shutterstock_87198706-compressor

En els últims anys, els ginecòlegs han detectat un augment de dones que tenen irritacions, picors i al·lèrgies a la zona vaginal, i que els afecten seriosament la qualitat de vida. De fet, fins a un 20% de les visites de les consultes ginecològiques són degudes a aquest tipus de patologies (*). Ens hem acostumat a veure anuncis de fàrmacs per alleujar aquestes molèsties, com si fossin normals i habituals; i, no obstant això, no ho són. Aquestes malalties poden estar relacionades amb el tipus de productes d’higiene femenina que fem servir, que, en molts casos, i sense que la dona en sigui conscient, estan fets amb plàstic, cel·luloses, viscoses i altres productes petroquímics que la pell sensible de moltes dones no tolera. Triar bé aquest tipus de productes és vital per a la salut, ja que generalment una dona sol fer servir uns 20.000 productes d’higiene íntima al llarg de la vida, entre tampons, compreses i protectors íntims. Aquests protectors estan en contacte directe amb la mucosa vaginal, una de les parts del cos més poroses i absorbents, i faciliten l’entrada de qualsevol ingredient químic cap al torrent sanguini.

Ens hem acostumat a que les irritacions, picors i al·lèrgies a la zona vaginal siguin habituals però no ho haurien de ser

Si preguntéssim a una dona si està disposada a portar compreses o tampons de plàstic, segurament diria que no. No obstant això, probablement és el que fa servir per culpa del desconeixement i confusió respecte de la composició d’aquests productes. Lamentablement, la majoria de marques no informen dels ingredients a les etiquetes perquè la llei no les obliga a fer-ho.

Hi ha alguns envasos que fins i tot incorporen les paraules ‘cotó’ o ‘cotton’, però en realitat no en porten. Normalment estan elaborats amb fibres artificials i petroquímics. L’ús continuat de les fibres sintètiques i plàstics en contacte amb la pell de la vagina pot arribar a afectar la transpiració, i generar un microclima de calor-humitat que facilita la proliferació de bacteris i fongs. Com a conseqüència poden aparèixer picors, i per desconeixement, moltes dones entren en una espiral d’excessiva higiene, i fins i tot poden arribar a prendre antifúngics, que destrueixen la flora vaginal i impedeixen que aquesta exerceixi de protecció natural sobre irritacions, picors i al·lèrgies.

shutterstock_50026546-compressor

El cotó ecològic, l’opció natural i saludable

Per evitar aquest tipus de patologies, que afecten força la qualitat de vida, els ginecòlegs i obstetres recomanen l’ús de productes fets amb cotó ecològic pur. Com que no contenen productes químics ajuden a prevenir el risc d’irritacions, picors i al·lèrgies, i l’absència de residus tòxics en contacte amb la pell ajuda a mantenir la zona sana i neta. Entre les característiques principals destaquen beneficis com els següents:

  • És hipoal·lergogen i respecta el pH fisiològic de la dona tingui l’edat que tingui. Així, no altera l’acidesa natural de la mucosa vaginal, i permet que la flora de la zona actuï de manera natural com a protectora de les infeccions.
  • Com que transpira permet el pas de l’aire a través de les seves fibres, alhora que reté el fluix. Per això garanteix un nivell òptim d’humitat, i permet l’intercanvi just d’humitat amb l’exterior, fet que redueix la deshidratació.
  • Suavitat i absorbència: poques fibres són capaces d’aportar un tacte tan agradable com el cotó, alhora que té la mateixa capacitat d’absorció, o més, que les compreses o tampons tradicionals.

