Però que vol dir dipejar? És un anglicisme cada vegada més estès i resumeix en una sola paraula el fet de menjar salses o patés sucant-hi aliments diferents per poder-los menjar. Habitualment consisteix a sucar un bastonet –que pot ser de verdures o pa–, nachos o patates amb una salsa o paté, vegetal o no. Hi ha infinitat de propostes que es poden fer a casa amb antelació, al moment o també productes preparats saludables per tenir al rebost per a imprevistos. Aquestes opcions són cada vegada més habituals a les llars perquè són fàcils de preparar, permeten menjar verdures de manera divertida i original i ens faciliten un vermut o un entremès per compartir mentre mirem una sèrie o un partit a casa.

A continuació, us proposem tres elaboracions delicioses amb l’albergínia, el pebrot i el carbassó com a protagonistes. Amb aquestes elaboracions sorprendreu els convidats, perquè tenen un toc oriental i festiu alhora. Cada proposta admet opcions diferents per sucar que us permetran maximitzar l’aportació de verdures a la dieta.

Agafeu paper i llapis, perquè us seduiran! A sucar!

Mutàbal

Aquest paté d’albergínies és perfecte per aprofitar l’autèntic sabor de les albergínies, és cremós, nutritiu i molt senzill de preparar! Els bastonets de pastanaga i les torradetes de pa de qualitat queden molt bé per acompanyar-lo!

Quantitat: per a 4-5 persones

Temps: 20 min

Utensilis: batedora, vaporadora o forn

Ingredients:

  • 2 albergínies mitjanes cuinades al forn o al vapor (més ràpid)
  • 2 grans d’all negre
  • 2 c.s. de tahina
  • 1 c.s. de suc de llimona
  • 1/2 c.p. de comí molt
  • 3 c.s. d’OOVE
  • 1/2 c.p. de sal fumada
  • Herbes fresques per decorar
  • 1 pessic de pebre negre

Preparació:

Tritureu els ingredients fins que el resultat sigui homogeni i cremós. Serviu al plat i decoreu amb herbes fresques, llavors de sèsam torrat i un rajolí d’oli d’oliva. També queda molt bé decorat amb magrana i, justament ara, n’és temporada!

Muhammara

Aquest paté d’origen sirià porta pebrot vermell escalivat i nous, té un gust intens i deliciós i, si teniu els pebrots cuits en conserva, el fareu en menys de cinc minuts. Si voleu fer aquest plat encara més nutritiu, suqueu-hi barquetes d’endívia o uns bastonets de cogombre! El contrast queda deliciós!

Quantitat: per a 4-5 persones

Temps: 10 min

Utensilis: batedora

Ingredients:

  • 250 g de pebrots vermells cuinats (poden ser en conserva)
  • 2 grans d’all negre
  • 40 g de nous
  • 40 g de pipes de gira-sol
  • 1 c.s. de tahina (o sèsam torrat)
  • 4 c.s. d’oli d’oliva verge extra
  • 3 c.s. de tomàquet sec en oli
  • 2 c.s. de suc llimona
  • Pinyons per decorar
  • Sal, pebre negre, pebre vermell fumat i pebre vermell picant

Preparació:

Tritureu tots els ingredients fins que el resultat sigui homogeni i cremós. Serviu al plat i decoreu amb cibulet, pinyons torrats i un rajolí d’oli d’oliva.

 

Amb aquest petit receptari us hem volgut proposar algunes opcions infal·libles per sorprendre els convidats. Ara bé, és cert que sovint la setmana se’ns complica, que no sempre tenim el temps ni les ganes de preparar aquestes receptes i que tenir un bon paté vegetal al rebost pot facilitar molt la tasca. Així doncs, una molt bona opció son els patés de qualitat ja preparats. Us aconsellem la nova gamma de La Piara, una selecció molt cuidada de patés 100% vegetals, certificats per la Unió Vegetariana Espanyola com a producte vegà i elaborats amb ingredients naturals sense cap tipus d’additiu, ni gluten ni lactosa i presentats en pot de vidre. Aquests productes els podreu trobar fora de la zona del fred gràcies al sistema de la dutxa maria, una fórmula de conservació natural, com podria ser el bany maria, que permet evitar els conservants. En definitiva, un bon producte elaborat que us pot salvar més d’un imprevist.

A la seva nova gamma hi ha opcions de verduretes ja cuites per afegir a torrades i entrepans, hortalisses per dipejar com el mutàbal i un paté de carxofes i olivada deliciós, així com l’hummus clàssic i l’hummus amb curri (vegetarià).

Els processats saludables ens fan més fàcil afegir verdura d’una manera divertida i original, sense haver de cuinar i centrant-nos a gaudir del moment amb els nostres! A sucar!

Dúnia Mulet

Psicòloga sistèmica, health & nutritional coach, dietista i kinesiòloga integrativa.