vedella ecològica pasturant

El seu paisatge, travessat pel riu Segre, comprèn una plana de 25 quilòmetres de llargada i una altitud mitjana al fons de la vall de 1.000-1.200 metres envoltada per la serra del Cadí al sud i al nord pels contraforts del Pirineu, amb cims de vora 3.000 metres. Segons la dinamitzadora de la Producció Agrària Ecològica de l’Alt Urgell i Cerdanya, Núria Fontanet, “l’orientació de la vall d’est a oest i la seva extensa dimensió li donen unes característiques úniques, amb moltes hores d’insolació i quasi 2.500 hectàrees de terres de conreu (principalment cereals). Aquestes condicions orogràfiques i geoclimàtiques donen a la comarca unes condicions molt bones per fer producció agrària ecològica”.

A aquestes característiques cal afegir el fet que durant l’any hi ha més de 3.000 hores de sol i poques precipitacions, fet que evita problemes de malalties fúngiques; l’amplitud tèrmica atorga qualitat als fruits; gràcies a la neu, hi ha aigua per regar, i la biodiversitat de l’ecosistema fa que hi hagi un bon equilibri en control de plagues.

A la Cerdanya, les explotacions agràries presents són principalment ramaderes, però disposen de terres agrícoles com a complement a la seva activitat principal. Per tant, un altre tret diferencial de les explotacions agràries ceretanes és que tenen aptitud ramadera i agrícola. Els animals de cria poden pasturar i la producció de cereals permet disposar d’aliment per engreixar els animals propis.

cerdanya vedella i camps

Fontanet destaca que “des de final del segle XIX es va començar a desenvolupar una activitat turística que al cap d’un segle va evolucionar cap a una segona residència. Malgrat el desenvolupament massiu d’aquest sector, l’activitat agrària ha perdurat al llarg dels anys a la comarca amb una orientació marcadament ramadera (vaques de llet amb una producció que es comercialitza pràcticament tota a la Cooperativa Cadí de La Seu d’Urgell, vaques de vedell, cavalls, uns pocs ramats d’ovelles i cabres, una producció de porcs testimonial malgrat la coneguda tradició en l’elaboració d’embotits que sempre ha tingut la comarca)”. També hi ha produccions cerealístiques i hortícoles (principalment patates per a consum, unes quantes cols d’hivern i naps) i des de fa un any s’està treballant per recuperar el conreu de la poma i pera i per diversificar les produccions hortícoles (mongetes, pèsols…). Amb tota aquesta activitat, el creixement de la producció ecològica a Cerdanya ha estat lent però en els últims quatre-cinc anys s’ha incrementat notablement.

42 operadors ecològics de Cerdanya

Segons les dades de l’Oficina Comarcal de Cerdanya del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, DARP, el mes de febrer de 2015 hi havia a la Cerdanya, 42 operadors ecològics inscrits al CCPAE dels quals quaranta són productors i/o elaboradors, un escorxador i una sala de desfer.

 • 26 explotacions de boví de carn
 • 5 explotacions d’oví de carn
 • 11 explotacions d’equí de carn
 • 1 explotació d’avicultura de posta
 • 18 explotacions agrícoles (cereals i lleguminoses de les quals cinc venen els cereals i la resta és producció per alimentar els animals de l’explotació)
 • 3 explotacions amb producció de patates per a consum (9,53 ha en total)
 • 1 productor/elaborador de fruits silvestres
 • 2 plantacions de poma que sumen 2 ha (plantades al març-abril del 2014)
 • 0,5 ha declarades d’horta ecològica
 • 1 escorxador inscrit al CCPAE (Bellver de Cerdanya)
 • 1 sala de desfer inscrita al CCPAE (Bellver de Cerdanya)

Des del 2012, es fan dues trobades anuals amb els productors per intercanviar impressions, escoltar inquietuds i recollir les propostes que es puguin fer; i s’han organitzat una sèrie de jornades i cursos relacionats amb la producció ecològica. Enguany s’ha previst una jornada sobre biofertilitzants i dues sobre horts ecològics.

També s’ha engegat una iniciativa a les escoles, amb una xerrada sobre el sistema de producció agroecològic i les produccions ecològiques que hi ha a la comarca.

Setmana Bio

Setmana Bio, del 29 de maig al 7 de juny

L’any 2014 es va organitzar la primera Setmana Bio a Cerdanya per donar a conèixer i difondre la producció agrària ecològica i els productors ecològics de la comarca. L’èxit de les diferents activitats va ser notable i el que va agradar més va ser les visites a les explotacions. Aquest any 2015 està previst que la Setmana Bio sigui del 29 de maig al 7 de juny.

Fonts:

Article escrit per:

carolrionCarol Rion
Periodista
www.iecologics.com