Malgrat ser “naturals”, el plom, l’arsènic, el cadmi o el mercuri, poden ser dolents per a la salut, especialment si l’exposició és llarga o a dosis altes.

woman pregnancy testEls metalls tòxics són metalls pesants que s’usen en productes casolans, com paelles antiadherents, ceràmica vidriada, pesticides, sabons, joguines de plàstic (2), ombra d’ulls (3) i pintallavis (4). També a la pintura de les cases d’abans del 1978 (plom) (5), el menjar (els peixos, les plantes i els animals absorbeixen cadmi de l’ambient), el fum del tabac (6), el plom dels carburants, l’aigua de l’aixeta (encara que sigui potable), alguns medicaments (especialment els que regulen la pressió sanguínia), les vacunes, el mercuri dels peixos contaminats i, naturalment, de les amalgames dentals (metàl·liques).

Els metalls pesants poden ser inhalats, menjats o absorbits a través de la pell.

Com pot la toxicitat per metall pesant afectar el sistema reproductiu?

L’estudi esmentat afirma que si l’home o la dona han estat exposats a cadmi, les possibilitats d’embaràs poden retardar-se.

Altres metalls també poden influir en la fertilitat. Com més plom hi hagi en la sang d’un home, més temps necessitarà per embarassar la seva dona, ja que el plom disminueix el recompte espermàtic i també redueix la mobilitat de l’esperma. El plom i el cadmi poden afectar els nivells d’hormones sexuals de la dona, per la qual cosa la concepció pot ser més difícil.

Però el rei dels metalls pesants és el mercuri. On hi ha metall pesant normalment també hi ha mercuri. Els símptomes de la toxicitat del mercuri poden ser molt variats, ja que pot afectar gairebé totes les cèl·lules del cos. Normalment els símptomes predominants dependran del punt feble genèticament.

El mercuri també pot dificultar la concepció, provocar avortaments espontanis i naixements prematurs. El mercuri disminueix els nivells de zinc, la qual cosa disminueix els nivells de progesterona en les dones i de testosterona en els homes. La progesterona és necessària per portar un embaràs a terme. Defectes de naixement, especialment relacionats amb el cervell i la capacitat d’aprenentatge, poden ser causades per mercuri, ja que pot passar a través de la barrera placentària i la barrera hematoencefàlica (sang-cervell) contràriament al que es creia abans. Disminució de la libido (gana sexual) i símptomes premenstruals són alguns exemples dels problemes que poden ser causats per una intoxicació per mercuri.

Poden els nadons absorbir el mercuri de les mares?

S’ha demostrat en estudis amb animals i amb humans que el mercuri pot travessar la barrera placentària. De fet, s’emmagatzema en els fetus abans que en la mare. També es pot transmetre a través de la llet materna. El mercuri de les amalgames s’emmagatzema en la llet materna i en el fetus en nivells fins a vuit vegades més alts que el que s’emmagatzema en els teixits de la mare.

Des d’Acupuntura Barcelona recomanem que si hi ha intoxicació per metalls pesants i es busca l’embaràs, es posposi fins que el cos estigui net, ja que en cas contrari pot perjudicar greument el nadó.

Quins altres tipus de símptomes poden ser causats pel mercuri?

La candidiasi crònica està associada amb intoxicació amb mercuri, que actua com un antibiòtic i, com els antibiòtics convencionals, mata també el bacteri amic de la flora intestinal que ens ajuda a controlar el creixement d’aquest fong. Cal sospitar intoxicació per mercuri si realment després de diversos tractaments la càndida no remet.

A més el mercuri pot ocupar els receptors cel·lulars que haurien d’estar ocupats per altres minerals necessaris per a la salut. En aquest cas, encara que no hi hagi una deficiència en els nivells sanguinis de tals minerals, hi ha la simptomatologia com si n’hi hagués, ja que el mineral en concret no pot arribar a fer la seva funció.

Els símptomes que poden ser causats per una deficiència de minerals que han estat desplaçats pel mercuri inclouen:

 • Magnesi: irregularitats en el ritme cardíac, retracció de les genives.
 • Ferro: anèmia.
 • Coure: anèmia, disfunció tiroide, digestió deficient.
 • Zinc: anorèxia nerviosa, pèrdua d’olfacte i gust, pèrdua de gana, disminució de la libido, símptoma premenstrual.
 • Iodo: disfunció tiroide.

Problemes de tiroide o toxicitat per mercuri?

Problemes de tiroide com una baixa temperatura corporal poden millorar quan el metall pesant és eliminat del cos. Una baixa temperatura corporal és un signe d’una hipofunció de la tiroide, i moltes persones han estat medicades amb hormones tiroides quan la causa del problema era la intoxicació per mercuri.

La tiroxina pot tancar el cicle natural de feedback de la glàndula pituïtària i la seva producció de TSH (thyroid stimulating hormone). Aquest tancament pot provocar efectes adversos en la resta del sistema endocrí.

