Avui dia, la població no només està cada cop més conscienciada de fer una alimentació amb menys ingredients d’origen animal i menys processats, sinó amb aliments que, a més de sans i saborosos, siguin fàcils de fer servir i siguin versàtils a la cuina. Aquest és el cas dels patés vegetals.
Els patés vegetals són aliments en forma cremosa que, depenent dels ingredients que portin i la textura que tinguin, més o menys densa, es poden fer servir en diverses preparacions culinàries.
Com que s’elaboren amb ingredients d’origen vegetal, solen ser aliments més sans, equilibrats, nutritius, digestius i menys calòrics que els carnis.
Quins ingredients es fan servir per fer patés vegetals?
Solen ser els següents:
- Llegums, com cigrons o llenties (com en l’hummus)
- Llavors, com el sèsam o les pipes de gira-sol
- Cereals, com el blat, l’arròs o la civada (o el midó que se’n deriva)
- Fruita seca, com les ametlles, les nous o els pistatxos
- Hortalisses, com la ceba, el porro, el tomàquet, el cogombre, el carabassó, l’espàrrec, l’albergínia, l’all, la carxofa, la pastanaga…
- Fruits, com l’oliva (verda o negra)
- Fongs, com els bolets i els xampinyons
- Olis vegetals, com el d’oliva, gira-sol, sèsam o soja
- Derivats de la soja, com el tofu
- Espècies i plantes aromàtiques, com el pebre, la sal, la cúrcuma, el comí, l’anet, la farigola, el romaní, l’orenga, el julivert, el gingebre, la nou moscada, etc.
Quins beneficis té consumir patés vegetals?
- Són saludables, tenen propietats nutritives per a tothom (nens, adults, embarassades, gent gran, esportistes), excepte les persones al·lèrgiques a algun ingredient específic.
- Tenen sabors molt agradables al paladar i, segons la combinació d’ingredients, molt originals.
- Solen ser més lleugers que els d’origen animal, més digestius, i alguns són molt refrescants.
- Com que són molt variats, ofereixen bona combinació amb altres aliments.
- Permeten elaborar plats nous i diferents per sorprendre els nostres convidats.
- La majoria es preparen amb ingredients procedents 100% de l’agricultura ecològica, fet que aporta qualitat, seguretat i confiança.
- Com que tenen hortalisses com a ingredient principal, aporten quantitats interessants d’aigua, hidrats de carboni, fibra i minerals com el calci, el magnesi, el ferro o el sodi.
- Els que contenen llavors, llegums i cereals aporten greixos de bona qualitat i proteïnes saludables sense colesterol, i ajuden a mantenir la línia i la salut cardiovascular.
- Solen comercialitzar-se en envasos petits, com terrines monodosi que no necessiten conservació en fred fins que s’obrin.
- La seva presentació és molt pràctica per emmagatzemar i per endur fora de casa.
- És més econòmic comprar-los ja preparats, si no volem preparar-ne grans quantitats de manera casolana (si porten ingredients que costen més i no es conserven fàcilment a la nevera durant dies).
Com podem incloure a la nostra dieta els patés vegetals que ens ofereix el mercat?
Podem experimentar tastant els sabors diferents que ens ofereix el món del paté vegetal en combinacions variades:
- Sucant-hi bastonets de pa, xips, nachos.
- Untant el paté en torrades de pa.
- Crudités de verdures: pastanaga, cogombre, carabassó, api… a bastonets, sucades en el paté.
- Farcint verdures o pastes fresques.
- Per acompanyar peixos, carns, verdures, com a salsa.
- En amanides, broquetes de verdures i patates.
- En entrepans i sandvitxos.
- Farcint masses de pasta fullada, empanades.
I qualsevol altra opció que sembli saborosa!
Aquests plats sorprendran amics i familiars en aperitius, berenars, còctels i sopars lleugers. Us convido a tastar sabors tradicionals com el de l’hummus de cigró, i també sabors nous i deliciosos com els del paté de cogombre i anet, el paté de tomàquet i carabassó, el paté d’espàrrecs i ametlles o el paté de pistatxo i all negre.
Receptes amb ingredients mediterranis i sabors molt els nostres, elaborats de manera artesanal i amb productes 100% ecològics.
Sumeu-vos a la moda del paté vegetal, sumeu-vos a l’alta cuina en miniatura d’Ecolife Food.
Sara Gómez Marquina
Especialista en Teràpies Alternatives, Naturopatia i Nutrició. Fisioterapeuta
Col·laboradora d’Ecolife Food i Gerent del Club AV Natural Cantabria