Estudis fets amb suplements específics de nutrients com calci, seleni i vitamina E han demostrat que tenen poc o gens d’efecte davant el càncer. No obstant això, el consum habitual i diari d’aliments sencers com les nous actua de manera sinèrgica, i disminueix el risc de tenir malalties, inclòs el càncer.

nous-730

El càncer de mama a l’Estat espanyol

Segons font de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), el càncer de mama és el tumor més freqüent en les dones occidentals. A Espanya es diagnostiquen uns 26.000 casos nous de càncer de mama a l’any, que representen gairebé el 30% de tots els tumors de sexe femení a l’Estat. Cal destacar que aquest tipus de càncer no és un tema exclusiu de la dona, ja que l’1% de la població masculina té risc de desenvolupar-ne.

Encara que la taxa d’incidència a l’Estat espanyol és baixa respecte de països com els Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, els Països Baixos, Bèlgica, Alemanya, França i Suïssa, augmenta cada any. S’estima que el risc de les dones espanyoles de tenir aquest càncer al llarg de la vida és aproximadament 1 de cada 8.

Sembla que hi ha estudis recents que demostren que fer exercici físic de manera regular, com a mínim quatre hores a la setmana, evitar la sobrecàrrega i l’obesitat després de la menopausa, i disminuir el consum habitual d’alcohol pot reduir el risc de tenir-ne.

Els nutrients de les nous actuen de manera sinèrgica,  aportant importants beneficis per a la salut.

La fruita seca i el càncer

Una investigació recent, desenvolupada el 2011 a la Marshall University School of Medicine Joan C. Edwards a Huntington, West Virginia, ha vinculat el consum habitual d’aquesta mena de fruita seca amb la reducció de càncer de mama en ratolins.

L’estudi, dirigit per la doctora Elaine Hardman, explica la capacitat d’una dieta rica en nous per suprimir la formació de tumors en les glàndules mamàries. Encara que no és concloent sobre la manera com afecten exactament les nous a les cèl·lules canceroses, els resultats van demostrar que, després de consumir l’equivalent a 15-25 nous diàries, no només es redueix la incidència de tumors en un 50%, sinó també la multiplicitat i grandària, fins i tot quan hi ha una predisposició genètica (en l’estudi es van fer servir rates genèticament modificades per desenvolupar càncer de mama). Segons l’estudi, el poder sinèrgic de les nous és capaç d’alterar l’expressió genètica associada amb la proliferació i diferenciació de les cèl·lules epitelials mamàries.

Hi ha altres estudis que relacionen el consum regular de nous amb una disminució del risc de tenir malalties com insuficiències cardíaques, certs càncers, càlculs biliars, diabetis tipus 2, entre d’altres. La potència antioxidant de les nous és significativament més elevada que en un altre tipus de fruita seca, ja que conté entre 2 i 15 vegades més vitamina E, de vegades fins i tot més efectiva que la que s’obté a través del peix blau.

Font de nutrients anticàncer

Les nous contenen molts ingredients que individualment ja es relacionen amb una disminució de teixit cancerigen. Destaquem els següents:

 • Àcids grassos poliinsaturats omega-3 (sobretot alfa-linolènic), antiinflamatori potent i aliat important en la prevenció de malalties cardiovasculars, insomni, depressió i hiperactivitat.
 • Tocoferols (vitamina E), sobretot gamma i beta-tocoferol, potent antioxidant anticancerigen.
 • Fitosterols (especialment betasitosterol, campesterol i estigmasterol), redueixen el colesterol en sang i augmenten la funció immune de l’organisme.
 • Polifenols, redueixen el risc de tenir malalties cròniques pel seu potencial antioxidant.

Un consum diari d’aquesta fruita seca disminueix el risc de tenir malalties, inclòs el càncer de mama.

A més, les nous contenen micronutrients importants com el manganès i el coure, i quantitats significatives de potassi i magnesi, que mantenen una pressió sanguínia saludable i redueixen la hipertensió.

També trobem quantitats importants de lecitina, fòsfor i vitamines del grup B, nutrients beneficiosos per al cervell i la pèrdua de memòria. A l’antiga Xina, les nous es recomanaven per nodrir el cervell perquè s’assemblen a aquest òrgan.

Finalment, cal esmentar les quantitats significatives de melatonina de la nou, substància que es produeix al cervell humà i que té la funció d’antioxidant poderós i regulador del cicle de son i els ritmes cardíacs. Un son normal i reparador és crucial per enfortir les funcions immunològiques i la resistència a infeccions i al desenvolupament de càncers.

Un altre estudi proposa que un nivell alt d’omega-3 enfront d’un percentatge inferior d’omega-6, reduiria la capacitat de desenvolupar un càncer. Es relaciona una ingesta alta de greixos omega-6, acido linoleic (carns, ou, oli de gira-sol), amb un increment de la carcinogènesi, un augment a tenir malalties associades amb el cor, i altres trastorns com la síndrome metabòlica, l’artritis, l’osteoporosi, l’obesitat, entre d’altres. En una dieta saludable, la proporció d’àcids omega-6 hauria de ser només entre 2 i 4 vegades més gran que la d’omega-3, valors que trobem a la dieta mediterrània, una de les més sanes, anticancerígenes i protectores cardiovasculars del món.

Com fer de les nous un aliment de consum diari

La fruita seca en general conté olis i greixos poc estables que es tornen rancis amb facilitat. Per aquesta raó, s’ha de guardar en contenidors tancats, fora de la calor i la llum, per reduir l’oxidació. En llocs de clima càlid, és aconsellable guardar tant la fruita seca com les llavors i els olis a la nevera, preferentment en recipients de vidre. De totes maneres, es recomana adquirir les nous amb clofolla per garantir la conservació dels nutrients i obrir-les just abans de consumir.

Les nous poden incorporar-se fàcilment a la dieta diària, però és important destacar que tenen un valor energètic important, aproximadament 700 kcal cada 100 g, per la qual cosa es recomana ajustar el consum d’altres aliments per no tenir un excés de calories.

Algunes idees:

 • Afegir nous picades a amanides verdes o de fruites, sobre vegetals cuits o cereals integrals.
 • Afegir nous a un iogurt fresc, a la granola o a la crema de cereals.
 • Moldre-les i afegir-les a sopes i guisats, o barrejar-les amb pa ratllat per arrebossar.
 • Incloure-les al pesto o combinar-les amb tomàquets secs, all i oli d’oliva verge, per condimentar un plat de pasta.
 • Passar-les per la paella amb canyella o espècies picants com caiena, comí i coriandre, per prendre-les com a snack.
 • Incorporar-les a plats de cereals, com arròs, tabule o cuscús.
 • Fer-les servir en pans o pastissos.

Una última observació: les nous són deficitàries en lisina, motiu pel qual no poden ser considerades proteïna completa. Es recomana combinar-les amb aliments com llegums, lactis, alguns peixos (bacallà i sardina), fruites i verdures.

 

Milca Burde
Milca Burde

Dietista