Foto:Pau Esculies

Foto:Pau Esculies

Un petit estudi en 120 dones presentat al Congrés Americà de Ginecòlegs d’aquest 2013 ha descobert que, canviant les proporcions de proteïnes i carbohidrats en la dieta de les dones que se sotmetien a una fecundació in vitro, els percentatges d’èxit podien augmentar considerablement. Aquest petit estudi suggereix que una dieta amb almenys el 25% de proteïna pot ajudar les dones a tenir més èxit en els processos de reproducció assistida com la FIV. Hi havia dos grups de tractament en l’estudi: un grup de dones va seguir una dieta rica en proteïnes, mentre que l’altre va fer una dieta rica en proteïnes amb restricció en carbohidrats. Un tercer grup no va fer cap canvi en la dieta. El resultat va demostrar que dues terceres parts del grup de dones amb una dieta rica en proteïnes es van quedar embarassades; un percentatge considerablement més elevat que l’estàndard d’èxit en FIV als Estats Units. D’altra banda, el grup de dones que va seguir amb la seva dieta normal va tenir un percentatge d’embaràs del 31,9%. El grup de dones amb una dieta rica en proteïnes i baixa en carbohidrats va obtenir un percentatge d’èxit fins i tot més alt.

La restricció en carbohidrats va ser definida com a inferior al 40% del total del consum diari. El percentatge d’èxit en aquest grup va ser del 80%. La part més interessant d’aquest tema és que algunes de les millors clíniques en fecundació in vitro abans havien recomanat dietes baixes en proteïnes basant-se en estudis que s’havien fet amb animals. Les dietes riques en proteïnes poden interferir en la fertilitat dels animals, ja que fan que hi hagi més amoni en el tracte reproductiu femení, la qual cosa pot perjudicar negativament els embrions. El que hem de tenir en compte és que un excés d’amoni en les trompes de Fal·lopi no suposaria un problema per a la fecundació in vitro, ja que la transferència d’embrions es fa directament a l’úter de la dona.

Des d’Acupuntura Barcelona recomanem que les dones que estan intentant concebre facin una ingesta important de proteïnes, però procedents d’animals ecològics i també de vegetals. No menjar més de dues vegades per setmana carn vermella, menjar peix blanc i blau, ous i fruita seca com a fonts principals de proteïna. El consum de carbohidrats en la nostra societat s’ha disparat, sobretot dels refinats procedents del blat. Nosaltres recomanem apostar més per tota mena de vegetals i llegums i menys pels carbohidrats. La idea és prendre sempre carbohidrats integrals i de cereals diferents, especialment fajol, quinoa, mill i amarant, per poder disminuir així la ingesta de blat.

Article escrit per:
IMG_2275-300x300-e1384201722962Cristina Mora
Acupuntura i Medicina Tradicional Xinesa Llicenciada per la Universitat de Gal·les (UK).
Graduada en Naturopatia i instructora de MLC
Referències: (1) Annual Meeting of the American Congress of Obstetricians and Gynecologists Source reference: Russell J, et al “Daily protein content correlates with increased fertility and pregnancy outcome” ACOG 2013 Abstract Poster #96 (2) 20th Annual Conference of the European Society of Human Reproduction and Embryology. 29th, June 2004 Abstract no: O-076