Les cesàries poden ser necessàries, a vegades, però una gran quantitat d’especialistes en aquest camp opinen que se’n fan moltes que no ho són. Tanmateix, com que és una pràctica tan comuna, la majoria no comprenen que és una operació abdominal important. La cesària s’hauria d’evitar si no és absolutament imprescindible.

Vegem com podem disminuir-ne les possibilitats:

Preparació al part

Reviseu les vostres creences i comproveu les del vostre metge. Creieu que el part vaginal és una experiència desagradable i massa perillosa o terrible per viure-la? En realitat, moltes dones i els seus metges actuen amb aquesta creença, que es manifesta en el que passa durant el part.

Si ja heu tingut un part amb cesària, el proper programeu-lo perquè sigui un part vaginal normal. Actualment, als Estats Units, aproximadament el 36% de les cesàries són de repetició. Està demostrat que les dones que han tingut una cesària poden tenir, més endavant, un part vaginal sense complicacions.

Trieu amb cura el lloc on donareu a llum. Programeu tenir el vostre nadó en un lloc on sapigueu que us sentireu fora de perill i segures. Un nombre creixent d’hospitals ofereixen condicions cada vegada més centrades en la família i menys en el quiròfan.

Podeu contractar una “doula” perquè us faci de “mare” durant el part, o treballar directament amb un metge o llevadora que recomani aquest suport professional i que se sentin a gust al seu costat. Aquests metges i llevadores gairebé sempre tenen un índex més baix de cesàries que els seus col·legues.

No marxeu de l’hospital massa aviat. És molt freqüent que la dona tingui contraccions lleus o moderades abans de començar el treball de part de veritat. En algunes situacions hi ha el que es coneix com a “falta de progrés“, que significa que l’úter deixa de contreure’s eficaçment i la mare s’esgota. Quan això continua durant hores, es fa la cesària perquè acabi tot d’una vegada. El que convé és evitar la cadena d’incidents que hi condueixen. Sintonitzeu amb la saviesa del cos. No permeteu que la mentalitat col·lectiva d’urgència que té la nostra cultura envaeixi la vostra fisiologia. Mireu d’evitar que algú us trenqui el sac amniòtic per “posar en marxa les coses”.

Programeu tenir el part sense anestèsia epidural. Quan la dona comença a parir amb la idea que el cos sabrà gestionar les sensacions, té més probabilitats d’estar en l’actitud receptiva necessària perquè l’úter funcioni de manera òptima. En canvi, si creu que necessitarà l’epidural tan aviat com entri a l’hospital, no estarà prou present en el part, les contraccions només seran una cosa que haurà de suportar fins que arribi l’anestesista. Encara que l’epidural pot ser molt útil en certes circumstàncies, sol perllongar el part i relaxar massa la zona inferior de l’úter i la pelvis. Si sentiu la necessitat d’anestèsia epidural, pel motiu que sigui, espereu fins que el treball de part estigui ben establert i demaneu-ne la dosi més baixa possible, que us proporcioni l’alleujament adequat al dolor.

Per sobre de tot, confieu en el fet que el vostre cos sap parir. Moveu-vos per posar-vos en la posició que us sembli millor. No us resistiu a les contraccions, submergiu-vos-hi profundament. No us fiqueu al llit, si no és que trobeu més còmoda aquesta posició.

Feu un programa de preparació al part amb acupuntura. Us pot ajudar de moltes maneres:

  • Prepara el cos de la dona per donar a llum; posa èmfasi a preparar el cèrvix i la pelvis.
  • Calma l’ansietat i la por al part que sorgeix quan s’apropa la data.
  • Calma altres símptomes causats per l’embaràs com ara la hipertensió, el dolor lumbar i la mala circulació.
  • Pot ajudar a fer girar el nadó si ve de natges.
  • Relaxa els músculs i els tendons, i tota la zona del perineu.
  • Ajuda a activar el part.

Trobareu més informació en el nostre programa de preparació al part amb acupuntura.

 

Article escrit per:

Cristina Mora

Acupuntura i Medicina Tradicional Xinesa. Diplomada per la Universitat de Wales (UK). Instructora en formació de MLC.

Rambla Catalunya 50, 3r 1a. 08007 Barcelona

Web: www.acupuntura-barcelona.net Email: info@acupuntura-barcelona.net

Telèfon: 932 156 271