El cicle menstrual és un baròmetre psicofísic mitjançant el qual les dones poden observar les diferents facetes de la seva naturalesa femenina i connectar amb el potencial inherent de cada etapa del cicle per desenvolupar-lo plenament. Durant l’ovulació estem més actives, extravertides i receptives; és l’etapa amb el potencial més creatiu del cicle, mentre que abans de menstruar podem sentir més connexió amb la nostra intuïció. La menstruació és un moment de renovació; estem més reflexives i introvertides. L’estat emocional i les creences conscients i inconscients de les dones influeixen en la part del cicle que correspon a la menstruació. Per això, escriure sobre benestar menstrual a través de la nutrició inclou tant els aliments adequats per viure una regla saludable i sense molèsties, com ser conscients de la influència dels mateixos pensaments –positius o negatius– i creences referents a la regla i a la feminitat, ja que la manera en què mengem, pensem i actuem durant tot el mes influeix directament en com són les nostres menstruacions.

Les jornades de feina inacabables i la falta de vitalitat són factors que limiten el temps que dediquem a escollir els aliments i a cuinar-los. També condicionen l’energia amb la qual es cuina, i això dóna lloc a una tendència creixent a consumir menjar ràpid o preparat per altres persones, aliments en conserva, refinats i amb additius, que suposa pagar com a tribut la pròpia salut: dolors misteriosos estructurals i interns, problemes digestius, cansament crònic, alts i baixos i un llarg etcètera en el qual la síndrome premenstrual i els problemes menstruals són un símptoma afegit o la veu ignorada de malalties per desenvolupar.

Una bona salut física i mental individual ajuda a construir la vida que volem; per tant, cuidar l’alimentació i cuinar per a nosaltres mateixos i per a les persones que estimem és un acte que ens atorga poder personal.

Símptomes de desajust en el cicle menstrual

Passar una regla sense molèsties no significa que s’anul·lin certs símptomes que li són propis, com pot ser un cansament lleu, la necessitat de bolcar-se cap a una mateixa o certa sensibilitat en els òrgans reproductors, sobretot durant les primeres hores de descàrrega menstrual. Passar una regla sense molèsties significa gaudir d’un cicle regular, ni curt ni llarg, amb un sagnat ni escàs ni massa abundant, que ens permeti dur a terme les tasques quotidianes limitant l’esforç que hi dediquem amb la finalitat d’economitzar energia personal, ja que l’organisme en gasta bona part per netejar-se. Segons la doctora Christiane Northrup, el dolor menstrual o dismenorrea pot ser degut a alguna malaltia en els òrgans reproductors, a desequilibris hormonals, a creences relacionades amb la feminitat i/o a una alimentació no adequada. Un 60% de les dones en té.

Alimentació i factors hormonals que influeixen en desajustos fisiològics, orgànics i emocionals durant la regla

 1. Lactis tous (llet, iogurt, formatge fresc…), cafeïna en forma de begudes amb gas, cafè o xocolata, consum de sucre refinat, fructosa, mel, gelats, excés de greix, fruites tropicals, sucs industrials.
 2. Excés de sal, “aliments” salats i cruixents com les patates fregides, carn i embotits, peixos en llauna o fumats, formatges curats, productes secs de forn (galetes, bastonets, crackers…).
 3. Nivells baixos de vitamines del grup B, C, I i seleni, insuficiència de calci, magnesi o ferro.
 4. Poc consum de cereals integrals i de verdures fresques.
 5. Desequilibri hormonal (excés o insuficiència d’estrògens i massa abundància o deficiència de progesterona). Necessitat d’equilibrar el funcionament del sistema endocrí.

Si abans de la regla sentiu agressivitat, ira, irritabilitat, tensió, enuig, ganes d’explotar, ànsies de menjar dolços i xocolata o textures cremoses dolces (natilles), mal de cap a la part posterior del crani o insomni, reduïu considerablement o eviteu els aliments del grup 2 i mètodes de cocció com els fregits, el forn, la barbacoa, la planxa o els fumats.

Si sentiu ànsies de menjar sal, cansament, falta de vitalitat, confusió, depressió, tristesa, dificultats de coordinació, rampes a les cames, mal de cap a la part frontal del crani, pensaments suïcides o fred intern, reduïu considerablement o eviteu els aliments del grup 1, l’excés de fruita crua i les begudes fredes.

La durada equilibrada del cicle s’estima entre 27 i 29 dies i els dies de sagnat entre tres i cinc.

Cicle curt i menstruació llarga amb sagnat abundant (menys de 27 dies): la condició de la dona està més activa, contreta o tensa, bé a causa de situacions de massa exigència, estrès i sobrecàrrega o bé a causa de la ingesta d’un excés d’aliments contractius com els del grup 2.

