Sopa de miso amb alga wakame

Sopa de miso amb alga wakame

Si heu visitat el Japó i us heu allotjat en qualsevol de les opcions tradicionals del país, segurament, una de les coses que més us haurà sorprès és l’esmorzar: sopa de miso, arròs i peix, entre d’altres. A grans trets, l’arròs ens aporta carbohidrats, el peix, proteïnes, però i el miso? Per què els japonesos prenen tan sovint sopa de miso per esmorzar, dinar i sopar?

Segons la llegenda, el miso va ser un regal que els déus van fer a la humanitat fa molts segles. Amb el miso, van lliurar-li l’elixir de la salut, la longevitat i la felicitat. Centenars d’anys després, el consum de miso, un producte que s’obté a partir de la fermentació de la soja i que destaca com a font excel·lent d’aminoàcids i enzims naturals i probiòtics, s’ha expandit arreu del món.

Aliment estrella al rebost macrobiòtic

L’equilibri entre els principis del yin i el yang i dels cinc elements són les bases de la filosofia japonesa macrobiòtica, una forma de vida que entén l’alimentació com el gran aliat de l’equilibri físic i emocional. Sense un bon balanç d’aquests principis, cap persona podrà gaudir d’autèntica salut física i emocional.

Segons l’esquema macrobiòtic, el miso destaca per les seves qualitats magnífiques com a aliment estrella amb predomini de l’energia yang.

Però, com trobem l’equilibri? La macrobiòtica distingeix entre l’efecte yin (una energia freda i fosca) i l’efecte yang (una energia calenta i lluminosa). Tots els aliments tenen les dues energies. No obstant això, una de les dues sempre domina per sobre de l’altra. De la mateixa manera que l’equilibri entre yin i yang regeix les lleis de la natura, una dieta saludable haurà de cercar el balanç entre aquests dos pols oposats, assegurant-nos que no ens passem per excés o per defecte de cap dels dos però tenint en compte, al seu torn, les necessitats específiques de cada individu en cada moment, que canviaran al llarg de la vida.

  • Aliments yin (energia freda, d’expansió, volàtil i superficial, que provoca dispersió i debilita): sucre, mel, pa blanc, lactis, begudes alcohòliques, sucs no naturals, olis refinats, llet de soja, d’arròs i de civada, fruites tropicals, algunes verdures com les patates, l’albergínia, el tomàquet o la remolatxa, etc.
  • Aliments yang (energia calenta i contractiva, amb un efecte acumulatiu que tonifica): sal marina, ous, carn vermella, embotits, peix blau, cereals, llegums, algues marines, etc.

A més del bon balanç d’aquests dos grups d’aliments, la macrobiòtica entén que una dieta saludable s’ha de basar en el consum d’aliments ecològics, de temporada i de proximitat, reduint el consum de sucres i farines blanques, alcohol i altres tòxics i augmentant la ingesta d’aliments integrals i alcalinitzants com les algues, el tamari o, per descomptat, el miso.

Què necessito per preparar sopa de miso?

Malgrat que admet una infinitat de variants, la recepta tradicional que centenars de generacions de famílies japoneses han anat heretant combina principalment dos ingredients: el miso i les algues wakame. Sovint conté també daus de tofu, ceba tendra i porro o altres verdures, bolets, peix o fins i tot carn.

Amb les algues wakame enriquim la sopa amb un altre clàssic japonès de grans propietats: també d’energia yang, aquesta alga s’utilitza, segons la medicina tradicional xinesa, per purificar la sang, millorar la qualitat dels cabells, de la pell i dels òrgans. La wakame, com la resta d’algues, és un vegetal del mar molt ric en calci, magnesi, ferro i iode i és per la seva alta concentració d’aquestes propietats que no convé abusar-ne: amb deu grams al dia tenim més que prou.

Com que és molt fàcil de preparar, té propietats magnífiques i un sabor deliciós, aquesta sopa resulta una entrada excel·lent al món de les algues i el miso per a tots els que no sàpiguen com incorporar aquests aliments als plats del dia a dia.

Alga wakame

Alga wakame

I quin miso compro?

Encara que els tipus de miso més coneguts són el hatcho miso (de soja), el genmai miso (de soja i arròs integral) i el mugi miso (de soja i ordi), segons el clima, els costums i els aliments disponibles, els japonesos també preparen altres variants:

  • Komé miso (de soja i arròs blanc): en consumien els samurais i l’aristocràcia
  • Miso soba (amb fajol)
  • Taima miso (amb llavors de cànem)
  • Miso natto (amb ordi i gingebre)

Podeu trobar miso en diferents formats: en sobres, deshidratat i preparat per fer la sopa, en forma de pasta fosca en un pot de vidre o en una bossa hermètica, o en caldo ja preparat i a punt per consumir (caldo de genmai miso amb alga wakame), un nou format que acaba de llançar Amandín.

En tot cas, és important que el compreu ecològic per assegurar-vos que es conserven totes les qualitats extraordinàries que té.

Sorteig de dos lots de productes Amandín per als socis d’Etselquemenges

destacadaVols guanyar un lot de productes Amandín amb caldo de peix, de verdures, de pollastre, caldo oriental, asteca i genmai miso amb alga wakame?

Clica aquí i participa-hi! Tenim dos lots per sortejar pels nostres socis!

I si encara no ets soci, clica aquí i descobreix-ne tots els avantatges!