Per què mengem?

Enceto el primer del meus articles amb una reflexió essencial. Mengem com a necessitat, sense això no viuríem. De fet, és una de les motivacions bàsiques, juntament amb la set i el sexe, i de la necessitat en volem fer virtut i plaer. Volem menjar saludablement i en volem gaudir d’això. Recordem les experiències amb els sopars que la mama ens feia a casa i els que disfrutàvem a casa de l’àvia. Però acceptem que aquells canalons amb tanta bechamel no poden ser sans i anem cap als canelons d’espinacs amb un rajoli d’oli d’oliva-extra-verge-de-primera-premsada-en-fred (déu n’hi do!). Primera pregunta oberta: Com conciliar necessitat i plaer?

Posant-nos a punt

De la mateixa manera que al matí, un cop llevats i abans de sortir al carrer, ens dutxem i ens preparem per les tasques diàries i de la mateixa manera que netegem els aliments abans de cuinar-los i la casa abans de rebre convidats, també convé, de tant en tant, netejar-nos per dins a fi de mantenir en bona forma tots els elements que serveixen per processar els aliments que incorporarem. Depurar és tan necessari com incorporar. I perquè necessitat i plaer vagin de la mà, hem de tenir ben afinats els instruments que els proporcionen.

Descans i suport del fetge i mucoses digestives

Un dels motius més importants per fer un suau dejuni és el de donar repòs al fetge i espai de regeneració a les mucoses digestives. Hi ha evidència científica que demostra la seva utilitat. Si pensem en el nombre ingent de processos químics que fan contínuament, entendrem els beneficis de deixar-los en pau regularment. Si a això hi afegim el menjar i després alguna herba que hi ajudi ( boldo, carxofa, espàrrecs de marge, rúcola, …) farem la feina completa.

Eines: dejuni setmanal i dejuni del profeta

Un dejuni que costa molt poc és el que consisteix a saltar-se un àpat a la setmana, un dinar o un sopar, prenent un got d’aigua en el seu lloc. També tenim evidències a favor. La frugalitat que això comporta és gratificant per si mateixa. El que ja costa més i només és recomanable a personal compromès, preparat i disposat és el conegut com el dejuni del profeta: menjar un día si i l’altre no. Clarament recomanat a gurús, mestres espirituals, xamans i similars. La resta, abstenir-se.

Costa poc i és tan útil…

En definitiva, en les setmanes i mesos que vindran parlarem d’altres temes: com depurar-nos quan hem fet transgressions dietètiques, els aliments essencials, l’aigua de mar com aliment, i d’altres que anireu coneixent a mesura que avancem en el nostre comú recorregut. Pero abans de tot això posem-nos en bona disposició, estalviem un dinar al migdia i dediquem aquest temps a nosaltres a mateixos. Fem-ne d’això un ritual, trenquem la rutina d’anar sempre al mateix lloc, sortim a passejar al sol, busquem una llibreria i trobem un bon llibre, sentim com reposa el nostre sistema digestiu, segur que en gaudirem la resta de la setmana.

www.vidal-jove.net