experiencies cerdanya-1

A la comarca de la Cerdanya, les possibilitats de gaudir d’una bona cuina són moltíssimes. L’oferta tan àmplia que hi ha en restauració permet tastar propostes per a tots els gustos. I si volem una estada ben saludable, les propostes culinàries poden anar acompanyades de l’allotjament en cases de turisme rural i sostenible, un hotel amb spa i piscina climatitzada amb vistes espectaculars a la serralada del Cadí, i propostes d’activitats lligades amb la natura, l’esport i l’entorn rural, i per a totes les edats.

Cal Calsot

Cal Calsot és una casa responsable i sostenible i, per conseqüència, la cuina que fa també. Treballen amb productes d’agricultura ecològica i de temporada: la fruita i la verdura, les espècies, als cereals, infusions, farines, el sucre… I també amb productes artesanals de Cerdanya. Només cal fer un cop d’ull als proveïdors: Cal Calsot els proporciona vedella ecològica, amb la gestió d’Ecopyrene; en Pere de Molí de Ger, l’Albert de la Formatgeria de Meranges els porten els formatges; Ple de Bo, de Travesseres i Tupí de Cerdanya, de Bor els abasteixen amb melmelades i conserves; Casa Jaume de Bellver els porta els embotits; Pyreneum, també de Bellver, gelats; i Asana, cereals, fruita seca i farines.
Tots són de l’associació de Productors Artesans del Pirineu. A més, també cuinen amb estris saludables: paelles de ferro o titani, wok i planxes de ferro, recipients de vidre o plàstics PP, lliures de toxines.

Si voleu conèixer més la casa i la història dels seus propietaris, en Lluís, en Marc i la Lídia, no us perdeu l’article de la Núria Coll “Cal Calsot, el somni de molts”.

Era de Cal Pesolet-730

L’era de Cal Pesolet

Cal Pesolet

A Nèfol, a 150 metres del Parc Natural del Cadí-Moixeró, hi ha Cal Pesolet, una masia encantadora del segle XVIII, envoltada de boscos i camps, que permet gaudir de la Cerdanya més tranquil·la, amb un silenci només trencat pel cant del gall i algun picot, i amb vistes magnífiques dels camps a la vall i del Puigpedrós, el Carlit, el Puigmal i la Tossa d’Alp.

Els propietaris, la Meri i en Raúl, guies d’esquí i bicicleta de professió, la van rehabilitar mantenint l’estructura i materials originals. Avui és una casa ecològica, que fa servir energies renovables.

És ideal per a famílies i grups d’amics, ja que es lloga sencera. Hi ha tres suites, cuina, sala d’estar amb llar de foc, sala de lectura i jocs, porxo, era, jardí, piscina natural, hort i galliner ecològics.

I si preferiu no cuinar, ofereixen esmorzars, dinars i sopars a la carta. Només cal dir l’hora i us trobareu la taula parada i el menjar a punt. A més, adapten els plats a cada necessitat: biològics, vegetarians, baixos en sal, rics en hidrats de carboni, cuina catalana i de muntanya, menús infantils, etc.

Piscina de Prullans

Piscina de Prullans

Cerdanya Resort

El Cerdanya Resort de Prullans és un dels establiments més coneguts de la Cerdanya. Ofereix moltes opcions d’allotjament (càmping, bungalows, apartaments o hotel) i possibilitats de lleure i esbarjo. Podeu gaudir dels seus plats al restaurant Km0 del Càmping Bungalow Park La Cerdanya o al bufet de l’Hotel Muntanya&SPA****. Cuinen amb productes ecològics i de proximitat, que també es poden adquirir a la botiga que tenen.

Dos dels espais més destacats de les instal·lacions són l’spa i la piscina climatitzada, amb unes vistes espectaculars de la serralada del Cadí. El circuit d’aigua pot començar a la biosauna d’aromes, seguir al caldàrium, amb el bany de vapor amb cromoteràpia i després viatjar fins als cims de les muntanyes amb la font de gel. La sauna finlandesa és el gran clàssic com també la dutxa de cubell. Es pot recórrer el camí de sensacions, i també gaudir de la piscina i, ja al tepidàrium panoràmic, prendre una infusió d’herbes del Cadí.

El recorregut acaba al jacuzzi exterior panoràmic i amb les mil sensacions que provoca el passadís d’aigua nebulitzada.

Esmorzar de Cal Calsot

Esmorzar de Cal Calsot

Altres propostes culinàries

A la comarca també hi ha l’Associació Cuina Pirinenca de la Cerdanya, que aplega un grup de restauradors que fan una aposta decidida per la qualitat, el producte local i el turisme culinari d’una comarca com la Cerdanya, amb una tradició gastronòmica i turística molt rica.

Així mateix, també hi ha establiments adherits a la Marca Cuina Catalana, que vol, entre d’altres, potenciar els productes alimentaris i els restaurants catalans a través d’un segell de qualitat, defensar i oferir el patrimoni cultural gastronòmic i vetllar per la conservació de la biodiversitat alimentària, la promoció i defensa de l’entorn rural, com també de les activitats que s’hi desenvolupen.

Si el que voleu són sandvitxos saludables, cremes de verdures o postres casolanes, a la plaça Sant Roc de Bellver hi ha la Cafeteria Gourmet Boh, amb la Cristina al capdavant; a Puigcerdà, a la plaça Santa Maria, el Cloquer ofereix plats vegetarians i hamburgueses vegetals, i a Llívia, la pizzeria creperia La Bambola té productes naturals i propostes artesanals i sense gluten.

A banda, les cuines dels refugis de muntanya també acostumen a ser força recomanables, i van acompanyades de paisatges increïbles que recompensen l’excursió o l’esforç per arribar-hi.

cerdanya experiencies

Esport, cultura i natura

No cal dir que per als amants de l’esquí alpí, nòrdic o de muntanya, l’snowboard, les excursions amb raquetes, la Cerdanya disposa d’instal·lacions de primer nivell a la Molina, la Masella, Guils Fontanera, Aransa i Lles. Les pistes d’esquí ofereixen múltiples activitats gairebé tot l’any, tot i que evidentment destaquen en la temporada d’hivern. A més, les possibilitats de fer esport i de gaudir de l’entorn s’amplien amb rutes de senderisme, hípiques, pesca, golf, rutes en bicicleta, banys termals, piscines exteriors i piscines climatitzades, spa, excursions en globus, visites a granges, patinatge sobre gel, etc.

Per descobrir la comarca i el seu patrimoni cultural i natural us recomanem que us adreceu a les oficines de turisme de Puigcerdà, Alp i Llívia o al Centre d’Informació, Interpretació i Recerca del Parc Natural Cadí-Moixeró, a Talló (Bellver de Cerdanya), entre altres espais, o que consulteu les pàgines webs dels municipis, on trobareu tota l’agenda d’activitats.

Podem destacar el Museu Cerdà de Puigcerdà, el Museu de la Pagesia i el Museu Municipal Farmàcia Esteva de Llívia, el Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà, el Museu de l’Esclop de Meranges o el nou l’Espai Ceretània de Bolvir.

Fonts:

 

Article escrit per:

carolrionCarol Rion
Periodista
www.iecologics.com