espinacs-agnes-415

Desenvolupament del bebè: aquesta setmana s’inicia el segon trimestre de l’embaràs, i el nadó, de la mida del puny d’una mà, adquireix una posició més vertical. El coll s’allarga i el cap s’alça. Pel que fa al desenvolupament, li comencen a sortir els cabells, de la mateixa manera que creixen les celles i el pèl corporal, que l’aïllarà del fred mentre el seu cos no hagi acumulat el greix necessari per protegir-se. Cap al final de la gestació, la major part d’aquest pèl anirà caient, però si el part s’avança i el bebè és prematur, probablement encara en tingui.

(Font: Què es pot esperar quan s’està esperant. Heidi Murkoff. Ed.Medici)

Alimentació de la mare: comença un nou període, que comprèn entre els tres i els sis mesos, etapa en què per a la majoria de dones desapareixen les nàusees, els marejos i el malestar general. És moment, doncs, de començar a menjar allò que ens vingui de gust, tenint en compte que hem d’incorporar a la nostra dieta una aportació extra de ferro, calci i proteïnes, i observant, com ens apunta Montse Bradford a La alimentación de nuestros hijos (Oceano Ambar), “de quina manera perdem aquests components”. D’una banda, Bradford insisteix que cal controlar els aliments “extrems” com les carns, els estimulants, l’alcohol, els sucres, les begudes gasoses, etc., productes que afecten el sistema nerviós, circulatori i ossi, i que acaben debilitant el sistema immunitari. De l’altra, recomana evitar el consum excessiu de fruita i verdures crues perquè l’excés de líquid pot acabar diluint l’absorció de minerals.

En definitiva, a l’hora de consumir verdura o fruita, el més adient és fer-ho al vapor o en forma de compota, si l’objectiu és aprofitar tots els nutrients que contenen. La terapeuta psicocorporal morfoanalista Àngels Torras, autora del llibre Vincles (Angle Editorial) recomana especialment per a aquest període el consum de pastanagues, espinacs i julivert, molt ric en vitamina C.

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.

Gemma Castanyer
Gemma Castanyer

Periodista

  @Castgem