Evolució del fetus

Durant la setmana 1 el bebè encara no s’ha començat a formar. Per què l’anomenem, doncs, setmana 1? Doncs perquè és extremadament difícil saber el dia en què l’espermatozou fecunda l’òvul (penseu que l’esperma pot haver estat dins el cos de la dona diversos dies fins que l’òvul ha decidit acollir-lo); el que sí que sabem segur és el dia de la darrera menstruació, un dia que servirà com a data de partida per començar el compte enrere de les quaranta setmanes tan fantàstiques que dura un embaràs.

Malgrat que no hi ha fetus, la dona ja pot començar a preparar el cos nutricionalment perquè una vegada hi hagi hagut concepció, el zigot (l’òvul fecundat) pugui gaudir de tots els elements que requereix.

Nutrients imprescindibles durant l’embaràs

Aliments rics en àcid fòlic: llegums, verdures (per aprofitar l’àcid fòlic que contenen interessa no coure-les gaire estona perquè les vitamines hidrosolubles són molt inestables a temperatures altes), fruites, cereals integrals, fruita seca, llavors oleaginoses.

Aliments rics en iode: algues, peix i marisc.

Aliments rics en ferro: algues (especialment, la dulse), verdures verdes i de fulla (bròquil, porro, escarola…); llegums (sobretot les llenties), llavors oleaginoses (bàsicament, les de carbassa) i peix blau.

Aliments rics en calci: algues, verdures verdes (lleugerament cuinades), llavors de sèsam i llavors de gira-sol, fruita seca (especialment ametlles i nous), llegums (sobretot els cigrons), peix…

Aliments rics en DHA: algues, peixos blaus, llavors de cànem, llavors de lli, llavors de chía, gelea reial.

Alimentació de la mare

És important seguir una bona alimentació i sobretot estar ben proveïda de certs nutrients al llarg de tot l’embaràs, com són l’àcid fòlic, el calci, el ferro i el iode, i també àcids grassos omega-3, especialment el DHA (docosahexaenoic). Normalment s’acostuma a recomanar un complement multinutrient que contingui 400 mcg d’àcid fòlic i, cada vegada més metges recomanen també 200 mcg de iode. Per què? D’una banda, l’àcid fòlic és fonamental per prevenir defectes en el tub neural. Hem de tenir en compte que la medul·la espinal i el cervell es desenvolupen a partir del tub neural, 28 dies després de la fertilització. Els defectes en el tub neural més comuns són l’espina bífida i l’anencefàlia. D’altra banda, l’àcid fòlic ajuda a produir cèl·lules sanguínies crucials per al creixement tan ràpid que experimenten tant la placenta com el fetus.

Recentment, també s’ha vist que el iode té un paper fonamental a l’hora de sintetitzar de manera correcta l’hormona tiroidal, bàsica perquè el cervell es desenvolupi convenientment.

Important: pensar per endavant

Quan una dona decideix que vol tenir un nadó, ha de preparar-se; és a dir, cuidar l’alimentació, mantenir un pes adequat tenint en compte l’alçada i la composició corporal, adoptar un estil de vida saludable, prendre un multinutrient específic per a l’ocasió amb 400 mcg d’àcid fòlic i no ingerir substàncies tòxiques com drogues, alcohol, tabac, etc.

Si és estiu: interessa menjar verdura i fruita de temporada i ecològica; beure força líquid, ja sigui en forma d’aigua, infusions fredes i caldos de verdures; condimentar els plats amb algues i aportar a cada àpat una cullerada de llavors oleaginoses; incrementar el consum de germinats, ja que contenen una gran quantitat de nutrients que poden beneficiar la futura mare.

Si és hivern: interessa menjar verdura i fruita de temporada i ecològica; consumir verdura d’arrel (pastanaga, naps, xirivies…), ja que conté més minerals, bàsics per a aquesta etapa nova que comença la dona i que haurà de tenir en compte al llarg de tot l’embaràs; incorporar l’hàbit de preparar caldos o sopes de miso, ja que són molt remineralitzants…

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.

 

Guanya un lot de 10 productes ecològics de Hipp pel teu bebè

Hipp és l’empresa líder a Europa en alimentació infantil biològica. L’empresa, fundada el 1932, té 227 productes al mercat de primeríssima qualitat i elaborats en concordança amb la naturalesa. www.hipp.es.

Cada mes, a etselquemenges, regalarem un lot de potets de verdures, fruites, pasta i sucs pels vostres bebès. Per a concursar només cal respondre aquesta pregunta:

Pregunta: Compres menjar preparat per a bebès quan estàs de viatge? Què acostumes a comprar?

Escriviu-nos a gcastanyer@etselquemenges.cat

El guanyador del sorteig el farem públic el pròxim dimarts 2 d’octubre.

 

 

Gemma Castanyer
Gemma Castanyer

Periodista

  @Castgem