esmorza-415Desenvolupament del bebè: durant les últimes setmanes la mida del bebè s’ha multiplicat i ja pesa uns 45 grams i fa uns 6 centímetres i mig (del cap fins al còccix). D’una mida semblant a la d’una pruna, el cos del bebè està començant a funcionar a tota màquina, tot i que quedi molt camí perquè els seus sistemes siguin del tot madurs.

De moment, el sistema digestiu ja ha començat a practicar moviments de contracció per quan el nadó sigui capaç de menjar; la medul.la òssia comença a produir glòbuls blancs i la glàndula pituïtària, situada a la base del cervell, ha començat a produir hormones, fet que li permetrà –algun dia– tenir els seus propis fills.

Alimentació de la mare: una de les possibles conseqüències de l’embaràs és que la mare gestant, malgrat estar de només dotze setmanes, ja comenci a tenir restrenyiment. De fet, hi ha força raons perquè això sigui així, i és que, d’una banda, augmenten els nivells de progesterona, cosa que fa que els músculs i els intestins es relaxin i els aliments perdurin més temps dins de l’estómac. Si ens ho mirem des d’un punt de vista positiu, això permetrà que el fetus aprofiti tots els nutrients, però alhora farà que la mare acumuli gran quantitat de residus sense poder-los evacuar de manera ràpida; d’altra banda, l’úter, que s’està desenvolupant, pressiona els intestins i obstaculitza la seva activitat normal.

Per evitar el restrenyiment i, en conseqüència, les hemorroides, Heidi Murkoff, a Què es pot esperar quan s’està esperant (Ed. Medici) recomana ingerir com a mínim vuit racions de líquids al dia: ja sigui aigua, sucs de fruites o verdures. Murkoff aposta pels líquids calents, sobretot la clàssica “aigua amb llimona”, que estimula les contraccions per poder defecar. A l’hora de comptar les vuit racions podem incloure les sopes, els tes o els cafès descafeïnats; per cert, les fruites i les verdures també compten: cinc racions equivalen a dues racions de líquid.

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.

Gemma Castanyer
Gemma Castanyer

Periodista

  @Castgem