Evolució del bebè:

Aquesta setmana el bebè ja és deu mil vegades més gran que en el moment de la concepció –més o menys de la mida del pinyol d’una oliva− i gran part d’aquest desenvolupament es concentra a la zona del cap, on cada minut es generen cent cèl·lules cerebrals. Aquesta setmana es formaran la boca i la llengua, i també uns esbossos dels braços i les cames, que comencen a sortir com uns apèndixs que es van dividint: els superiors en mans, braços i espatlles; i els inferiors en peus, turmells i cames.  Els seus ronyons ja estan formats i preparats per començar una tasca molt important: la gestió de residus (com la producció i l’excreció de l’orina).

Font: Què es pot esperar quan s’està esperant, Heidi Murkoff i Sharon Mazel

Alimentació de la mare

Continuem a l’etapa inicial de la gestació i, per tant, encara continua sent complicat determinar quins aliments específics són els més adequats tant per a la mare com per al fetus. Com vàrem explicar la setmana passada, durant els tres primers mesos ens cal una aportació extra de calci, proteïnes, àcid fòlic i ferro, el darrer element que ens faltava per comentar.

Més enllà de la carn vermella i les llenties, aquest és un bon moment per descobrir altres aliments que ens aportaran una bona quantitat de ferro, que serà beneficiós tant per a la mare com per al bebè. Les algues –com la dulse−, per exemple, són un producte excel·lent a descobrir i que podem prendre diàriament i a cada àpat. Segons recomana Montse Bradford a La alimentación de nuestros hijos seria preferible excloure el consum de les agar-agar i les microalgues de llac, com l’espirulina, la klamath i la clorel·la perquè poden tenir efectes nocius per a l’organisme.

Més enllà de les algues podem aconseguir el ferro a partir del consum de verdures de fulla verda i frondosa: com el bròquil, la col verda, el porro o l’escarola; de llegums: com les llenties; de llavors: com les pipes de carbassa; i del peix fresc, preferiblement el blau i el vermell.

Atenció amb el cansament: malgrat que el cansament és normal durant l’embaràs, si persisteix de manera intensa i va acompanyat d’un estat depressiu, caldrà comprovar que no tenim anèmia. Si és així, caldrà incrementar el consum d’aliments rics en ferro i evitar aquells que ens desmineralitzen.

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.

Guanya una joguina de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de novembre sortegem la nevera. 

Pregunta: Berenen els teus fills? Què els dones per berenar?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

El pròxim sorteig el farem el 27 de novembre. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

La guanyadora de la batedora que sortejàvem el mes d’octubre és Natàlia Miró, que ens va fer arribar aquesta resposta:

“Jo no dono llet de vaca a la meva filla, ni n’hi he donat mai. El que pren és batut (“llet”) d’arròs, que la compro amb calci. Quan li’n vaig començar a donar, cap als dos anys, ja que la vaig alletar fins als tres anys mig, un dia em va dir que el gust s’assemblava al de la meva llet, però que aquesta última era diferent, més bona”.

 

 

 

Gemma Castanyer
Gemma Castanyer

Periodista

  @Castgem