té verde

El te és originari de la Xina des de fa cinc mil anys. S’elabora a partir de les fulles joves de l’espècie Camellia sinensis L. Depenent del grau d’oxidació en el procés d’elaboració mitjançant fermentació, s’obtenen els diferents tipus de te. Concretament el verd és el que té un grau més baix d’oxidació (no ha estat fermentat) i, per tant, més beneficis per a la salut, ja que manté gran quantitat dels antioxidants que es perden en altres varietats, com el te negre.

L’Oriol té 52 anys, home actiu, amb càrrega laboral important tant física com mental, practica exercici físic, però té un lleuger sobrepès. Fa un mes va decidir posar-hi remei i va començar una dieta hipocalòrica, supervisada per una especialista en nutrició i medicina natural.

Abans de començar amb els nous hàbits alimentaris i per poder dissenyar una pauta ben ajustada, l’especialista li va sol·licitar una analítica de control de paràmetres bàsics de colesterol total, així com HDL i LDL (“colesterol bo” i “colesterol dolent”), triglicèrids, sucre, hormones tiroides, nivells de cortisol, ferro, hormones i valor de PSA (indicador d’alteració prostàtica). Els resultats mostraven nivells lleugerament elevats de colesterol LDL i baixos de HDL, triglicèrids, sucre i cortisol. Aquests resultats van portar a un diagnòstic clar, un perfil de pacient amb síndrome metabòlica* (asimptomàtic) a més d’un lleuger sobrepès.

L’extracte de te verd sense cafeïna ajuda a perdre pes corporal fent que cremem greixos

La doctora va decidir complementar la dieta amb extracte de te verd descafeïnat (l’Oriol no pren begudes amb cafeïna a causa de la seva acció estimulant) amb una acció antioxidant important, que ajuda a perdre pes i regula els paràmetres relacionats amb la síndrome metabòlica. L’Oriol farà un tractament mínim de sis mesos.

Quina és la substància més activa del te verd?

Els components actius principals del te verd són els polifenols del grup dels flavonoides i els àcids fenòlics. Entre els flavonoides, destaquen per la seva capacitat antioxidant, l’epigalocatequina 3-O-galat (EGCG) i l’epigalocatequina (EGC).

Quines són les funcions principals de les catequines?

  • Ajuden a perdre pes corporal fent que cremem greixos. L’extracte de te verd sense cafeïna demostra l’eficàcia de les catequines com a substància activa en la reducció del pes corporal i perímetre de la cintura (control de sobrepès i obesitat) per aconseguir un índex de massa corporal (IMC) sa.
  • Controlen l’acumulació de greixos, és a dir, el perfil lipídic de colesterol i triglicèrids totals (redueixen nivells de colesterol LDL, augmenten els nivells de colesterol HDL i disminueixen els nivells de triglicèrids). Fan baixar el risc d’arteriosclerosi i controlen els factors de risc de la síndrome metabòlica.
  • Incideixen en el manteniment de nivells de glucosa normals.
  • Protegeixen el sistema cardiovascular gràcies al seu elevat poder antioxidant, ja que actuen com a captadors de radicals lliures.
  • En els homes, protegeixen la pròstata del dany oxidatiu, i en les dones, ajuden a protegir el pit i els ovaris del dany oxidatiu. Es relaciona amb una possible prevenció oncològica gràcies a la seva potent acció antioxidant.
  • En la síndrome de Down (SD), exerceixen una funció antioxidant cerebral, ja que protegeixen i estimulen les funcions cognitives i inhibeixen la sobreexpressió d’un gen que disminueix les connexions cerebrals. A més, normalitzen les funcions hepàtiques i tiroides presents en aquests casos.

Cal destacar, que per potenciar les accions de les catequines del te verd, cal un estil de vida saludable i fer exercici físic moderat.

Es recomana que prenguin te verd les persones sotmeses a molt d’estrès, fumadores o persones amb desgast físic important. En aquests casos, les catequines, gràcies al seu gran poder antioxidant, protegiran del dany oxidatiu.

El te verd conté cafeïna com el cafè, però en una concentració més baixa. Gràcies a aquesta acció lleugerament estimulant és adequat en estats d’ànim decaiguts, en època d’exàmens (juntament amb els compostos antioxidants ajuden a compensar l’estrès) o com a beguda estimulant per a esportistes.

Hi ha te verd descafeïnat?

camelliaselectTrobem te verd en infusions (fulles i pols) i en càpsules.

100% Natural presenta en càpsules: Camellia Select (GreenSelect®) a base de l’extracte sec de fulles joves de te verd descafeïnat (<0,01% de cafeïna) amb una fórmula patentada basada en Tecnologia Fitosoma (Phytosome®). Conté un alt contingut en catequines (principi actiu) altament disponibles, combinat amb vitamina C i zinc.

Qualitat en els complements alimentaris

Quan es consumeixen complements alimentaris és molt important cercar qualitat.

En els extractes de plantes és fonamental. L’organisme humà té dificultat per absorbir alguns dels nutrients i principis actius de les plantes. Per aconseguir una acció adequada, és necessari aportar i transportar quantitats elevades d’aquestes substàncies, cosa que pot comportar efectes adversos. Per això avui en dia, i amb el suport dels avenços tecnològics, podem trobar al mercat productes que, gràcies a la investigació, ens aporten aquests nutrients i a més són capaços d’arribar als òrgans diana.

Un exemple

Després d’investigar diferents possibilitats tecnològiques, s’ha descobert l’administració de l’extracte de te verd amb la tecnologia Phytosome® (Fitosoma). En aquesta tecnologia, cada component actiu de l’extracte estandarditzat de la planta està recobert per un fosfolípid (principalment fosfatidilcolina) en una microencapsulació, que imita l’estructura de les nostres cèl·lules. Permet una absorció gastrointestinal dues vegades més alta que el mateix extracte sense aquesta tecnologia (dues vegades més biodisponible).

Quina va ser la millora de l’estat de salut de l’Oriol després dels mesos de tractament amb extracte de te verd descafeïnat?

El pacient va perdre pes corporal i va millorar l’IMC, gràcies a l’efecte del te verd sense cafeïna, pel seu efecte com a cremador de greix juntament amb uns hàbits de vida saludables. Van pujar els nivells de HDL, i van disminuir els de LDL, TG i cortisol. Els nivells de glucosa eren també correctes dins els límits establerts. Els valors de pressió arterial es van normalitzar.

*Síndrome metabòlica: és la conjunció d’un grup de factors de risc que afecten alhora un mateix individu, i augmenten les seves probabilitats de tenir una malaltia cardiovascular, accident cerebrovascular i diabetis tipus 2.

Mireia-SegarraMireia Segarra Escolà

Farmacèutica