Cicle llarg i menstruació curta amb sagnat intermitent i poc abundant: si dura més de 29 dies, denota una condició més expandida, dispersa o laxa deguda a la falta d’exercici tonificant o al consum d’aliments com els del grup 1.

Alimentació per a una regla saludable

En general, l’alimentació de la dona ha de ser lleugera i nutritiva, ha d’incloure sempre sabors dolços naturals com els de les verdures d’arrel, cebes, carabassa, etc. cuinades de manera que ressaltin aquests gustos, algunes postres elaborades amb fruita cuinada o cereal integral, poca proteïna animal i molta frescor provinent de verdures de fulla verda.

Diàriament, potencieu el consum d’aliments ecològics com els següents:

 • Una gran varietat de cereals integrals: un bon plat per revitalitzar la dona és la combinació d’arròs integral i castanyes. Si hi ha excés de tensió amb calor, l’ordi amb verdures escaldades ajuda a relaxar, o si hi ha tensió amb fred, un bon estofat d’ordi amb verdures dolces us farà molt de bé. El mill és un cereal molt energètic i diürètic.
 • Llegums i algues: llegums (principalment llenties Dupuy, que son les que tenen més ferro, soja negra per revitalitzar l’energia sexual i azukis per potenciar la vitalitat). Les algues contenen molts minerals essencials (ferro, calci, fòsfor…). L’alga arame i la dulse es consideren “algues de la dona”. Un bon plat per als òrgans reproductors i sexuals és la kimpira de pastanaga i bardana amb alga arame.
 • Verdures: els estofats d’arrels –pastanaga i xirivies, per exemple– ajuden a nodrir i a escalfar els òrgans del baix ventre, a arrelar-nos. Les amanides de verdures de fulla verda escaldada o al vapor relaxen, refresquen i aporten calci i magnesi a l’organisme.
 • Sopes: una bona sopa per depurar excessos de greix a l’aparell reproductor femení és la de miso amb alga wakame, bolets xiitake i naps. Si esteu tenses i necessiteu reconfortar-vos, la crema de carabassa amb ceba farà aquesta funció.

És evident que hi ha molts més plats específics i remeis adequats a les necessitats de cada dona que s’apliquen segons cada condició individual.

En quantitats moderades, preneu:

 • Peix i altres productes del mar.
 • Fruites de temporada i fruita seca. Diàriament, és aconsellable consumir una petita quantitat de llavors de sèsam.
 • Postres naturals sense sucre afegit.
 • Oli verge extra: principalment de sèsam i d’oliva, de primera pressió en fred.
 • Pickles: abans i després de cada menjar, per ajudar a les digestions.

Altres suggeriments

 • Si el primer dia de regla sentiu molta tensió al baix ventre i rampes, podeu aplicar-vos una compresa de sal: escalfeu mig quilo de sal marina (gruixuda o fina) en una paella i emboliqueu-la en una tovallola també gruixuda quan estigui molt calenta. Poseu-vos la tovallola amb la sal sobre el ventre, amb cura de no cremar-vos i deixeu que us relaxi.
 • Preneu infusions de sàlvia durant els primers dies de menstruació. Us ajudarà a rebaixar els dolors i a descarregar fluix.
 • Vull remarcar que és bo combinar l’alimentació amb activitats fisicomentals saludables. Des de la meva experiència, el ioga Iyengar®, que treballa amb programes de postures o asanas molt efectives per a la menstruació i postmenstruació, afavoreix el reequilibri hormonal i la relaxació física i mental. Les professores certificades pel Ramamani Iyengar Memorial Ioga Institute de Pune, a l’Índia, us poden ajudar donant-vos instruccions no només sobre les seqüències de postures adequades, sinó també sobre la manera d’ajustar el cos perquè la pràctica incideixi en una millora fisiològica i mental.
 • Descanseu suficientment. Agafeu-vos temps i espai per regenerar-vos. L’estrès, la tensió i la falta d’energia vital en els òrgans en desestabilitzen les funcions.

Article escrit per:

Agnès Pérez

Formada en Nutrició i Dietètica, Medicina Oriental i Macrobiòtica i en Cuina Energètica. Professora certificada de Ioga Iyengar® a la comarca del Garraf, a Zama, Centre de Ioga Iyengar® (Barcelona) i a Yogastudio (Barcelona).

Correu electrònic: agnesmacrobiotica@gmail.com

Webhttps://www.agnesperezmacrobiotica.com/ i  cocinamacrobioticamediterranea.blogspot.com.es