neteja-730

El 90 % del cos humà està format per microbis. Des del moment en què naixem, estem exposats contínuament a conviure en un medi carregat de gèrmens que necessitem per viure. Però, per què són tan indispensables?

Malgrat la mala reputació que sempre han tingut, els microbis són necessaris per a l’ésser humà, ja que:

 • Modulen el sistema immunitari (el mecanisme natural del nostre cos per combatre malalties i mantenir-nos sans)
 • Ens ajuden a extreure l’energia dels aliments
 • Ens ajuden a sintetitzar les vitamines
 • Ens protegeixen de les infeccions amb patògens

Un dels principis fonamentals de l’ecologia sosté que la salut i la resiliència dels ecosistemes depèn sobretot de la seva diversitat. Sota aquesta premissa, un ecosistema serà més fort i estarà més preparat per combatre les agressions externes com més rica sigui la diversitat dels microorganismes que el componen.

La hipòtesi de la desaparició de la microbiota

Segons aquesta hipòtesi, des dels últims vint anys, els canvis en el consum alimentari i en l’ús creixent dels antibiòtics i dels productes de neteja antibacterians han afectat de manera considerable la transmissió i el manteniment de la microbiota indígena del nostre organisme. Aquests canvis en la composició de la microbiota afectarien la fisiologia humana i, per tant, el risc de contraure certes malalties o al·lèrgies.

Aquesta hipòtesi relaciona l’augment de l’aparició de les al·lèrgies amb:

 • El canvi de la dieta i l’augment del consum de productes processats
 • La vida sedentària i la disminució de la pràctica d’exercici físic
 • La disminució del contacte amb l’entorn natural
 • L’ús de sabons i detergents antibacterians
 • L’ús excessiu dels antibiòtics, que arrossegarien efectes col·laterals a llarg termini, com ara la destrucció dels bacteris nocius però també dels bacteris beneficiosos per a l’organisme, que acaben deixant-nos en un estat més vulnerable.

Què passa quan prenem antibiòtics o eliminem els microbis “bons” del nostre entorn? Tal com el seu nom indica, els antibiòtics redueixen la diversitat de la microbiota, cosa que pot ser una de les causes de l’aparició d’algunes al·lèrgies. Una microbiota pobra, a més, també es relaciona amb malalties cròniques com ara les que afecten l’aparell digestiu i l’intestí, el càncer o l’obesitat.

I tot això vol dir que hem de deixar de prendre antibiòtics i ser més laxos en la nostra higiene personal i la del nostre entorn? No, això vol dir que hem de prendre consciència i saber diferenciar entre els microbis “bons” i els “dolents” i, a partir d’aquí, respectar els primers i mantenir a ratlla els segons.

Què podem fer?

Per mantenir una correcta diversitat de la nostra microbiota i un sistema immunitari fort i preparat per defensar-nos de les agressions externes que afecten el nostre organisme, es recomana:

 1. Evitar els aliments processats i prioritzar sempre una alimentació neta, fresca, de temporada i ecològica
 2. Evitar els antibiòtics quan no siguin estrictament necessaris i optar per antibiòtics naturals (oli essencial d’arbre del te, all, gingebre, etc.)
 3. Consumir probiòtics que ens ajudin a equilibrar la microbiota
 4. Evitar els productes tòxics i utilitzar productes de neteja respectuosos amb el medi ambient

Amb tot, cal mantenir un bon estàndard d’higiene personal i de la nostra llar que ens mantingui protegits de les infeccions i de la seva proliferació. Una bona higiene no equival ni a ser brut ni a estar obsessionat amb la neteja sinó a prevenir la proliferació dels gèrmens en els llocs i en les situacions on són realment perillosos, com ara a la cuina, després d’anar al lavabo, després d’esternudar o mocar-nos o quan estem en contacte amb una persona malalta.

rentadora-730

La importància dels productes de neteja ecològics

Com ja hem explicat, molts productes d’higiene i de neteja de la llar estan compostos per substàncies molt agressives que eliminen tant els bacteris “bons” com els “dolents”, a més de portar substàncies tòxiques que, a la llarga, poden generar efectes perjudicials a la nostra salut.

