Un estudi recent apunta que la prevalença del trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDHA) a l’Estat espanyol és del 6,8%. Identifiquem més i millor aquest trastorn o actualment hi ha factors que l’intensifiquen?

Hi ha corrents que defensen que modificar l’alimentació i valorar la complementació nutricional abans d’optar pel tractament farmacològic hauria de ser la primera opció, per retardar així al màxim l’administració de medicaments que, en cossos en creixement i en fase de desenvolupament, poden tenir afectacions a mitjà o llarg termini.

Nen llegint tranquilament

5 claus nutricionals per a problemes d’hiperactivitat

Les bases d’una alimentació perquè infants i adolescents rendeixin al màxim, i arribin a l’edat adulta havent desenvolupat les seves màximes possibilitats són les següents:

1.    Apostar per hidrats de carboni amb càrrega glucèmica baixa

Cal evitar tots els aliments amb un índex glucèmic elevat i potenciar el consum de verdura, fruita sencera i cereals integrals. Cal desterrar el sucre de la dieta.

La fibra dels cereals integrals, així com la polpa de la fruita i les fibres de les verdures ajuden a atenuar l’absorció de sucre en sang, cosa que evita els pics d’energia, que generen estats d’hiperactivitat. Aquests excessos d’energia van sempre seguits d’una gran baixada i provoquen estats d’inapetència i cansament.

Si mengem aliments rics en sucres d’absorció ràpida i després ens hem de tancar en una classe o oficina on hem d’estar quiets, concentrats i en calma, la frustració pot generar-nos irritabilitat i canvis d’humor bruscos, de la mateixa manera que, si en el punt mínim d’energia, ens exigeixen molta vitalitat o activitat física.

Aquest procés de desconnexió amb l’energia vital i les demandes d’activitat de manera continuada, en persones amb predisposició, pot conduir a ansietat, frustració i a desequilibrar els impulsos; en infants es fa visible en rebequeries o impulsivitat, per exemple, i en adults es pot traduir en problemes d’atenció, de memòria, una mala gestió del temps o desorganització, entre d’altres. Tot això afectarà les relacions socials i dificultarà la integració en l’àmbit escolar, laboral o social.

2.    Potenciar la proteïna de qualitat

Hem de potenciar el consum de proteïnes d’alt valor nutricional com carns, peixos, ous i llegums, que aporten la proteïna necessària per a un bon desenvolupament muscular i cerebral.

Una de les funcions de les proteïnes és regular l’activitat d’hormones i neurotransmissors. En infants, adolescents i adults amb trastorns de la conducta, els nivells de serotonina, dopamina i noradrenalina –els neurotransmissors que afavoreixen les respostes cognitives adequades i el control d’impulsos de la personalitat– poden estar desequilibrats. Aportar-ne els precursors amb la dieta permet recuperar i equilibrar els nivells i millorar els símptomes.

3.    Omega-3, el gran aliat

Els àcids grassos omega-3 són vitals per al funcionament òptim del sistema nerviós. El cos no en pot fabricar i per això l’hem de incloure en la dieta.

Hi ha diferents tipus d’omega-3: el terrestre o ALA, que prové de fonts vegetals com el lli, la chía o les nous; i l’omega-3 marí, EPA i DHA, que principalment es troba en els peixos blaus com la tonyina, el salmó, la sardina o el verat.

Un 10% de l’ALA consumit es pot convertir en EPA, però menys de l’1% es converteix en DHA. En les dietes actuals, pobres en general en peix blau, és molt habitual no arribar als nivells òptims de DHA, cosa que incideix en les funcions neurològiques i sobre el sistema nerviós.

Si no tenim clar que arribem als nivells mínims de DHA, hem de valorar la complementació, especialment en infants i adults amb problemes de conducta i de relacions socials. Els laboratoris Nua ofereixen un producte, NuaDHA®, amb DHA marí, que assegura els nivells òptims per a un bon desenvolupament.

4.    Vitamines del grup B, vitals per a una bona salut de sistema nerviós

Potenciar els aliments amb vitamines del grup B i els minerals magnesi i coure:

  • Vitamines del grup B. Ajuden a fer que el sistema nerviós funcioni correctament, així com la funció psicològica.
  • Vitamina C. Participa en la síntesi de neurotransmissors com adrenalina, noradrenalina, dopamina i serotonina.
  • Magnesi. És un relaxant neuromuscular molt important. Actualment, amb agricultura intensiva i l’esgotament dels sòls, les verdures són pobres en magnesi. Per això, consumir productes ecològics procedents de petits agricultors locals amb rotació de cultius assegura nivells òptims d’aquest mineral a través de les verdures.
  • Coure. Contribueix al funcionament normal de sistema nerviós ja que intervé en la formació del neurotransmissor noradrenalina.

5.    Evitar productes processats i tots els que siguin rics en sal, sucre i farines refinades

Evitar els aliments processats, així com conservants, sucre o additius artificials, i fer una dieta equilibrada amb aliments frescos millora de manera evident el dia a dia dels infants amb TDHA i problemes de conducta.

Per ajudar al desenvolupament intel·lectual i cognitiu, juntament amb el canvi de dieta hem de valorar la complementació amb les vitamines i els minerals òptims per crear un ambient cerebral equilibrat i estable.

Els laboratoris Nua presenten el seu producte NuaEquizenter®, que conté catorze ingredients; vitamines del grup B, zinc i coure, que ofereixen de forma sinèrgica un gran suport per a infants, adolescents i adults que necessiten una ajuda per estar més equilibrats i centrats.