cafe

Compte amb els efectes secundaris del cafè!

Prendre cafè pot ser dolent, o no, segons la quantitat ingerida i la tolerància de la persona que en beu.

La cafeïna pot irritar l’estómac, provoca un efecte semblant a l’estrès en l’organisme i, a la llarga, afecta la qualitat del son. També fa treballar més del compte el pàncrees i provoca decaïment o fatiga al cap d’una estona. Quan passen els efectes, s’acaba també l’estat d’alerta i l’“energia” que ens proporciona, i s’acostuma a sentir la necessitat de tornar-ne a prendre. La sobredosi de cafeïna existeix i produeix atacs de pànic, ansietat crònica i palpitacions.

Quan el cafè crea efectes secundaris, evidentment, cal deixar-lo; això pot comportar certs símptomes físics i mentals de descàrrega de les toxines del cafè, que durant uns dies molestaran la persona que està fent l’esforç de desenganxar-se d’aquesta beguda.

Molta gent s’ha convertit en addicta a la cafeïna; no la pot deixar malgrat arriscar la salut física o psíquica, només per evitar la síndrome d’abstinència. S’han donat casos d’addicció al cafè amb dosis diàries tan baixes de cafeïna com 100 mg/dia (equivalent a una tassa o a dues llaunes de refresc amb cafeïna). També hi ha hagut casos de síndrome d’abstinència en deixar de prendre una consumició diària i regular de cafeïna (per exemple, un cafè cada matí) que es pot manifestar amb aquests símptomes:

 • Mal de cap de diferents graus
 • Fatiga, somnolència
 • Dificultat per concentrar-se
 • Dificultat per treballar
 • Irritabilitat
 • Depressió
 • Ansietat
 • Símptomes de refredat, com nàusees i vòmits, dolor o rigidesa muscular, calor i fred
 • Deterioració psicomotora, de l’alerta i del rendiment cognitiu

Tard o d’hora, els òrgans que més pateixen a causa del consum de cafeïna són les glàndules suprarenals. L’esgotament suprarenal és molt comú actualment tant per una alimentació poc adequada com per l’estil de vida.

L’adrenalina és la responsable de les explosions d’energia i, en individus compassius, de la capacitat de rescatar instintivament la gent accidentada i de la resposta “de lluita o fugida”. Aquesta mateixa resposta va permetre als nostres avantpassats prehistòrics escapar-se de depredadors perillosos.

Quan contínuament s’estimulen les glàndules suprarenals per produir aquesta descàrrega d’adrenalina, se n’ocasiona una deficiència i la glucèmia esdevé irregular.

És, doncs, important recordar que la cafeïna no proporciona únicament un estímul químic d’energia.

 

Com desenganxar-te del cafè sense síndrome d’abstinència

Hi ha dues maneres de fer-ho:

 1. Eliminar tota la cafeïna immediatament. Si preneu més de dos cafès al dia, potser tindreu alguna migranya, letargia o baixada d’ànims.
 2. Eliminar-la a poc a poc. Amb aquest mètode podeu evitar la majoria dels efectes secundaris de l’addicció a la cafeïna. En primer lloc, preneu 1/3 menys de cafeïna de la que heu estat prenent 2-3 vegades al dia, i petites quantitats d’hidrats de carboni complexos com cereals integrals cinc vegades al dia.

Una de les coses més importants que cal recordar és la relació de la cafeïna amb la glucèmia. Per tant, una de les millors maneres d’assegurar l’equilibri glucèmic és menjant poc i sovint. Això també pot ser una estratègia per reduir les ànsies de dolços i la compulsió de menjar en excés.

Deixar de dependre del que no et fa bé t’ajuda a apropar-te a la teva natura, a dur a terme els teus projectes a curt i, sobretot, a llarg termini, a desenvolupar del teu potencial.

Menjar aliments integrals diàriament: El gra de cereal integral (arròs integral, civada, ordi, quinoa, mill, etc.), cuinat amb aigua i un pessic de sal marina, acompanyat amb una petita quantitat de verdures, ajuda a normalitzar la funció dels intestins, la glucèmia i la necessitat d’hidrats de carboni.

El son adequat també és fonamental per al reforç del sistema immunitari. Llavors, el cos aprèn a dependre de menys estimulants i pot restaurar la seva energia natural.

Fer exercici és molt important: Caminar enèrgicament, anar en bici, fer excursions a la natura, córrer… L’exercici diari ajudarà a eliminar toxines.

Pot semblar estrany, però una de les primeres coses que notareu quan elimineu la cafeïna és que teniu més energia, encara que us sentiu més tranquils. Córrer a tot arreu portant l’energia al límit no sempre significa aconseguir fer tot el que ens proposem. Sovint es confon l’activitat amb la productivitat i el resultat és la descàrrega i el cansament. Creant una energia interior estable, forta i tranquil·la, podreu desenvolupar les activitats lúcidament i sense alts ni baixos durant moltes més hores al dia i aprofitareu el temps de descans.

Canvieu d’hàbits i substituïu el cafè per altres begudes sense estimulants: això vol dir prendre una altra beguda que en pot semblar calmant, calenta i amb un gust semblant. Un bon substitut que podem trobar a la majoria de botigues de productes naturals és el yannoh o cafè de cereals, que es pot prendre amb llet d’arròs o de civada, calent o fred.

Altres persones obtindran la mateixa satisfacció amb un te calent després que la necessitat de cafeïna hagi marxat. Hi ha tes molt gustosos amb teïna o sense.

Desenganxar-se és fàcil. Només cal voler fer-ho. I quan ho hem fet i mirem enrere, ens envolta un gran sentiment de satisfacció per haver fet el que ens ha portat cap a una vida millor.

Bibliografia consultada: Macrobiotics for dummies. Verne

 

Article escrit per:

AgnesPerezAgnès Pérez. Consultora i cuinera macrobiòtica. Professora certificada de ioga iyengar. Dirigeix Ca L’Agnès, Escola Macrobiòtica a Cubelles (Barcelona).

https://www.agnesperezmacrobiotica.com/

http://cocinamacrobioticamediterranea.blogspot.com.es/

+ info: agnesmacrobiotica@gmail.com