La base dels components d’un producte de neteja saludable i sostenible hauria de compondre’s de substàncies actives de les plantes extretes mitjançant processos curosos i respectuosos amb el medi ambient

Per exemple, els productes de neteja tradicionals, com ara el lleixiu, els detergents o els suavitzants per a la roba sovint porten potenciadors de les bombolles que no es biodegraden bé o abrillantadors òptics per deixar la roba aparentment més blanca. Aquests últims deixen substàncies químiques persistents que són les més perjudicials perquè tampoc són biodegradables. A més a més, sovint aquests productes tradicionals estan carregats de substàncies per augmentar la creació d’escuma sense que tinguin cap efecte de neteja més enllà de causar una impressió d’efectivitat i d’incrementar la necessitat d’utilitzar més aigua en el rentat per arribar a eliminar-la tota.

Així doncs, per quin tipus de producte hem d’optar? Podeu optar per preparar-vos vosaltres mateixos els vostres productes, provar de fregar el terra de casa amb vinagre o bé utilitzar productes preparats per marques que tinguin el segell ecològic i us ofereixin la certesa que són respectuoses amb el medi ambient, com ara tota la gamma de productes austríacs de Planet Pure, empresa guanyadora de la categoria “Earth” als Premis Nacionals d’Àustria 2014.

Es tracta d’utilitzar productes tan naturals com sigui possible, que substitueixin les substàncies químiques derivades del petroli i de l’oli de palma per altres components vegetals com ara la saponina del te, la saponària o el Sapindus i que substitueixin els perfums químics per olis essencials (d’aquesta manera, a més, podreu beneficiar-vos dels efectes de l’aromateràpia).

És a dir, la base dels components d’un producte de neteja saludable i sostenible hauria de compondre’s de substàncies actives de les plantes extretes mitjançant processos curosos i respectuosos amb el medi ambient.

Gamma de productes ecològics de neteja Planet Pure

Gamma de productes ecològics de neteja Planet Pure

El valor afegit dels productes Planet Pure

 • Base 100 % vegetal: la base de tots els productes són les substàncies actives de plantes processades amb molta cura i tractades amb aigua pura de muntanya de la regió austríaca del Pfänder, sense modificacions químiques.
 • Ecològics 100 %: totes les plantacions estan lliures de pesticides i compleixen els estàndards d’alta qualitat ecològica.
 • Alta efectivitat: malgrat que no s’utilitzen potenciadors d’escuma (fet que ens ajudarà a estalviar aigua), tots els productes tenen un gran poder de neteja.
 • Productes sostenibles: a diferència dels residus tòxics que generen la majoria dels productes convencionals de neteja, tota la gama de productes Planet Pure és 98 % biocompostable en poques hores.
 • Recursos sostenibles: tota la producció es du a terme exclusivament amb electricitat generada a través de tecnologies verdes.
 • Justos: moltes matèries primeres provenen de cultius de cooperatives i de pagesos de països en vies de desenvolupament que reben un tracte just i un salari un 30 % més alt dels estàndards locals.
 • Fets a mà: es prioritza el treball humà per sobre de l’industrial per donar feina a més persones i obtenir productes fets amb més cura.
 • Respectuosos amb la teva pell: com que no contenen productes químics, no irriten la pell ni provoquen al·lèrgies.
 • Vegans: no s’utilitza cap producte d’origen animal i els testos es fan només amb persones voluntàries.
 • Aromateràpia: només s’utilitzen olis essencials les fragàncies dels quals tenen efectes molt positius en el benestar de les persones.
 • Reinversió social: part dels beneficis de Planet Pure es destinen a la subvenció de diferents projectes socials.

Els productes Planet Pure els podeu trobar a +Bio