UMEBOSHIDesenvolupament del bebè: aquesta setmana el bebè fa 11,25 centímetres i pesa entre 60 i 90 grams –és a dir, és aproximadament de la mida d’una taronja−, i cada vegada s’assembla més a un nadó acabat de néixer: les orelles ja s’han col·locat a cada costat del cap i els ulls s’han situat davant de la cara. El petit ja té prou força per moure’s de mans i peus i fins i tot xumar-se el dit gros! Però això no és tot el que és capaç de fer: també sap respirar –o com a mínim fer petits moviments de respiració−, succionar i empassar. I malgrat que és difícil que la mare ho noti, ja comença a exercitar tot el cos donant cops de peu i movent braços i cames!

(Font: Què es pot esperar quan s’està esperant. Heidi Murkoff. (Ed.Medici)

Alimentació de la mare: ens trobem en el quart mes d’embaràs i probablement la roba ja ens comença a estrènyer i els pantalons no acaben de cordar prou bé! La gestació va a més, i malgrat que cada dona la percebi i la visqui de manera diferent, és normal que es tinguin alguns símptomes propis d’aquesta etapa, com ara cremor d’estómac, flatulències, retenció de líquids o varius. De fet, els canvis hormonals i l’increment del la mida de l’úter fan que la digestió sigui més lenta, l’estómac està comprimit i els aliments i secrecions àcides que actuen en la digestió ascendeixen a l’esòfag i això genera una desagradable sensació d’acidesa. A La alimentación de nuestros hijos (Ed.Oceano Ambar), Montse Bradford alerta que la cremor d’estómac pot originar-se pel fet de mastegar poc els aliments, fer els àpats de manera desordenada o sopar massa tard, i per alleugerir-ne les conseqüències proposa prendre infusions específiques d’herbolari o menjar pruna umeboshi.

A més, en cas que la gestant retingui líquids, Bradford proposa incloure en la dieta més varietat de verdures diürètiques i depuratives com els raves, els naps, les verdures de fulla verda frondosa, els xampinyons o els bolets xiitake. I per a les futures mares que els hagin sortit varius, la nutricionista recomana que controlin el consum de líquids, de fruites, d’aliments crus, de begudes estimulants, d’alcohol i de vinagres i que incrementin l’exercici suau!

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.