Ciruelas pasas

Pel seu sabor deliciós, les seves substàncies nutritives i els seus efectes beneficiosos sobre l’organisme, la pruna ha estat sempre al cim de la gastronomia estiuenca mediterrània.

La pruna seca és cinc vegades més rica en fibra que les prunes fresques, per això es recomana especialment en casos de restrenyiment

Tot i ser una fruita d’estiu, la pruna ha resultat sempre molt versàtil a la cuina: a més de consumir-la crua i fresca per esmorzar, com a berenar o refrigeri a mig matí (sempre és millor prendre la fruita crua entre hores que com a postres ), el seu alt contingut en aigua −gairebé un 85%− la converteix en un ingredient òptim per preparar sucs, liquats verds o cremes fredes crudiveganes.

La resta de l’any pot consumir-se seca: aquesta versió de pruna apta per a totes les temporades concentra una quantitat més gran de minerals com el calci o el magnesi, de sucres i d’hidrats, cosa que la converteix en una gran aportadora d’energia. La pruna seca és cinc vegades més rica en fibra que les prunes fresques, per això es recomana especialment en casos de restrenyiment i com a prevenció per a les hemorroides.

Font de fibra: gran aliada per regular el trànsit intestinal

Els efectes laxants de la pruna han donat lloc a mil i un remeis casolans antirestrenyiment: qui no ha provat el remei de l’àvia de deixar en remull tota la nit 4 prunes seques amb aigua i prendre-se-les (juntament amb l’aigua), al matí següent? Doncs bé, aquest senzill remei casolà és efectiu gràcies al sucre sorbitol, que té un efecte laxant, i a la poderosa quantitat de fibra soluble i insoluble que concentra (17,80 g per cada 100 g).

El sorbitol té la capacitat d’estovar la femta i és per això que aquesta fruita resulta molt eficaç per desbloquejar els intestins, sobretot si es pren a primera hora del matí i en dejú. A més, la seva alta concentració de fibra soluble converteix la pruna en una bona fruita per regular els nivells de colesterol.

Poderós antioxidant: retarda l’envelliment

Més enllà del seu efecte laxant, la pruna seca destaca pel seu efecte antioxidant que ajuda a combatre els famosos radicals lliures, responsables de l’envelliment prematur de l’organisme.

Una dieta neta i rica en productes vegetals i antioxidants ens proporcionarà més energia, vitalitat, bellesa i bon humor

La vida sedentària, l’estrès, la contaminació, el tabac, una dieta rica en proteïnes animals de baixa qualitat, el consum escàs de vegetals o l’ús de cosmètics i productes per a la higiene amb parabens, entre altres coses, tenen un efecte tòxic i acumulatiu en el cos que accelera l’envelliment cel·lular i repercuteix, en conseqüència, en la mala qualitat de la pell i l’aparició de cel·lulitis.

L’adopció d’hàbits de vida saludables acompanyats d’una dieta neta i rica en productes vegetals i antioxidants frenarà l’acció dels radicals lliures, cosa que ens proporcionarà més energia, vitalitat, bellesa i bon humor.

La pruna amb got o cullera

Com dèiem a l’inici d’aquest article, la pruna està formada en un 85 % per aigua, i això la fa ideal com a ingredient en sucs, batuts i cremes. En qualsevol cas, podem beneficiar-nos de totes les seves propietats i fins i tot potenciar-les combinant-la amb altres fruites o verdures.

La principal diferència entre un suc verd i una crema o un batut és que el suc rebutja la part fibrosa dels vegetals, cosa que el converteix en encara més digerible (el nostre sistema digestiu tindrà menys feina). Per aquesta raó, els sucs de fruita i els sucs verds són part essencial dels processos depuratius i desintoxicants.

De totes maneres, en la majoria de casos, podreu reversionar les receptes de sucs verds a receptes de primers plats, en una adaptació de crema crudivegana deliciosament nutritiva. Heu provat, per exemple, la crema de prunes, síndria, espinacs i llet de coco?

Presentacion_Zumo_Ciruela_Bjorg 2

¿I els sucs envasats?

Si sou dels que no teniu temps d’elaborar els vostres propis liquats, també podeu optar per sucs envasats per una marca de confiança. Això sí, sempre amb ingredients ecològics de primera qualitat i sense sucres afegits (el sucre és un gran lladre de nutrients!).

Per exemple, Bjorg acaba de llançar a Espanya el suc 100 % de pruna seca d’Agen, fruita seca procedent de la pruna d’Ente. De sabor dolç i agradable, concentra en 750 ml tots els beneficis nutritius i les qualitats gustatives de les prunes seques cultivades a les regions franceses del Lot i Garona. Aquesta pruna està protegida per una Denominació d’Origen Controlada (DOC) i resulta especialment bona per deshidratar, fer conserves, melmelades o sucs gràcies al seu elevat contingut en sucre.

Distribuït en exclusiva per Qbio, trobareu el suc de prunes d’Agen de Bjorg a supermercats i botigues especialitzades.