All_destacadaSi observem el paisatge a l’hivern sembla que tot estigui aturat: plantes arrupides, arbres amb branques despullades, rius i llacs que comencen a glaçar-se, dies més curts, freds i humits, etc. A la natura, l’estació més freda de l’any coincideix amb el moment de màxima interiorització, l’energia està a la part més interna. Seguint aquesta lògica, i sense oblidar que “l’home pertany a la terra i no a l’inrevés”, l’hivern serà un bon moment per recarregar-nos d’energia a partir del descans, els bons hàbits i els bons aliments.

Haurem d’observar què ens ofereix la natura i què necessita el nostre cos per adaptar-nos-hi millor i per poder oferir més resistència a les agressions pròpies de l’estació: refredats, grips, infeccions, etc.

D’entrada, hauríem d’obtenir els nutrients principalment dels aliments naturals, ja que en principi n’haurien de contenir la dosi adequada. Però de vegades això no es tan senzill. A més, l’estrès, les dietes desequilibrades, el descans inadequat, l’excés d’activitat i, en definitiva, estar tan allunyats de la natura, fa que l’hivern sigui per a molts una estació que costa de passar, o que resulta problemàtica. Per aquest motiu us proposo una farmaciola natural que us ajudarà a mantenir allunyats els trastorns típics de l’hivern o, si més no, que us permetrà conèixer alguns remeis naturals que tenen propietats útils per guarir-los: propietats antisèptiques, immunostimulants, antibiòtiques, mucolítiques, etc. I a més, si pot ser, seran de rebost.

All: se’n coneixen els beneficis des de l’antiguitat. Els seus compostos sulfurats inhibeixen l’acció de compostos inflamatoris i fan que tingui propietats expectorants, cosa que afavoreix la reducció de la congestió de les mucoses. Per aprofitar-ne millor les propietats, cal consumir-lo cru. Una bona manera d’integrar-lo a la cuina és afegir-lo al plat trinxat amb julivert, fregar-lo al pa, sopes escaldades, oli d’oliva macerat amb all, etc.

Canyella: és molt útil per escalfar l’organisme i ajuda a metabolitzar el sucre, ja que incrementa l’activitat de la insulina. Integreu-la a les compotes i a les infusions.

Ceba: la ceba crua és antisèptica i antibiòtica. A més, també és desintoxicant i expectorant (sobretot la picant) i ajuda a eliminar les mucositats, cosa que la fa molt útil per a refredats, tos i grip. A la cuina: afegiu-la als brous i cremes de verdura, i si la tolereu bé, crua a les amanides.

Equinàcia: planta reconeguda per la seva acció estimuladora del sistema immunitari. Es recomana en cas de refredats, grips i infeccions de repetició.

Eucaliptus: antimicrobià, antiinflamatori i expectorant. S’ha utilitzat tradicionalment per a les malalties de l’aparell respiratori.

Farigola o timó: és una de les plantes més utilitzades a la nostra cultura. Té moltes propietats, és antibiòtica, antiviral, antitussígena i expectorant. S’utilitza sobretot per a infeccions respiratòries, intestinals i urinàries. A la Catalunya rural es feia servir per fer les sopes escaldades, i en infusió és molt interessant combinada amb malva.

Gingebre fresc: és una arrel molt interessant per escalfar l’organisme i activar la circulació. Estimula les defenses i dinamitza l’energia i els fluids. Es pot afegir alguna rodanxa als brous o les preparacions culinàries durant l’hivern.

Les algues: són molt remineralitzants , regulen i equilibren els ronyons (molt important per a l’època de fred). Són riques en vitamines i antioxidants. Algunes com la cochayuyo contenen cistina, amb una acció mucolítica molt important. Això sí, perquè sigui més eficaç, s’han de menjar, no n’hi ha prou amb el brou.

Llimona: és antisèptica i antiinflamatòria. S’ha fet servir tradicionalment per a moltes cures i remeis. Refresca l’organisme, és molt útil per fer baixar la febre i depura. Rica en vitamina C i flavonoides.

Orenga: expectorant, antiinflamatòria i antisèptica de les vies respiratòries. És molt rica en antioxidants i millora la circulació sanguínia. Una manera de fer-la servir és en tisanes.

Pròpolis: és un producte que processen les abelles que conté propietats importants. És antisèptica, analgèsica, cicatritzant i immunostimulant. La trobareu líquida o en pols, i és molt interessant per prevenir infeccions de la gola i afonia, o per tractar-les. Es pot afegir a infusions.

Vitamina C de fonts naturals amb bioflavonoides: ajuda a prevenir els refredats i grips i n’afavoreix la curació, si el procés ja ha començat. Es troba en les verdures (sobretot de fulla verda), fruites i hortalisses.

Xiitake: bolet cultivat des de fa segles a les regions muntanyoses d’Àsia, molt valorat pel seu sabor i per les seves propietats medicinals. Ajuda a millorar la resistència de l’organisme davant d’agressions externes. Els nostres bolets també tenen propietats enfortidores de les defenses.

I per últim, no podem descuidar l’estat del budell, ja que una flora bacteriana saludable garantirà una defensa més bona de tot l’organisme. Incloeu aliments rics en fibra soluble i fermentats de bona qualitat: verdures i hortalisses de temporada, cereals integrals, llegums, fruites assecades, llavors de lli, vinagres no pasteuritzats, quefir, xucrut, miso, etc.

Aquí us deixo el calendari de temporada perquè enriquiu el vostre rebost.

Aquí trobareu una recepta tradicional de sopes escaldades.

Gaudiu d’un bon hivern!!!

 

Article escrit per

ROSA-destacadaEl raconet de la Rosa

Dietista