mijo

Un dels tòpics que acompanyen el vegetarianisme, el veganisme i la dieta sense gluten és que els plats són ensopits, que hi ha molts aliments prohibits o que comporten falta d’energia. Si bé és cert que es tracta de corrents d’alimentació encara poc esteses a casa nostra en comparació amb altres països del centre o del nord d’Europa, cada cop hi ha més persones que decideixen rebaixar el seu consum de productes animals i potenciar els d’origen vegetal pels beneficis que això els suposa. Les fruites, les verdures, les llavors, les llegums, els cereals sense gluten, la fruita seca, les algues, els bolets, els condiments, etc. La llista de productes veggies, sense gluten i saludables, és llarga i variada. Només cal aprendre a combinar bé aquests aliments per assegurar-nos un bon equilibri nutricional i una bona experiència al paladar.

Una bona opció per començar a introduir-se al món de l’alimentació sense carn i augmentar el consum de productes vegetals són les famoses hamburgueses vegetals. Les que segurament ja haureu vist o tastat, acostumen a estar fetes amb tofu (soja fermentada), seitan (gluten del blat) o kamut (una altra espècie anterior al blat), que, tot i el seu valor proteic, no resulten indicades per a les persones amb celiaquia o que prefereixen prescindir del gluten. En aquest cas, el mill resulta un cereal idoni com a base d’hamburguesa, ja que irrita molt menys els intestins i, per tant, és més digestiu.

hamburgueses-730

Hamburgueses de mill

Si ja heu fet hamburgueses amb llenties, cigrons, tofu o seitan, us recomanem que tasteu les de mill, amb una textura i un sabor que segurament us sorprendrà. Però si no us atreviu a preparar hamburgueses casolanes o bé no teniu prou temps per fer-ho, podeu optar per comprar-ne de fetes per poder preparar-les de manera ràpida i còmoda. Això sí, convé optar per marques bio de confiança que ens ofereixin aliments precuinats de la manera més natural i saludable possible, sense conservants, colorants, sucres ni altres additius.

Els precuinats han de ser ocasionals i cuinats de la manera més natural i saludable possible, sense conservants, colorants, sucres ni additius.

Bjorg, per exemple, acaba de treure al mercat dues hamburgueses vegetals noves sense gluten elaborades amb una barreja de mill, hortalisses, llavors i espècies, adreçades especialment a vegetarians i a vegans: una de vegana de coco i curri (amb mill, llenties vermelles, pastanaga, coco i curri) i una altra de vegetariana de mill, verdures i formatge emmental.

Les hamburgueses es presenten en envasos individuals i les podreu trobar en supermercats i botigues especialitzades, distribuïdes per Qbio.

Els beneficis del mill

El mill és un cereal molt digestiu i alcalinitzant que beneficia la melsa i l’estómac, molt recomanat per als diabètics i, com que no té gluten, és ideal per a les persones amb celiaquia. A més, és molt nutritiu, energètic i saciant i és un dels cereals més rics en magnesi, fòsfor i lecitina, nutrients molt importants per al sistema nerviós.

Com que és molt versàtil, permet moltes presentacions, i, com que és un gra que tendeix a quedar eixut, va molt bé per compactar aliments en format d’hamburguesa.