Passos per a un ús moderat de la sal

La sal ha d’enriquir i no dominar el gust dels aliments.

-La majoria de les receptes i aliments empaquetats contenen moltíssima sal.

-Eviteu la sal de taula.

-Apreneu a combinar bé el miso i la salsa de soja amb els aliments.

-Utilitzeu sal integral en quantitats moderades.

-Consumeix aliments que equilibren la sal i el sodi com ara aliments rics en potassi: verdures de fulla verda, lleguminoses, grans, fruites i herbes.

-Es consumeix molta més sal durant les estacions més fredes.

-Aprofita la primavera per fer un dejuni de sal durant 7 dies per depurar l’excés de sal que hi pugui haver.

Ni la sal ni el sucre. Cap de tots dos són aconsellables en la dieta infantil, ni tampoc en l’adulta. Però per què? “Perquè tant l’una com l’altre roben el calci, tan important per al desenvolupament de les criatures”, afirma Lucía Redondo Cuevas, diplomada en Dietètica, naturòpata i professora de l’IES de formació professional sanitària Roger de Llúria.

Quan una criatura pren un aliment salat, acaba eliminant l’excés de sodi per l’orina, però ho fa acompanyat d’una quantitat important de calci. El sucre també ho fa, però no elimina el calci d’una manera tan immediata com la sal, sinó que actua a llarg termini. “Provoca que els ossos s’acabin debilitant”. Com que el calci és tan important, Lucía Redondo recorda aliments rics i que no han de faltar a la dieta: les crucíferes (com ara el bròquil), les llavors de sèsam, les algues, els llegums, la fruita seca. “La llet de vaca, els formatges i els iogurts estan injustament mitificats”. S’ha arribat a assegurar que de la llet de vaca es pot absorbir més ràpidament el calci, però, “si hi aportem xifres concretes, el calci de la llet s’absorbeix un 30%, mentre que del bròquil, un 60%” (Position of the American Dietetic Association: Vegetarian Diets. J Am Diet Assoc. 2009; 109:1266-1282). És més, els països més consumidors de làctics, com ara EUA, són els països on hi ha més osteoporosi (estudi publicat en 2005, dirigit por Dr. T. Colin Campbell 2005)

D’altra banda, altres advertències bàsiques sobre la sal és que la pressió sanguínia –concretament la que surt del cor– pot ser més elevada en les criatures que segueixen una alimentació rica en sodi –segons l’estudi publicat a Journal of Hypertension el 2002– que en les que no. I si la pressió sanguínia és elevada de manera continuada pot derivar en problemes cardíacs. De totes maneres, el metge Joan Vidal-Jové matisa que si una criatura arribés a tenir problemes cardíacs, la sal seria la causa principal, però segur que n’hi hauria d’altres, com ara el colesterol.

Finalment, l’argument bàsic: la infància és el millor moment per educar el paladar i, per tant, per acostumar-se a poca sal i poc sucre. Aquesta educació es pot convertir en un hàbit d’adult.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert