pell

Encara que el sol té molts beneficis –com l’aportació essencial de vitamina D, que contribueix al manteniment del sistema immunitari i dels ossos–, són ben coneguts els riscos que té per a la pell.

És cert que l’excés de sol sense moderació i sense protecció provoca l’oxidació de la pell i fotoenvelliment cutani, i si això passa cada any hi ha més probabilitats d’anar posant les bases d’un futur melanoma (càncer de pell). Per això és molt important prendre el sol correctament. El més recomanable és estar exposats al sol durant tot l’any de manera moderada, sigui mitjançant passejos o exercici físic a l’aire lliure. Així, l’exposició a l’estiu no és tan agressiva per a la pell. També és molt important la protecció solar alta durant l’època de màxima radiació, i sobretot és molt aconsellable prendre un complement extra que ens ofereixi una aportació extra d’antioxidants; però no tots són iguals.

La vitamina C també és clau, perquè ajuda a sintetitzar col·lagen; així que durant l’època d’estiu és ideal consumir les fruites de temporada i amanides amb pebrot; i si voleu fer prendre algun superaliment, el camu-camu és meravellós.

La pell sana és una barrera excel·lent per mantenir l’equilibri entre l’entorn intern i extern de l’organisme. A causa de factors ambientals, hàbits de vida i el procés d’envelliment mateix, la pell canvia i requereix molts nutrients per ajudar a mantenir l’equilibri. Per això, una nutrició adequada és un factor que influeix directament en el benestar, salut i bon estat de la pell.

Parlem de nutrició que actua com a cosmètic (nutricosmètic); és a dir, de tractaments de dins cap enfora

Els resultats de diferents estudis demostren que la població de la Unió Europea no satisfà els requisits establerts per a tots els nutrients. Així, l’últim en tractaments per a la pell no s’aplica directament sobre la dermis de forma tòpica, sinó que són nutrients que ajuden des de dins a reparar i a maximitzar la bellesa exterior. Es tracta de complements alimentaris amb ingredients per mantenir la renovació cel·lular. Parlem de nutrició que actua com a cosmètic (nutricosmètic); és a dir, de tractaments de dins cap enfora.

No són medicaments; es basa en la utilització de principis actius per via oral que aporten a l’organisme nutrients que poden actuar directament sobre la pell i els cabells per millorar-ne salut i aspecte. Concentren en una càpsula una quantitat de nutrients que costaria molt aconseguir a través de l’alimentació. De totes maneres, això no vol dir que tot s’arregli amb pastilles; simplement són un complement de la dieta per aconseguir un objectiu concret, com per exemple una pell més ferma, elàstica i lluminosa.

L’objectiu diana de la nutricosmètica és, per excel·lència, aturar els signes de l’envelliment de la pell i, molt especialment, evitar la formació d’arrugues i flacciditat. Així, molts d’aquests productes actuen directament sobre elements clau com el col·lagen, l’elastina i els proteoglicans, alhora que ajuden a mantenir l’estructura del teixit connectiu.

Com que actuen des de dins, els nutricosmètics arriben a tota la pell i proporcionen més densitat i fermesa, disminueixen les arrugues, milloren el to de pell, etc. Són nutrients específics com pèptids de col·lagen de peix, glucosamina, MSM, ceramides, omega-3, sílice, mangostà, etc., que contribueixen a la fabricació de nou teixit i teixit dèrmic de qualitat.

procollagenmatrixHidrolitzat de col·lagen

No són ni aminoàcids solts que l’organisme podria fer servir per a altres objectius, ni el col·lagen mateix, que és molt difícil de digerir; es tracta de cadenes molt curtes de pèptids de manera que puguin arribar al fibroblast, on es fabriquen totes les fibres de col·lagen.

Al mercat hi ha moltes marques; el que les diferència en qualitat i preu és la seva assimilació en l’organisme, que ve determinada per la longitud de les cadenes de pèptids per afavorir-ne l’absorció i pes molecular.

Metilsulfonilmetà (MSM)

Es tracta d’un compost sulfatat que millora la flacciditat de la pell, igual que la qualitat de cabells i ungles. No només enforteix el teixit connectiu, sinó que a més ajuda a eliminar del cos matèries tòxiques.

 

 

osteomatrix-120-tabletasSílice

Hi ha extractes naturals, com per exemple el bambú, que contenen una forma orgànica de silici, que és important per a l’estructura de la pell, cartílags i massa òssia. A més cal tenir en compte que el col·lagen no es pot formar sense silici. Un altre punt important en la fabricació d’aquestes fórmules és pensar per a què necessitem el col·lagen. Si el que necessitem és millorar els ossos, llavors és millor optar per una fórmula que, a més de col·lagen, també aporti altres nutrients que necessita l’os, com el calci, el magnesi, el sílice, la vitamina D, la vitamina K, la vitamina C els bioflavonoides, etc.

Sovint, el problema de la pell és que està excessivament seca, esquerdada i encartonada; per això les formules han d’incloure determinats ingredients com les fitoceramides, ja que l’epidermis conté un tipus de greix anomenat ceramida que, amb els anys, es va reduint i, per això, es torna més seca. Un complex amb aportació de ceramides torna la funció protectora a l’epidermis, necessària per tenir una pell jove, radiant i sana.

skinmatrix-90-tabletas

Omega-3

Aquests àcids grassos, que trobem especialment en el peix, asseguren la flexibilitat de les membranes cel·lulars i hi activen la producció d’enzims, receptors i neurotrasmissors.

Glucosamina

La glucosamina oral es fa servir en el tractament de l’artritis i l’artrosi. Com que la glucosamina és el precursor dels glicosaminoglicans i proteoglicans, es pot dir que afavoreix el desenvolupament dels teixits cartilaginosos. Els glicosaminoglicans són components de la matriu extracel·lular, i tenen un paper important en la proliferació cel·lular i en la reparació del teixit danyat, per exemple, per estrès oxidatiu.

Àcid hialurònic

Té un paper crític en la salut de la pell gràcies a la seva capacitat única per mantenir la humitat.

Mangostà

Els extractes de magrana i mangostà són molt potents i ajuden a reparar la pell; el seu valor antioxidant és fins i tot més elevat que el del te verd o vi negre.

 

Gloria SabaterDra. Gloria Sabater

Doctora en Farmàcia i especialista en medicina antienvelliment

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat