cereals-415Desenvolupament del nadó: Ja pesa uns 700 grams, fa uns 22,5 centímetres de llarg i es continua desenvolupant de manera frenètica. A final d’aquesta setmana els capil·lars que té sota la pell es començaran a omplir de sang i els pulmons es prepararan per respirar. Com explica Heidi Murkoff a Què es pot esperar quan s’està esperant (Ed. Medici) “el nadó encara no està llest per respirar fora de l’úter, tot i que els pulmons comencen a desenvolupar surfactant, una substància que els ajuda a expandir-se després del part, malgrat que no siguin prou madurs per enviar oxigen a la sang i alliberar diòxid de carboni –el que es coneix clàssicament com a respirar”. Per cert, parlant de respirar, segons l’especialista en embaràs i nutrició, durant aquests dies, els orificis nasals del bebè, que fins ara estaven tapats, es comencen a obrir. Això li permet iniciar-se en la fantàstica pràctica de la respiració! Ah! Les cordes vocals ja funcionen, i això li provocarà singlot de manera ocasional (que, de ben segur, la mare notarà!)

Alimentació de la mare: A l’inici de la recta final, menys condiments i més cereals!

Som a la setmana 25, és a dir, a les portes del tercer trimestre d’embaràs. És moment de preparar el cos per al gran dia i d’anar-nos relaxant, deixant anar pors i tensions. La mare gestant encara necessita reforçar-se i mineralitzar-se, però de manera més suau que durant els primers mesos d’embaràs. Segons Montse Bradford a La alimentación de nuestros hijos (Oceano Ambar), no podem seguir prenent la quantitat de sal i condiments que el cos podia assimilar a l’inici de la gestació; per tant, cal rebaixar-los en favor dels cereals, la pasta i el pa integrals, el peix, els llegums, les verdures biològiques i la fruita fresca de temporada. Bradford també aposta per menjar cada dia fruita seca, llavors, algues, olis pensats en fred, llet de cereals o de fruita seca, infusions, te sense estimulants i cafès de cereals. A l’hora de cuinar, recomana fer servir condiments salats com salsa de soja, umeboshi o sal marina –sempre reduïts lleugerament– i acabar els àpats amb fruita lleugerament cuita i postres de bona qualitat.

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.