Aquest és un recull de les principals novetats de setembre de 2014 relacionades amb el veganisme i algunes altres més anteriors que es refereixen a famoses que segueixen l’alimentació vegetariana estricta perque noten beneficis.

James Cameron, el director de Titanic, Avatar i Terminator i guanyador de 4 oscars, funda la primera escola vegana a USA, la MUSE school a Calabasas, California. Tant ell, com la seva dona, com els seus fills adoptats, son vegans.

James Cameron amb la seva dona (vegans tots dos), i els alumnes de la seva escola

James Cameron amb la seva dona (vegans tots dos), i els alumnes de la seva escola

Aquest mes de setembre, la série La Riera de TV3 ha incorporat un nou personatge interpretat per l’actriu Laura Sancho: una cuinera vegana.
La nova cuinera donarà a conéixer alguns plats vegans al restaurant i a més ha convençut al propietari per a tenir un hort ecològic propi.

La Gràcia, una cuinera vegana a La Riera

La Gràcia, una cuinera vegana a La Riera

La Universitat de Texas ha obert una cafetería vegana per la forta demanda dels estudiants cap a n’aquest tipus de menjar i pel rebuix cap als productes animals

Cafeteria Mean Greens a Texas

Cafeteria Mean Greens a Texas

Al programa “Gran Hermano” d’Israel ha guanyat una activista vegana (Tal Gilboa), i el segon lloc ha estat per un noi també vegà. Durant el programa, ella va explicar clarament perque s’oposava a l’ús d’animals, i segons un sondeig, un 60% dels espectadors van canviar els seus hàbits alimentaris i un 5% es van fer vegans o vegetarians.

Científics obtenen formatge real sense recórrer als animals

La notícia explica que ho ha aconseguit un equip d’investigadors de Califòrnia, als Estats Units. Actualment el projecte reuneix fons per poder concloure els treballs al laboratori i fer arribar el producte a tothom. Ha estat gràcies a la biologia sintètica: barrejant ADN de mamífers amb llevat, aigua, oli i sucre per obtenir llet. Després es duen a terme els processos necessaris per obtenir el formatge. Els enginyers remarquen, a més, que les seqüències genètiques de la proteïna de llet natural no s’obtenen directament dels animals, sinó que són copiades. D’aquesta manera s’aconsegueix un producte que no es basa en l’explotació cruel d’animals, i que a més permet accedir a un aliment sense antibiòtics ni hormones.

cheeseboard (Maasdam, Roquefort, Camembert) and grapes

Els investigadors exposen breument quines són les motivacions que hi ha al darrere de la producció del seu formatge vegà real:

– Creuen que l’ús d’animals com a màquines de producció d’aliments a gran escala és irresponsable èticament i ambientalment.

– Creuen que el seu procediment és més responsable des del punt de vista ètic i més sustentable ambientalment que el que es s’aplica actualment.

L’empresa que ho ha desenvolupat es diu Muufri.

 

Famoses que darrerament s’han decantat per una alimentació vegetariana estricta per obtenir algún benefici:

  • Les tenistes Venus i Serena Williams adopten una dieta vegetariana estricta i milloren el seu rendiment.
    Els metges van recomanar a Venus la dieta vegana per tornar a les pistes, després de diagnosticar-li la síndrome de Sjögren. La seva germana, Serena, s’hi va solidaritzar i també va començar a fer la mateixa alimentació.
    venus-serena
  • Lucía Etxebarría fa una dieta vegetariana estricta durant 36 dies, s’aprima dues talles i li marxa la dermatitis atòpica.
    lucia-etxebarria
  • Beyoncé s’alimenta d’aquesta manera quan es vol aprimar. Sembla que la darrera vegada que ho va fer va ser aquest hivern i en va quedar molt contenta segons aquest article.
  • Jennifer López també ho va fer una temporada per recuperar la silueta, com s’explica aquí.

Altres que són vegans desde fa temps per motius étics:

Alanis Morissette, Alicia Silverstone, Boy George, Brigitte Bardot, Bryan Adams, Casey Affleck, Daryl Hannah, Demi Lovato, Gwen Stefani, James Cameron, Jared Leto, Joaquin Phoenix, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Moby, Natalie Portman, Pamela Anderson, Paul McCartney, Portia de Rossi, Tobey Maguire

Johnny Depp, Alicia Silverstone, Jared Leto, Natalie Portman

Johnny Depp, Alicia Silverstone, Jared Leto i Natalie Portman

Alguns, a més, de ser vegans, són activistes pels drets dels animals.
I no ens oblidem de l’actor Pablo Puyol, que vam entrevistar fa uns mesos.

De famosos vegetarians -no vegans- n’hi ha molts més, com, per exemple: Claudia Schiffer, Leonardo di Caprio i Naomi Watts.

Festivals vegans

Des de fa anys, se celebren festivals anuals en algunes ciutats com, per exemple, el Vegan Sommerfest a Berlín, el Paris Vegan Day i els Veg Fest a diferents ciutats d’Anglaterra. Des d’aquest estiu, comencen també a fer-se’n a Espanya; el primer ha estat el  Vegan Fest d’Alacant.

A més, des de fa gairebé un parell d’anys, es fa la Fira Vegana a l’Ecocentre, amb parades de menjar per emportar –com truites de patata veganes, croquetes, pizzes, postres…– i també xerrades i projeccions de vídeos.

Lectura recomanada

Por qué amamos a los perros, nos comemos a los cerdos y nos vestimos con las vacas,
de la psicóloga Melanie Joy

Mireia Gimeno Pellicer
Mireia Gimeno Pellicer

Màster en nutrició. Professora de cuina vegana i sense gluten

    @mireia_gimeno