civada-730

La necessitat de triar aliments que ens ajudin a millorar la salut en general i el benestar digestiu en particular s’està convertint en una tendència a l’alça, ja sigui pel plaer de tastar un gust desconegut o per la necessitat imperant d’un canvi d’hàbits alimentaris, per un problema d’intolerància a la lactosa, inflor abdominal, nivells alts de colesterol en sang o diabetis, per citar algunes de les malalties silencioses més habituals avui dia, és a dir, les que fan mal al cos sense símptomes immediats.

És un aliment equilibrat, lleuger i energètic perquè està carregat de nutrients que ajuden l’organisme a reposar forces, i disminueix la sensació de cansament o apatia. Exerceix un efecte reconstituent i vigoritzant al mateix temps que serena la ment i allunya el cansament.

Com que és un cereal integral, els carbohidrats es metabolitzen més lentament, de manera que van entrant a l’organisme a mesura que els requereix, i regula els nivells d’insulina en sang, fins i tot en diabètics. No genera flatulències ni inflor abdominal.

La seva contribució proteica és baixa, ideal per a processos de desintoxicació o malalties renals, tot i que té una petita quantitat de gluten, fet que cal valorar si hi ha intolerància. Té menys d’un 1% de greix, que és, bàsicament, insaturat, beneficia la salut cardiovascular i la fibra que té ajuda a reduir els nivells de colesterol perjudicial en sang i a incrementar la sensació de sacietat, ideal per al control de pes.

La civada conté un tipus de fibra soluble, els betaglucans, útil per al restrenyiment; actua com a regulador del trànsit intestinal i afavoreix els bacteris beneficiosos. A més, conté mucílags que generen mucoses reparadores dels teixits, i millora les afeccions de la pell, ungles i irritacions del sistema digestiu.

La civada és un superaliment adequat per a estudiants, esportistes, treballadors que fan un gran esforç físic, persones que pateixen restrenyiment o mares lactants, entre molts altres.

Aporta vitamines B1, B2 i avenina, que actuen sobre el sistema nerviós i exerceixen un suau efecte regenerador i tranquil·litzant, a més de disminuir la sensació d’estrès, insomni, retenció de líquids i tensions digestives d’efecte nerviós.

És un aliment indispensable per a estudiants, esportistes i treballadors que fan un gran esforç físic, ja que té un gran poder hidratant i regenerador cel·lular. Restaura l’energia perduda en el desgast calòric de l’exercici, i regula el nivell de greixos i de la glucosa necessaris per a l’activitat.

És un superaliment per estimular la fecundació, ajuda a l’embaràs i, durant la lactància, incrementa la producció de llet. Estimula la vitalitat en nens, gent gran i convalescents.

Una manera d’integrar aquest producte a la dieta és com a beguda vegetal. Liquats Vegetals, empresa situada al Parc Natural del Montseny, fa anys que produeix una beguda de civada 100% natural, sense colorants, aromes, estabilitzants, ni sucres afegits. Disposa de tres varietats: Yosoy, d’agricultura convencional; Monsoy d’agricultura ecològica, i Almendrola Civada, una beguda d’ametlla i civada. Es recomana com substitutiu a la llet tant a l’esmorzar com a la cuina, com a alternativa a la mantega, llet o crema de llet.

Article escrit per:

montserrat_riusMontserrat Rius

Dietista i assessora nutricional de Liquats Vegetals S.A

www.liquats.com

liquats@liquats.com