hotpan3

Amb l’arribada de la tardor comença a venir de gust el menjar calent. Per tant, és un moment ideal per presentar un dels nostres estris favorits: L’olla HotPan de Kuhn Rikon.

A primer cop d’ull, pot semblar una olla tradicional, però el seu disseny és exclusiu: té la particularitat de coure els aliments fora del foc. L’olla tèrmica HotPan permet una cocció suau perquè cuina amb la calor retinguda fora del foc, conserva els nutrients, el gust i el color dels aliments i permet un estalvi energètic del 60 %.

L’olla es ven amb dues peces:

  • L’exterior: un cistell fet de melanina molt resistent de cinc colors molt vistosos (blau, negre, taronja, verd i vermell). Es pot ficar al rentavaixelles i al congelador. També pot servir per presentar amanides.
  • L’interior: una olla d’acer inoxidable, d’alta qualitat. Se’n fabriquen 5 mides (1 l /2 l / 3 l / 4.5 l / 5 l).  La tapa té una doble paret per millorar la capacitat tèrmica i s’ajusta perfectament al recipient per evitar l’entrada d’oxigen i la pèrdua d’humitat. La base permet una distribució ràpida i homogènia de la calor. S’adapta a qualsevol mena de font de calor: gas, vitroceràmica i inducció.

Entre les dues peces, un cop encaixades, es genera un espai buit o cambra d’aire estanc. Aquesta és la clau del disseny de l’olla HotPan! L’aire estanc al voltant de l’olla crea un aïllament que reté la calor. L’aliment pot acabar de cuinar-se fora del foc.

És el mateix servei que feien antigament les mantes amb les quals les nostres àvies envoltaven l’olla per coure els aliments i estalviar energia quan no n’hi havia. El concepte de cocció aprofitant la calor residual és antic. L’origen el trobem en aquelles èpoques de penúries amb escassos recursos energètics, com el carbó, després de les guerres.

hotpan2Quins són els avantatges d’aquest disseny tan acurat? Per nosaltres n’hi ha molts i us els volem explicar:

1. Estalvi energètic: aproximadament ¾ de la cocció es fa fora del foc amb el corresponent estalvi energètic i econòmic. Al cap d’uns minuts d’escalfar-se sobre la font de calor, l’olla d’acer inoxidable es pot retirar del foc per acabar la cocció dins del cistell tèrmic. La cambra d’aire entre el cistell i l’olla permet retenir l’escalfor durant 2 hores, cosa que redueix el risc de cremar els aliments i l’olla. A més, s’eviten els problemes de vessaments i de neteja.

Com funciona? El procediment inicial és idèntic al que seguiríem per cuinar amb qualsevol altra olla: Portaríem, per exemple, l’arròs i l’aigua a ebullició. Si es tractés d’un arròs integral, caldrien uns 40 minuts per coure’l. Amb l’olla HotPan triguem el mateix, però un cop passats els 10 primers minuts podríem retirar l’olla del foc i acabar de coure l’arròs dins del cistell tèrmic. S’acabarà coent amb la calor que ha acumulat l’arròs mateix, al llarg de l’estona que ha estat al foc. Com que aquesta calor queda emmagatzemada i no es perd, pel disseny especial de l’olla, l’arròs absorbirà l’aigua i s’anirà coent i tampoc es passarà.

2. Cocció a baixa temperatura: la temperatura de cocció és sempre inferior als 100 ºC. Un cop arranca el bull, cal reduir al mínim la temperatura del foc. A fora del foc, l’aliment es cuina de forma lenta, suau i a baixa temperatura.

3. Poca aigua: imagineu-vos coent un plat de verdura amb tan sols un xarrupet d’aigua (aprox. 50 ml). Aquesta és la quantitat d’aigua que es necessita per coure una olla de verdura. Cal que la superfície de l’olla quedi coberta amb un mm d’aigua en tot el seu perímetre. En el cas de bullir cereals, en lloc d’utilitzar 2 mides d’aigua per 1 de cereal n’utilitzarem 1,5. Us podem garantir que el cereal queda perfectament bullit, no es passa i, si feu cas d’aquesta mida, no us cal escórrer l’aigua.

4. Practicitat: amb el temps n’hem descobert altres avantatges, com la comoditat de poder servir l’aliment a taula directament amb l’olla dins del seu cistell. HotPan és un disseny de Philipp Beyeler que ha estat guardonat amb diferents premis Internacionals. A més, quantes vegades haurem cremat una olla per voler fer altres feines mentre bullim un aliment? Amb l’olla HotPan, el temps de cocció al foc es redueix i també el risc de cremar l’aliment. Un cop fiquem l’olla dins el cistell tèrmic, podem marxar de casa amb la tranquil·litat que l’aliment no es passarà i segurament encara estarà calent si no han passat més de 2-3 hores. Estalviem temps, neteja i reescalfaments!

5. Qualitat: la bonança d’un producte també la mesurem amb altres paràmetres. Com el lloc de fabricació, la durabilitat i la capacitat de reparació. L’olla HotPan està fabricada íntegrament a Suïssa per l’empresa Kuhn Rikon. Podem afegir −detall que vam aprendre a la visita a la fàbrica− que la matèria primera és un acer inoxidable quirúrgic de fabricació espanyola. L’única peça que no està fabricada a Suïssa és el cistell de melanina. La qualitat de l’olla és alta i la durabilitat està garantida. Qualsevol peça es pot comprar individualment. Generalment la peça més fràgil és el bol de melanina, però si es trenca se’n pot comprar un de nou i escollir sobre la gamma de colors existents.

Per tots aquests detalls diem que cuinar amb la HotPan és cuinar de forma eficient, saludable i pràctica.

Si us interessa aprendre a cuinar amb aquesta olla, podeu assistir als nostres tallers o demostracions. També fem tallers individuals i per a grups a mida.

Sílvia Ferrer-Dalmau Bosch

René, productes per una llar saludable i eficient

www.espairene.com