L’al·lèrgia al pol·len és molt comuna però també una de les més incòmodes. Segons la societat d’al·lergologia i immunologia, a Espanya hi ha uns 8 milions de persones que tenen al·lèrgia al pol·len, una xifra que va augmentant i que anirà creixent degut, en gran part, a unes temperatures que han anat pujant a causa del canvi climàtic.

Al·lèrgia primaveral

Com funciona la resposta al·lèrgica

Les al·lèrgies es caracteritzen per una resposta immunitària exagerada i improcedent davant d’antígens com el pol·len, per exemple.

Els individus que tenen al·lèrgies produeixen uns nivells alts d’IgE en resposta a l’exposició d’un al·lergen. La resposta amb què s’expressa el nostre sistema immunitari quan hi ha una al·lèrgia és de tipus TH2. Aquesta reacció està caracteritzada per produir anticossos IgE, que s’adhereixen a la membrana dels mastòcits i en produeixen la desgranulació, cosa que allibera la histamina.

Quins factors poden afavorir les al·lèrgies?

És evident que els factors ambientals, com el canvi climàtic, són molt importants i tots en som responsables.

Un altre factor molt interessant a tenir en compte és la salut digestiva/intestinal. L’intestí, a més de la pell, és un dels òrgans de primera exposició respecte a l’exterior. És un òrgan molt complex i té una superfície aproximada de 600 metres quadrats, on hi ha una gran població de cèl·lules immunes i teixit limfoide. Per aquest motiu, al tub digestiu en general se’l considera com el gran nucli de la regulació immunitària, i conté fins a un 80% de les cèl·lules immunocompetents.

A la cavitat interna de l’intestí hi ha la microbiota intestinal, un conjunt de microorganismes –un ecosistema, de fet–, format per més de 100 bilions de bacteris que viuen en simbiosi amb el nostre cos. L’equilibri d’aquest conjunt de microorganismes és molt important, ja que a més de moltes altres funcions, interactua directament amb les cèl·lules immunitàries fent que madurin i afavorint que el sistema immunitari funcioni correctament.

És important, doncs, que la nostra microbiota sigui diversa i equilibrada, per això és necessari que els nens s’exposin als microbis des de ben petits, ja que aquesta exposició afavorirà una pluralitat dels microorganismes que colonitzaran el seu organisme.

En diferents estudis s’ha observat que l’absència de segons quines espècies dins de la nostra microbiota produeix una maduració incompleta del nostre sistema immunitari i això fa augmentar la sensibilitat als al·lèrgens.

Què podem fer si tenim al·lèrgia al pol·len i a l’herba?

Pollen Season és un producte que ens ajuda a mantenir el sistema immunitari en forma. És una combinació única d’astràgal, cultius de bacteris, calci, vitamina C, zinc i biotina.

L’arrel d’astràgal redueix la sensibilitat a les al·lèrgies i té un efecte immunomodulador. És una planta d’origen asiàtic molt apreciada i la seva principal propietat és la d’enfortir el sistema immunitari gràcies al seu alt contingut en polisacàrids, que són coneguts per estimular l’elaboració d’una proteïna anomenada interferó. Aquesta proteïna està present a les cèl·lules NK (Natural Killer, en anglès) del sistema immunitari.

Els cultius de bacteris que hi ha en aquesta formulació són el Lactobacillus Plantarum LP115, Lactobacillus Paracasei LP33 i el Bifidobacterium Longum SP 54.

El Lactobacillus Plantarum i el Lactobacillus Paracasei indueixen a la secreció de les interleucines IL.10 i IL.12 amb una acció antiinflamatòria. En concret, el Lactobacillus Plantarum LP115 és capaç de reduir la inflamació intestinal mitjançant la modulació i l’equilibri de la resposta immunitària intestinal. A més, s’ha observat en diferents estudis que els pacients al·lèrgics que prenen Lactobacillus Paracasei LP33 aconsegueixen resultats positius després del tractament amb aquest tipus de soques probiòtiques, ja que s’alleugen els símptomes de l’al·lèrgia en gravetat i freqüència.

En el cas del Bifidobacterium Longum SP 54, afegit a aquesta fórmula, veiem que els estudis indiquen una acció antiinflamatòria, una reducció de citocines proinflamatòries i una reducció de la permeabilitat de l’epiteli intestinal.

Un altre dels ingredients d’aquesta fórmula és el calci. Tenint en compte que la histamina produeix la simptomatologia típica de l’al·lèrgia, el calci redueix la permeabilitat dels vasos sanguinis per la histamina.

A més, el zinc serà un gran aliat íntimament necessari per al sistema immunitari. És un micronutrient essencial per al nostre organisme i fonamental en el manteniment de l’estructura i funcions de les barreres immunes naturals com les mucoses, igual que la biotina, present també en aquesta fórmula.

En definitiva, és un producte amb una formulació única i que ens pot ajudar a mitigar i prevenir les al·lèrgies a l’herba i al pol·len.

Cristina Bellido
Cristina Bellido

Dietista Integrativa
Psiconeuroinmunóloga

    @cristinab_nutrisalud