Som molts els que ens llevem al matí i que tenim ganes d’esmorzar dolç, però malauradament la majoria d’opcions dolces no solen ser gaire saludables i hem d’anar amb compte amb els aliments que triem.

Les galetes, els cereals d’esmorzar, la brioixeria, les xocolatines i les cremes de cacau per untar convencionals van plenes de sucres refinats que no ens aporten cap benefici i poden resultar molt perjudicials per a la salut, ja que poden contribuir a l’aparició de patologies com l’obesitat, diabetis o malalties cardiovasculars. Per tant, aquestes opcions dolces les hauríem de descartar i no incloure dins dels esmorzars (ni berenars).

Quin tipus de dolç podem prendre, doncs? El que prové de fonts naturals com la fruita fresca (plàtan, compota de poma, pera…) o fruita deshidratada (dàtils, panses, orellanes, prunes) i de preparacions que podem fer a casa a partir d’aquestes.

Beguda vegetal

 • 1 vas d’aigua mineral
 • 2 c.s. (40 g) de crema de dàtils amb ametlles d’Amandin

Elaboració

Tritureu l’aigua amb la crema de dàtils durant 1 minut fins a aconseguir una beguda homogènia.

Els dàtils són un gran endolcidor natural perquè tenen un alt contingut en sucres simples, però a més també són una gran font de fibra i contenen minerals com el magnesi, el ferro, el potassi i el calci, i vitamines com les B1, B2, B3 i B6.

Els podem consumir tal qual o triturar-los per fer una pasta que ens pot servir per afegir a qualsevol tipus de recepta. I si voleu tenir-ho fàcil i a mà, podeu optar per comprar-la ja feta en format de crema per untar, com ara una bona crema de dàtils amb ametlles. (Posaríem que són Eco, sense sucres, sense oli de palma, baix contingut en greixos saturats.)

Crema d’ametlles, dàtil i cacau

 • 150 g d’ametlles torrades
 • 2 c.s. de cacau pur en pols
 • 3 c.s. (60 g) de crema de dàtils amb ametlles d’Amandin
 • 70 ml de beguda vegetal d’ametlles

Elaboració

 1. En un processador d’aliments, tritureu les ametlles (sense pell) fins a aconseguir que treguin el seu oli i es formi una crema fina.
 2. Afegiu-hi el cacau en pols, la beguda vegetal i la crema de dàtils amb ametlles.
 3. Tritureu fins a aconseguir una crema homogènia.

És un producte que no només ens aporta la dolçor del dàtil sinó que també conté els beneficis de l’ametlla. Un fruit sec que ens aporta greixos de bona qualitat –com l’àcid oleic, el mateix que l’oli d’oliva verge– proteïna, fibra, vitamina E i minerals, sobretot calci.

Aquesta crema es pot fer servir directament per untar sobre una torradeta, pa o crep de fajol, on a sobre hi podem afegir unes maduixes tallades o un grapat de nabius, coco rallat, una culleradeta de pol·len o nibs de cacau, per exemple. També la podem fer servir per preparar altres elaboracions com les que us mostrem avui: una beguda vegetal, una crema d’ametlles i cacau saludable i una melmelada.

Com que és una crema dolça ens estalvia de posar-hi sucre i ens permet que siguin molt més sanes.

Melmelada de préssec

 • 2 préssecs de vinya
 • 4 c.s. plenes (uns 80 g) de crema de dàtils amb ametlles d’Amandin

Elaboració

 1. Peleu els préssecs i talleu-los a trossos.
 2. En un processador d’aliments, tritureu la fruita amb la crema d’ametlles i dàtils fins a aconseguir una textura homogènia.

Guardeu-la a la nevera fins que es refredi i es compacti.