Nutricionalment i gastronòmicament, el quefir d’aigua és a mig camí entre un refresc isotònic i un iogurt probiòtic. S’assembla a una beguda isotònica per sabor i aspecte i perquè té la capacitat de rehidratar després de l’exercici i aportar minerals però, a diferència de les begudes esportives, gairebé no té sucre i és molt baix en calories. El quefir d’aigua també és comparable a un iogurt probiòtic perquè conté milions de microorganismes vius per mil·lilitre de beguda. Aquests microorganismes ajuden a regular la flora intestinal i potencien el sistema immunitari. A diferència dels probiòtics de tipus lacti, que són els més comuns, el quefir d’aigua no conté llet (ni lactosa).
El quefir d’aigua és a mig camí entre un refresc isotònic i un iogurt probiòtic
El quefir d’aigua és una beguda refrescant que podem prendre a qualsevol hora. Durant i després de l’exercici, en un dia calorós o amb els àpats. I és una alternativa saludable als refrescos i sucs (industrials), tant ensucrats com edulcorats. És refrescant i té un sabor agradable, el seu contingut en sucre o calories és testimonial, només el poc sucre que els microorganismes poden deixar sense consumir durant la fermentació i, com a probiòtic, ajuda a regular la flora intestinal i a potenciar el sistema immunitari.
De la cuina al supermercat
El quefir més conegut és el de llet, que es prepara afegint grànuls de cultiu de quefir a llet, de vaca o cabra habitualment, i deixant que fermentin durant unes 24 hores aproximadament. Molta gent se’n fa a casa. De la mateixa manera, el quefir d’aigua es prepara de manera artesanal a casa. S’afegeixen grànuls de quefir d’aigua (que té algunes diferències amb el cultiu de quefir de llet) a una barreja d’aigua ensucrada i aromatitzada amb fruita fresca, sucs o infusions, i es deixa fermentar durant 3-5 dies. Després es filtra per obtenir la beguda de quefir i els grànuls es tornen a aprofitar per a una altra fermentació.
Encara que es poden adquirir grànuls de quefir en diferents comerços en línia, és molt freqüent que els cultius es passin de mà a mà. Quan creixen molt i sobren, es dóna l’excés a una altra persona perquè pugui començar a preparar quefir d’aigua a casa.
Ja que no tothom té espai o temps per preparar quefir i beneficiar-se de les seves propietats, diferents empreses han començat a replicar el procés d’elaboració artesana a major escala per portar el quefir d’aigua als comerços, com ja passa des de fa molt amb el quefir de llet. Com gairebé tot, les primeres empreses que elaboren quefir d’aigua van sorgir als Estats Units, però, aviat, emprenedors europeus també van crear diferents begudes basades en la fermentació de quefir d’aigua.
Prokey, el refresc de quefir d’aigua
A Espanya, Prokey Drinks acaba de llançar dues varietats de refresc de quefir d’aigua certificat ecològic, Aqua i Menta&Jengibre, i n’està preparant moltes més.
Per poder consumir quefir d’aigua sense les molèsties de fer-lo a casa, però conservant les mateixes propietats que la recepta tradicional, Prokey és l’alternativa, fet a manera de refresc i amb tots els ingredients amb certificat ecològic.
La idea de Prokey surt de la passió d’Albert Hurtado, doctorat en bioquímica, pel desenvolupament de la nutrició saludable. Amb la intenció de donar una alternativa als refrescos manufacturats, ha volgut desenvolupar una manera confortable d’aprofitar els beneficis del quefir d’aigua, amb la doble funcionalitat del refresc apte per a tots els públics.