Una pregunta que molta gent es fa sovint és quina quantitat de líquid hem de beure cada dia. Hi ha qui defensa que calen dos litres d’aigua diaris si volem mantenir el cos net. També n’hi ha que asseguren que beure tant esgota els ronyons. En realitat, la quantitat de líquid que hem d’ingerir depèn de la dieta que seguim i de l’estat d’hidratació que presentem. Les dietes riques en proteïna animal i sal i en sucres simples (fruita, cafè, pastissos, refrescos…) reclamen molta aigua per afavorir la dissolució de la gran quantitat de toxines que introdueixen en l’organisme i facilitar-ne l’eliminació pels ronyons. Per drenar aquestes toxines, el ronyó necessita, sí, un litre i mig o dos d’aigua al dia, i és en funció del volum de la ingesta de la persona. En canvi, quan la nostra dieta es basa en cereals integrals, lleguminoses, verdures fresques, fruites de temporada, llavors i fruita seca, peix i algues, la quantitat d’aigua que hem de beure és molt menor, ja que de tots aquests aliments només el peix conté un volum de toxines significatiu.

Pel que fa a les menjades del dia, és evident que a l’hora d’esmorzar cal prendre alguna cosa líquida, ja que el cos s’ha anat assecant durant les hores de son. Quant al dinar i el sopar, hem de beure segons la nostra fluïdesa salival. Si durant el matí o la tarda heu estat parlant molt o fent molt d’exercici físic, amb la pèrdua consegüent de líquids, haureu de beure força a l’hora de dinar o sopar. L’organisme assimilarà sense cap problema el líquid que ingeriu. Ara bé, quan el desgast no ha estat significatiu, un excés d’aigua pot arribar a diluir els sucs gàstrics i alentir la digestió.

Quan el cos necessita molta aigua, l’ideal és prendre’n entre àpats. No obstant això, sempre és aconsellable beure certa quantitat d’aigua durant les menjades, en forma de sopa, de tisana digestiva o d’aigua mineral –no és bo beure aigua de l’aixeta, ja que és excessivament rica en calci inorgànic, clor i altres elements químics que tendeixen a obturar les artèries i els vasos sanguinis. Un altre consell que heu de tenir en compte és no prendre aigua freda mentre mengeu, llevat que tingueu un excés de foc a l’estómac –de la qual cosa són símptomes una set notable, calor o ardor a l’estómac, o unes genives en mal estat. L’aigua freda és perjudicial perquè alenteix molt la digestió. A més, si se’n consumeix assíduament durant les menjades, genera deficiències a l’aparell digestiu (melsa xinesa) i, per tant, un excés de calor a l’estómac. Ara bé, prendre’s una tisana digestiva, un cafè de cereals o bé un te de tres anys pot ajudar a cloure l’àpat de manera agradable, sense que calguin ni les postres.