmanes de gestació, com apunta la terapeuta i experta en nutrició natural i energètica Montse Bradfort, és important que la mare se centri en el moment del part, descansi al màxim i generi una energia distesa i d’obertura per tal de sentir-se tan relaxada com sigui possible. Una dieta basada en cereals, pasta i pa integrals; llegums; proteïnes vegetals, verdures de temporada, biològiques i locals, fruita d’estació lleugerament cuita, fruita seca i olis premsats en fred ens hi ajudarà; així com infusions,  tes sense estimulants i cafès de cereals.

Pel que fa als símptomes i a l’estat de salut de la mare és possible que hi hagi varius, rampes, cremor d’estómac, insomni o retenció de líquids. Per tal de solucionar-los o disminuir-ne els símptomes, Montse Bradford recomana:

  • Insomni: És normal durant la darrera etapa d’embaràs a causa del volum de la panxa i de la necessitat de la mare d’orinar sovint. Es recomana dormir de costat.
  • Rampes: Són degudes a una carència de minerals. Es recomana incrementar les algues i els aliments salats en la cocció, i reduir la dosi de líquids, fruites, crus, estimulants i vinagres.
  • Retenció de líquids: És normal també durant la darrera etapa d’embaràs. Cal incloure més verdures, especialment les diürètiques i depuratives: raves, naps, verdures de fulla verda frondosa i xampinyons.
  • Cremor d’estómac: És interessant mastegar bé, sopar d’hora i menjar en un ambient relaxat; també prendre te de tes anys.

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.

Gemma Castanyer
Gemma Castanyer

Periodista

  @Castgem