Tot comença en el baix pes amb què neixen

“He arribat a trobar una relació entre el baix pes amb què van néixer les nenes i els nens i la pubertat avançada”, diu l’endocrinòloga Lourdes Ibáñez, de l’Hospital Sant Joan de Déu. El fet que tinguessin poc pes fa que els pares volguessin alimentar les criatures amb delit, i quan continuen grans passa a una alimentació hipercalòrica. L’objectiu és aconseguir que aquella criatura tingui un pes i una talla normal, però es traspassa la frontera per excés.

Per obvi que sembli, l’accelaració del cos topa amb l’evolució psíquica de les nenes, que sovint són capaços d’amagar-se la protuberància dels pits amb talles grans de jerseis i samarretes o fins i tot amb unes espatlles tirades cap endavant. “Amb 8 o 10 anys, no tenen cap ganes de ser dones”.

Va passar a Austràlia, però podria haver passat a Catalunya. Uns investigadors van decidir estudiar els hàbits alimentaris d’unes nenes que havien tingut una menarquia avançada, és a dir havien tingut la primera menstruació en una edat en què, per anys, eren molt nenes. Els nens tampoc no quedaven exclosos de l’estudi, perquè presentaven una femenització secundària, és a dir greix als pits (ginecomàstia), penis petit i greix acumulat a la panxa. Els estudis apuntaven cap a l’alimentació, sobretot a la ingesta de pizzes en què tots coincidien. D’entrada, els ingredients i elaboració de la pizza no indicava cap correlació entre l’accelaració hormonal d’aquell grup de nens i de nenes, però, de sobte, es va trobar el desllorigador: l’envàs de les pizzes!

Les pizzes eren encarregades a una casa comercial, que les portaven als domicilis en una capsa de cartró. L’escalfor de la pizza desfeia els colorants impresos de la capsa exterior de tal manera que quedaven dipositats a la superfície de la pizza que ingerien. Aquests colorants feien d’inductors estrogènics, i per això a les nenes se’ls accelarava l’aparició de la menarquia i els nois patien una feminització secundària.

L’anècdota, exemplificadora, la reporta el metge Joan Vida-Jové. Ara bé, l’endocrinòloga Lourdes Ibáñez, de l’Hospital Sant Joan de Déu, assegura que a Catalunya les nenes es converteixen en dones abans. “Fa uns anys, la mitjana de l’edat era els 12,8 anys, ara està en quatre i dos punts per sota, i tot és per culpa d’uns mals hàbits alimentaris”. I els mals hàbits alimentaris provoquen sobrepès, i si hi ha sobrepès, l’ovari es posa en marxa abans d’hora. “Per contra, si les nenes estan per sota del seu pes, la pubertat es retarda moltíssim, però aquest tema són figues d’un altre paner”.

A l’hora d’indicar els mals hàbits alimentaris, tant el metge Jové com l’endocrinòloga de l’Hospital Sant Joan de Déu expliquen que s’ha estès el mal hàbit de menjar a tot hora, quan s’hauria de respectar els quatre àpats del dia (esmorzar, dinar, berenar i sopar). Per continuar, la dieta és rica en greixos saturats i en hidrats de carboni d’absorció ràpida. Dit amb unes altres paraules, la població infantil ingereix excessius sucs, maioneses, tomàquets fregits preparats de pot, refrescos amb gas, patates xips, brioixeria industrial.

Les conseqüències d’una menarquia avançada no només són la incomodidat per a una nena que està en edat de jugar, sinó “l’augment del risc de càncer de mama”, en paraules de Lourdes Ibáñez. Així doncs, “les nenes formen l’hormona femenina més aviat, i per això tenen més risc de constituir un càncer de mama”. Abans de la primera menarquia, hauran tingut una impregnació estrogènica per a la formació de pits, després la menarquia. Podem estar parlant que les nenes hauran desenvolupat l’hormona femenina als 8 o als 9 anys, per a la formació dels pits, i als 10 anys, la primera menarquia. La història és un peix que es mossega la cua. Si hi ha mala alimentació, hi ha sobrepès, si hi ha sobrepès, hi ha accelaració de la pubertat. I si hi ha acceleració de la pubertat, hi ha risc de càncer de mama.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert