WL’endometriosi és un trastorn ginecològic d’origen desconegut i cada vegada més comú. La meva intenció a l’hora d’escriure aquest article no és la d’explicar què és l’endometriosi, perquè estic segura que després de llegir el títol, les dones que han decidit continuar amb la lectura ho saben molt bé. El que busquen és una solució al seu problema.

M’agradaria remarcar, perquè potser les lectores no ho saben, que tenir els estrògens alts a la sang pot afavorir l’aparició de l’endometriosi. És a dir, diuen que aquesta malaltia té un factor hereditari, però el fet de desenvolupar-la també depèn de l’estil de vida que es porti. La possibilitat genètica que hi ha no ha de manifestar-se llevat que l’entorn i els hàbits de salut la propiciïn.

Quan disminueixen els nivells d’estrògens al cos, els símptomes solen desaparèixer i la malaltia es torna inactiva. Per aquest motiu, el principal tractament que aplica la medicina convencional és la teràpia hormonal amb progestina o hormones esteroidals (testosterona o estrògens sintètics que “competeixen” amb els estrògens). Aquests mètodes suprimeixen l’estímul hormonal durant un temps, però en realitat no curen la malaltia.

Les dones que tenen endometriosi haurien de plantejar-se un canvi dietètic, que consistiria a reduir la ingesta d’aliments que potenciïn la formació d’estrògens, i consumir, en canvi, aquells altres que n’afavoreixin l’eliminació. Aquesta mesura ja alleujaria força els símptomes de l’endometriosi, però per ser efectiva i curar la malaltia s’hauria de complementar amb teràpies naturals de suport que milloressin el sistema immunitari i potenciessin la circulació d’energia al cos. Segons la meva experiència, l’acupuntura, juntament amb les herbes xineses i altres suplements, són eines molt útils per tractar de manera natural aquest trastorn.

La dieta ideal per combatre la malaltia s’ha de basar en la fruita i les verdures, especialment molta verdura de fulla verda i verdures crucíferes. S’ha comprovat que les crucíferes (els diferents tipus de col, bròquil i els naps) són aliments que regulen els nivells d’estrògens. És recomanable prendre’n una o dues racions diàriament durant el primer mes. Un altre factor que empitjora els símptomes de l’endometriosi és l’excés de prostaglandines, unes substàncies químiques inflamatòries que produeixen els dolors menstruals. Eliminant la ingesta de carn vermella, lactis i rovells d’ou (entre altres coses) durant com a mínim un mes pot alleujar-ne els símptomes de manera important.

Finalment, m’agradaria parlar d’un altre factor que contribueix a aquest desequilibri hormonal de moltes dones i que pot causar hiperestrogenisme: els xenoestrògens.

Els xenoestrògens són substàncies químiques que mimetitzen l’efecte dels estrògens i n’ocupen els receptors cel·lulars, cosa que causa desequilibris hormonals. Tenen tendència a acumular-se al teixit adipós del cos perquè no es poden eliminar naturalment amb el cicle menstrual.

Potser és la primera vegada que sents aquesta paraula, però lamentablement els xenoestrògens són molt presents en el nostre dia a dia. No només els trobem als fàrmacs, sinó també en aigües contaminades, carns i productes lactis procedents d’animals tractats amb teràpia hormonal, herbicides i pesticides (que consumim a través de les fruites i les verdures), peixos de granja, productes de soja, cosmètics, plàstics (des d’ampolles d’aigua fins als contenidors plàstics dels aliments) i entre altres coses, en els productes amb lleixiu com les compreses i els tampons que utilitzem durant la menstruació.

Les teràpies naturals solen anar molt bé per als símptomes de l’endometriosi i per ajudar a restablir l’equilibri a l’organisme. Amb l’acupuntura i les herbes xineses podem disminuir i fins i tot eliminar el dolor menstrual, regular els cicles i disminuir les regles molt abundants. Està demostrat que amb acupuntura es millora la circulació sanguínia cap a l’úter, l’endometri i els òvuls, de manera que a més pot ajudar a cicatritzar millor la zona i, per tant, a millorar la teva fertilitat.

Article escrit per:

Cristina Mora

Acupuntura i Medicina Tradicional Xinesa. Diplomada per la Universitat de Wales (UK). Instructora en formació de MLC.

Rambla Catalunya 50, 3r 1a. 08007 Barcelona

Web: www.acupuntura-barcelona.net Email: info@acupuntura-barcelona.net

Telèfon: 932 156 271