Quins símptomes mentals són causats per toxicitat per mercuri?

pell-embaras-415

Com que és tan soluble, pot ser fàcilment absorbit pel sostre de la boca, la qual cosa significa que és ben a prop de la part posterior de la glàndula pituïtària. Els símptomes mentals de toxicitat que afecten la part posterior de la pituïtària inclouen depressió, timidesa, còlera, fòbies, ansietat, disminució de la libido, indecisió, falta de seguretat en un mateix, compulsions, canvis d’humor.

El mercuri tendeix a acumular-se en tots els teixits, però especialment al cervell, on és emmagatzemat preferentment en la glàndula pituïtària i a l’hipotàlem.

El mercuri inhibeix els efectes de certs neurotransmissors:

 • Dopamina: controla el dolor, el benestar.
 • Serotonina: relaxació, dormir, benestar.
 • Adrenalina: energia i histamina.
 • Noradrenalina, melatonina: cicles de son.

La inhibició d’aquests neurotransmissors poden provocar sentiments de depressió i pèrdua de motivació.

Com es pot saber si hi ha intoxicació per metall pesant?

 • Anàlisi de sang: el resultat no és gaire fiable ja que només mostra el que passa al cos en un període de temps curt i no representa un temps adequat per determinar si hi ha intoxicació. Si a la sang hi hagués fluctuacions de minerals/metalls gaire grans, podríem emmalaltir greument i fins i tot morir. Hi ha substàncies per mobilitzar el mercuri (productes farmacèutics com el DMSA i el DMPS) però tenen efectes secundaris importants.
 • Anàlisi d’orina: el resultat no és gaire fiable pel mateix motiu.
 • Anàlisi de cabells, ungles o altre teixit: és una manera excel·lent de determinar la quantitat de metalls tòxics al cos i també per mesurar la falta de minerals.
 • Kinesiologia
 • Test de bioressonància o màquina mora: veure descripció en http://www.acupuntura-barcelona.net/terapia-con-biorresonancia-mora/

Com es poden eliminar els metalls pesants del cos?

Gran part dels metalls pesants es dipositen al sistema nerviós, ronyons, fetge, glàndules renals, tub digestiu, hipotàlem, hipòfisi, sistema límbic, tiroide, ganglis espinals, medul·la espinal i cervell, ossos i articulacions. Principalment afecta òrgans com fetge, ronyons i cor i a tot el sistema nerviós inclòs el cervell.

Hi ha substàncies naturals com la clorel·la, el coriandre, l’all, N-acetilcisteïna, metil-sulfonil-metà, que tenen la funció de mobilitzar els metalls pesants per expulsar-los a través dels excrements. És important dosificar bé les dosis d’aquests productes per inhibir la reabsorció de les toxines i empitjorar la patologia inicial.

Si hi ha infertilitat per causa desconeguda i/o avortaments recurrents i es vol saber si pot ser per nivells alts de metalls pesants, podeu consultar a través de la pàgina http://www.acupuntura-barcelona.net/contacta/

“Aquest article és merament informatiu i no intenta fer diagnòstic, oferir tractament mèdic o nutritiu ni reemplaçar cap tractament mèdic o nutricional. Cal consultar amb un terapeuta qualificat o nutricionista abans de prendre aquests productes”.

Article escrit per:

cristinamorajpg

Cristina Mora

Acupuntura i Medicina Tradicional Xinesa. Llicenciada per la Universitat de Wales (UK). Graduada en Naturopatia. Instructora de MLC.
Acupuntura Barcelona.
Rambla Catalunya 50, 3r 1a. 08007 Barcelona.
Telèfon: 932 156 271
Email: info@acupuntura-barcelona.net

 

 • (1)http://ehp.niehs.nih.gov/wp-content/uploads/2012/11/ehp.1205301.pdf
 • (2) Occupational Safety & Health Administration. Chemical Identification, Production and Use of Cadmium. http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_id=818&p_table=PREAMBLES Accessed February 23 2012.
 • (3) Sainio EL, Riitta J, Hakala E, Kanerva L. Metals and arsenic in eye shadows. Contact Dermatitis. 2000; 42(1): 5-10.
 • (4)U.S. Food and Drug Administration. Lipstick and Lead: Questions and Answers. http://www.fda.gov/cosmetics/productandingredientsafety/productinformation/ucm137224.htm   Accessed February 23 2012.
 • (5) U.S. Consumer Product Safety Commission. CPSC Announces Final Ban on Lead-Containing Paint: Release # 77-096. http://www.cpsc.gov/cpscpub/prerel/prhtml77/77096.html.  Published September 1977.  Accessed February 23 2012.
 • (6)Office of the Surgeon General. Consequences of Involuntary Exposure to Tobacco Smoke: Report of the Surgeon General, U.S. Department of Health and Human Services. http://www.surgeongeneral.gov/library/secondhandsmoke/factsheets/factsheet9.html.   Revised January 2007. Accessed February 24 2012.