Cada dia fem servir productes que entren en contacte amb la nostra pell i mucoses: xampús, gels, pasta de dents, colònies, maquillatge, cremes hidratants, desodorants… i sovint no hi parem tanta atenció, però poden contenir substàncies nocives que tenen la capacitat de penetrar dins l’organisme i alterar-lo.
Els químics més habituals que podem trobar als xampús són:
Tensioactius:
- Sodium Laureth Sulfate (Lauril èter sulfat de sodi)
- Sodium Lauryl Sulfate (Lauril sulfat de sodi)
- Cocamidopropyl Betaine (Cocamidopropil betaïna)
Silicones:
- Dimethicone (Dimeticona)
- Dimethiconol (Dimeticonol)
- Phenyl Thrimeticone (Feniltrimeticona)
- Amodimethicone (Amodimeticona)
- Cyclomethicone (Ciclometicona)
Sals:
- Sodium Cloride (clorur de sodi)
- Sodium Sulfate (sulfat de sodi)
- Ammonium Chloride (clorur d’amoni)
- PPG-9
Alcohols:
- Methylcholoroisothiazdinone
- Methylisothiazdinone
Olis minerals:
- Petrolatum
- Paraffinum liquidum (Parafina líquida)
Els tensioactius són substàncies agressives que eliminen els olis naturals dels cabells i fan que s’assequin. Aquesta sequedat es compensa amb l’acció de les silicones, que produeixen una hidratació artificial, però que alhora només poden ser eliminades amb els tensioactius. És un cercle viciós que ens treu la hidratació natural dels cabells i que acaba fent que cada vegada necessitem rentar-nos-els més sovint.
Els tensioactius són substàncies agressives que eliminen els olis naturals dels cabells i fan que s’assequin. Aquesta sequedat es compensa amb l’acció de les silicones, que produeixen una hidratació artificial, però que alhora només poden ser eliminades amb els tensioactius.
Per tant, són substàncies que, encara que faci l’efecte que milloren l’aspecte dels cabells, en el fons, els desnodreixen i espatllen.
Per altra banda, quan ens ensabonem el cap, el xampú entra en contacte amb els porus capil·lars (dilatats per l’aigua calenta), de manera que és molt fàcil que aquestes substàncies químiques entrin i passin al torrent sanguini.
El problema, però, no és que fem servir puntualment un producte amb aquests ingredients; el que és greu és l’efecte acumulatiu que tenen aquests ingredients si els fem servir habitualment i l’efecte còctel que podrien tenir entre si.
Una de les conclusions dels investigadors és que alguns d’aquests químics podrien actuar com a disruptors endocrins, i interferir en el sistema reproductor tant masculí com femení. A més, també es poden anar acumulant en òrgans vitals i alterar-los.
A sobre, algunes d’aquestes substàncies, com les parafines i olis minerals, tapen els porus de la pell, impedeixen que respiri bé, la ressequen i poden causar reaccions al·lèrgiques.
És important, doncs, comprar xampús que no continguin sulfats, parabens, silicones, alcohols ni olis minerals. Cal tenir en compte, també, que alguns productes, com les silicones, són derivats del petroli i no són biodegradables, motiu pel qual també contaminen el medi ambient.
Per tot això, és vital apostar per xampús naturals i orgànics que evitin al màxim tots aquests ingredients nocius i que ens nodreixin i hidratin els cabells i el cuir cabellut tot respectant-ne l’equilibri natural.
Habitualment, són xampús elaborats amb derivats de sucres vegetals, plantes i olis essencials orgànics, i a més solen fer molt bona olor!
A continuació us citem tres ingredients que poden contenir alguns xampús naturals i us n’expliquem els beneficis:
L’oli de coco
L’oli de coco verge en els xampús va molt bé per reconstruir els cabells malmesos, ja que gràcies a la seva estructura molecular pot penetrar als cabells, reparar-los i prevenir que es facin malbé des de dins cap a fora.
Té propietats antibiòtiques i antimicrobianes, fet que pot ser especialment beneficiós en persones amb pells delicades, irritades o inflamades. A més, hidrata i té efecte condicionador.
El ginkgo
És un arbre d’origen xinès considerat un dels millors remeis per millorar la circulació sanguínia. Els principis actius d’aquesta planta regulen la circulació mitjançant una acció vasodilatadora arterial i vasoconstrictora venosa. També millora la circulació capil·lar a conseqüència d’afavorir el reg sanguini als teixits.
El ginkgo actua com un tractament de força en els cabells, ja que facilita la circulació i enforteix l’activitat cel·lular des de l’arrel.
La sàlvia
La sàlvia és una planta amb propietats medicinals gràcies als seus olis essencials. En els xampús, és un aliat excel·lent per mantenir els cabells saludables i en bon estat, ja que ajuda a eliminar la caspa i aporta vigor i brillantor. Millora l’estat del cuir cabellut i relaxa la pell.
A part, pot actuar com a tint natural, ja que aporta un to castany i pot ajudar a dissimular els cabells blancs. És una bona alternativa als tints comercials i químics, que poden fer malbé els cabells.