Entre els seus beneficis, hi ha la capacitat adaptògena, que vol dir que ajuda a aconseguir un rendiment òptim mental i físic en etapes adverses de la vida. Les substàncies adaptògenes es troben només en algunes plantes o herbes i tenen especial interès en les èpoques en què ens podem sentir més cansats, com pot ser la primavera, en moments d’estrès o abans d’uns exàmens.

Des del punt de vista nutricional, el xiitake és una de les fonts principals de proteïna per a les poblacions orientals i també és dels pocs aliments vegetals que contenen vitamina D (ergocalciferol). Aquesta vitamina és fonamental en el metabolisme del calci i, per tant, en la salut dels ossos. Pel seu contingut en vitamina D, el xiitake també és un aliat per al bon funcionament del sistema immunitari, entre altres funcions importants. En la seva composició, aquest bolet destaca, a més, per la presència de coure, agent antiinfecciós essencial, molt important per mantenir les defenses altes.

Prebiòtic

Les propietats immunomoduladores del xiitake també vénen donades pel seu contingut en fibra prebiòtica, ja que, com que afavoreix una microbiota intestinal saludable, també exerceix efecte sobre el sistema immunitari allotjat a l’intestí, i el protegeix i l’enforteix.

D’aquesta manera, el xiitake resulta altament convenient tant per prevenir malalties com per preservar la salut en èpoques en què pot resultar més fàcil perdre-la.

Aliat en la prevenció del càncer

Tal com explica Josefina Llargués en la seva obra Hongos medicinales*, el xiitake, tal com algunes altres bolets orientals com el reishi i el maitake, són coneguts, ja que constitueixen una arma terapèutica potent per prevenir els càncers associats a l’alimentació. Les seves propietats antitumorals i quimioprotectores poden resumir-se en: prevenció de l’oncogènesi, activitat directa contra diversos tipus de tumors i efecte preventiu de metàstasi. I, per descomptat, la seva capacitat per tonificar el sistema immunitari sense exacerbar és clau en la lluita contra el càncer. A més del seu poder terapèutic, el xiitake és un aliment molt valorat dins de la gastronomia, ja que té un sabor deliciós i és relativament fàcil d’incorporar en qualsevol preparació. Solen trobar-se secs i, en aquest cas, només cal rehidratar-los abans.

Tanmateix, per beneficiar-se de les seves propietats val la pena recórrer a complements que concentrin els seus principis actius o -encara millor- que es combinin sinèrgicament amb altres fitoquímics per augmentar la seva activitat funcional i aconseguir un efecte ple sobre l’organisme. Neovital Health ofereix la seva innovadora línia Reishi NEO https://www.neovitalhealth.com/catpro/reishi-neo-hongos-medicinales/ amb formulacions exclusives a base d’extractes purs estandarditzats i ecològics de fongs i plantes medicinals.

Josefina Llargués, Hongos medicinales. Shiitake, maitake y reishi: prevención y apoyo al tratamiento del cáncer (Ediciones Obelisco’14).