04

S’ha parlat molt dels lactis. Demonitzats per uns i cobejats per d’altres, els productes derivats de llets animals desperten controvèrsia entre consumidors, dietistes i tendències alimentàries diverses. Però si ens basem en el principi ayurvèdic que cap aliment és bo o dolent per si sol, sinó que són els efectes que produeixen sobre les diferents persones que els consumeixen el que els converteix en adequats o no adequats, estarem d’acord a concloure que les necessitats alimentàries varien amb el temps i amb l’estat de salut de cada individu.

Els nostres hàbits de consum, a més, no només depenen de les necessitats nutricionals que tinguem, sinó que també es veuen fortament influenciats pels nostres valors ètics, culturals, religiosos o fins i tot polítics. Així, el com es produeixen, com es distribueixen i com es comercialitzen els aliments són aspectes que tenen cada cop més importància a l’hora d’adquirir un producte o un altre, o triar un establiment o un altre. Un vegà, per exemple, pot decidir excloure els productes d’origen animal de manera conscient i decidida, així com un metge ayurvèdic pot recomanar augmentar el consum de fruita seca, mantega o productes lactis a una persona amb un excés de vata.

De fet, la preocupació cap a les pràctiques de consum responsable, i d’aliments obtinguts elaborats per processos sostenibles és cada cop més gran, segons apunta l’Informe sobre Producció, Indústria, Distribució i Consum d’Alimentació a Espanya, corresponent a l’any 2015. Segurament també per aquest motiu, el sector alimentari també està experimentant una evolució a l’alça del consum de productes ecològics, pel qual es decanta ja més del 10% dels consumidors.

Què vol dir que un iogurt sigui ecològic?

Tornant al terreny dels lactis, convé assegurar que estan produïts seguint els criteris de la producció ecològica, que són tan estrictes que els productes que tinguin el certificat ecològic com l’eco-fulla europea garanteixen que:

  • Els animals pasturen en prats a l’aire lliure: les granges ecològiques disposen de grans camps en què els animals es mouen amb llibertat. D’aquí que a les vaques de les granges ecològiques se les anomeni “vaques felices”.
  • Els animals són alimentats amb pinso 100% ecològic: perquè siguin vaques ecològiques, han de menjar productes eco.
  • Tots els productes utilitzats són ecològics: en el cas dels iogurts, la fruita afegida o el sucre integral de canya es produeixen mitjançant criteris ecològics, per exemple, respectant el temps de natural de maduració de la fruita.
  • Els iogurts porten el mínim d’ingredients possible: es para força cura a utilitzar el mínim d’ingredients. Un iogurt ecològic pot contenir només tres o quatre ingredients (llet, sucre de canya integral i fruita).
  • La seva producció és sostenible: les granges ecològiques s’esforcen a reduir el seu impacte ambiental al mínim i intenten aprofitar al màxim tots els recursos naturals de què disposin.

 

03

I on els compro?

Per tot això, els iogurts i productes lactis produïts segons els criteris ecològics, a més de ser sans i naturals, també són molt saborosos. No obstant això, l’accés a aquests productes està assegurat a les àrees metropolitanes, però les coses es compliquen en poblacions més petites. De fet, un 11% dels espanyols declara que no consumeix productes ecològics perquè no els troba a les superfícies habituals de consum (hem de recordar que el 37% de la despesa total en alimentació de les famílies es concentra al supermercat, un 14,5% en comerços especialitzats, un 9,8% en hipermercats i només un 0,2% en economats i cooperatives, segons dades de l’informe consultat).

Detectada aquesta nova demanda, algunes grans distribuïdores comencen ja a tenir àrees bio, així com les grans marques alimentàries també estan treuen versions eco dels seus productes. Danone, per exemple, acaba de treure al mercat els iogurts ecològics Las 2 Vacas, que tenen l’aval de la presidenta de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica, M. Dolores Raigón, i que estan disponibles en cadenes a tot l’Estat així com en altres superfícies més petites i botigues especialitzades de Madrid, Catalunya, el País Basc i les Illes Balears.