A més, els productes d’higiene femenina de cotó 100% ecològics certificats passen per un control exhaustiu que garanteix que per conrear-lo no s’han fet servir pesticides ni herbicides. També eviten l’ús de viscosa i estan purificats només amb aigua oxigenada, sense clor o dioxina, un component tòxic per a l’aparell reproductiu.

shutterstock_117712441-compressor

Revisa la composició dels productes d’higiene que fas servir

A l’hora de triar protectors, el més recomanable és evitar els productes elaborats amb fibres sintètiques. Si no sabeu de què estan fets els que soleu fer servir, reviseu-ne la composició. Probablement us sorprendrà no trobar cap llista d’ingredients. Tingueu en compte que si no posa cotó 100% ecològic (i per a més seguretat, certificat) el més probable és que continguin ingredients artificials i químics com els següents:

  • Viscosa (també coneguda com a raió): és una fibra de cel·lulosa que s’obté de la polpa de la fusta després de durs tractaments amb productes químics i mecànics.
  • Clor i dioxines: la viscosa o cel·lulosa se sol blanquejar amb clor, i durant aquest procés pot generar dioxines que poden quedar a les seves fibres. La dioxina es considera potencialment cancerígena i tòxica per als sistemes immunològic i reproductiu.
  • Polièster/polietilè/ polipropilè: plàstic l’origen del qual el trobem en el refinament del petroli. Un dels problemes d’aquests materials sintètics és la falta de transpiració, que sol alterar la flora vaginal, i provocar acidesa i símptomes com olor forta, picors i molèsties, fluix abundant i molèsties en les relacions sexuals.
  • Perfum: darrere d’un aroma artificial s’amaguen composicions químiques complexes, algunes de les quals estan catalogades com a disruptors endocrins.

Prova_Tampones

Tampons sintètics: per què poden irritar?

Cal tenir en compte que els tampons estan en contacte permanent amb les parets vaginals. Com que s’estan hores en un entorn humit i absorbent, les fibres perden consistència, fet que pot provocar que, en treure el tampó, les fibres sintètiques quedin enganxades a les parets vaginals, fet que les podria irritar. De fet, moltes dones han de deixar de fer servir tampons perquè en dies de poc fluix l’extracció del tampó és desagradable; els rasca, i els causa microferides.

Per evitar-ho, és recomanable fer servir tampons de cotó ecològic que continguin un vel de seguretat que impedeixi que les fibres es desprenguin. Assegureu-vos que en l’envàs està indicat. Si no n’esteu segures, poseu-lo en remull en un vas d’aigua durant unes hores i observeu si a poc a poc les fibres es van desprenent del nucli i queden surant (tampó de l’esquerra). Això vol dir que no contenen cap vel de seguretat. En canvi, al tampó de la dreta de la foto es pot veure com, encara que passin moltes hores, els tampons de cotó ecològic i amb vel de seguretat no perden consistència i les fibres no s’escapen del nucli absorbent.

El cotó ecològic cuida l’entorn

Els conreus de cotó ecològic segueixen una normativa destinada a protegir el medi ambient i la salut dels productors, a més de potenciar l’activitat comercial dels països en via de desenvolupament. A diferència del conreu del cotó tradicional, no fan servir cap tipus de pesticida, fungicida, insecticida, ni fertilitzants químics, i són beneficiosos per crear més O2 i protegir la capa d’ozó. A més, es contribueix a evitar la tala d’arbres per obtenir polpa de cel·lulosa. Per fer-nos una idea de l’impacte ambiental que implica fer servir productes que no siguin de cotó, cal recordar que de cada 100 kg de cotó s’obtenen 95 kg de fibres pures, mentre que per cada 100 kg de fusta tractada químicament només s’obtenen 50 kg de cel·lulosa. I mentre que la plantació de cotó és anual, un arbre nou necessita 10 anys per desenvolupar-se. Així, el conreu de cotó ecològic manté l’ecosistema sense alterar l’equilibri natural, la fauna i la flora de l’entorn.

(*) Font: Puig Tintoré, L.M; Ordi, J; Toré, A.; Cararach, M.; Palou Aymerich, J. Atlas Digital de Enfermedades de la Vulva. AEPCC, Barcelona, 2005.