Per cuidar els cabells és imprescindible un xampú que no només ens els renti, sinó que els nodreixi de veritat i que no tingui productes químics com colorants, perfums, parabens o silicones. Afortunadament, cada cop hi ha més consciència sobre la importància de fer servir productes naturals per cuidar els cabells i la pell, i cada vegada hi ha més marques que aposten per elaborar xampús i gels més saludables.

La majoria estan fets amb ingredients i aromes naturals que provenen de fora i que no coneixem gaire, però n’hi ha que busquen ingredients d’aquí que ens siguin familiars. Un gran exemple d’això són els nous productes de Biocop, elaborats amb camamilla, ortiga, àloe, calèndula, argila blanca, vinya vermella o rosa damascena.

L’àloe

L’àloe és una planta que pertany a la família de las liliàcies. És originaria de l’Àfrica, però actualment ja se’n cultiva arreu del món. Catalunya, les illes Balears i les Canàries en són grans productors.

L’àloe es compon de penques suculentes disposades en forma de roseta que contenen les substàncies medicinals que s’atribueixen a aquesta planta:

  • El gel: és la polpa mucilaginosa i de color transparent que contenen les fulles. Està compost per aigua, enzims, minerals i molts polisacàrids.
  • Sèver o làtex: és el líquid de color groguenc i gust amarg que hi ha just sota les penques de l’àloe i envoltant el gel. És molt ric en antraquinones, unes substàncies estimulants de les secrecions estomacals i digestives, laxants o purgants, i resines.

L’àloe és ric en minerals com calci, magnesi, potassi, zinc, fòsfor, ferro, seleni o manganès; vitamines con les del grup B, E, C i A, i altres substàncies, com fitosterols o tanins.

El suc d’Aloe vera, per tant, gràcies a aquest gran contingut en micronutrients ajuda a preservar la hidratació natural dels cabells i el cuir cabellut, així com també a preservar la hidratació natural de la pell.

La camamilla

És una planta aromàtica de la família de les margarites molt usada dins la farmacopea natural perquè té moltes propietats medicinals. Els efectes principals són antiinflamatoris, antial·lèrgics, antibacterians i sedants, a més de digestius.

Són propietats que s’atribueixen sobretot als olis essencials que conté la planta. Però, a banda dels olis, també conté altres components beneficiosos com principis amargs, flavonoides, vitamines, àcids grassos i hidrats de carboni.

La camamilla aporta propietats lenitives; és a dir, que ajuda a suavitzar la pell i els cabells.

L’ortiga

Pertany a la família de les Urticaceae, i és coneguda perquè té pèls que alliberen una substància que fa coïssor i inflama la pell.

És àmpliament coneguda per les seves propietats diürètiques, però també ajuda a millorar la circulació sanguínia, depura fetge i ronyó, estimula la producció de llet en mares lactants i millora les funcions digestives, entre d’altres.

L’ortiga també té propietats beneficioses per al cuir cabellut, ja que sembla que té efectes regeneradors gràcies al fet que conté molts minerals i principis actius estimuladors de la microcirculació. A més, és útil per ajudar a purificar i regular els cabells greixosos i restaurar el color i la brillantor dels cabells.

L’argila blanca

Aquesta argila tan pura té moltes propietats beneficioses per cuidar la pell i els cabells. És desinfectant, revitalitzant, remineralitzant i calmant.

L’argila blanca es fa servir molt per a mascaretes facials, ja que aporta minerals i nutrients per a la pell, l’allisa i la neteja. Uns beneficis que també poden aplicar-se al cuir cabellut.

Als xampús, serveix com a element purificant i absorbent natural.

La calèndula

És una planta de la família de les Compositae i és originària de la regió del mar Mediterrani, Egipte i l’Europa meridional. La part medicinal de la calèndula són, sobretot, les flors, que es fan servir perquè tenen propietats analgèsiques, antiinflamatòries i desinfectants. Uns beneficis que s’atribueixen als seus principis amargs, olis essencials i la seva gran riquesa en flavonoides.

La calèndula s’empra en xampús i gels perquè té característiques lenitives; és a dir, ajuda a suavitzar pell i cabells.

Vinya vermella

La vinya vermella és un arbust de la família de les vitàcies format per branques llenyoses amb fulles, flors verdoses i fruits en baia comestibles de color blanc o negre, anomenats raïms. Aquests fruits són el més conegut a l’hora de parlar de les propietats de la vinya vermella i són rics en àcids orgànics, minerals, tanins, aminoàcids, flavonoides, carotenoides, fibra soluble, carbohidrats i vitamines. Micronutrients que, sobretot, ens aporten beneficis circulatoris.

La vinya vermella té una acció antioxidant sobre els cabells i protegeix els cabells tenyits.

Rosa damascena

Aquesta flor tan aromàtica es fa servir molt en aromateràpia i cosmètica natural, ja que, a més d’aportar una gran aroma, aporta beneficis a pell i cabells gràcies als olis essencials dels pètals. En xampús, la rosa damascena suavitza els cabells.

 

Biocop, la firma pionera i de referència en la producció i comercialització de productes biològics, ho té clar i ha buscat ingredients clars i entenedors per a tothom, ja que busca ser tan transparent com pugui amb les etiquetes.

A més, totes aquestes aromes naturals aporten un gran confort sensorial en aquest moment d’higiene personal.

El secret per a un bon xampú? Combinar les propietats de diverses plantes medicinals

Segons el tipus de cabells de cadascú, necessitarem un xampú enfocat a unes necessitats o a unes altres. Per això, triar productes naturals que combinin diverses plantes medicinals ens pot ajudar a obtenir els resultats desitjats.

En cas de cabells greixosos, per exemple, ens interessen plantes que ens ajudin a purificar i normalitzar la producció excessiva de greix. Un xampú que combini argila blanca, ortiga i oli essencial de llimona és ideal. Per altra banda, si ens interessa un xampú per a cabells secs, danyats i tenyits, un de fet amb àloe, vinya vermella i rosa damascena ens ajudarà a hidratar-los i protegir-los.

I la pell?

Per cuidar la pell, també hem de triar un bon gel que no només netegi sinó que, a més, aporti nutrients per mantenir-la sana i en bones condicions. En aquest cas, un gel de bany amb suc d’àloe, camamilla o calèndula ajuda a mantenir-la suau i hidratada.