L’epidèmia
del segle XXI

El cirurgià metabòlic de l’Hospital Bellvitge de Barcelona Jordi Pujol opina que l’obesitat infantil “és el primer esglaó de la globesitat, és a dir de l’epidèmia del segle xxi, causada pel canvi d’hàbits i pel menjar hipercalòric”. El cirurgià tracta amb pacients infantils que han arribat a obesitat mòrbida. “Perquè els pugui operar han de tenir el consentiment familiar i també l’autorització de la magistratura de Barcelona”. Tot això, si tenen més de setze anys. “Si són més petits, també cal fer estudis radiològics per observar si els ossos són prou madurs per suportar una cirurgia com la que practico, que acostuma a ser restrictiva”.

Un cop practicada la cirurgia, l’estómac no els permet introduir més menjar. De fet, les unitats de cirurgia de Sao Paolo (Brasil) han explicat que “el nostre aparell digestiu està adaptat encara a l’època d’escassetat de menjar. Per això, absorbeix tot el que li oferim ara, perquè encara no ha fet el canvi”. Sigui com sigui, el metge de l’Hospital Bellvitge de Barcelona és conscient que no tots els casos d’obesitat infantil i adolescent opten per la cirurgia; “de fet, estan retenint molts adolescents que esperen que arribi una altra solució en comptes de passar per una de tan dràstica com la cirurgia”. El que passa, però, és que els adolescents obesos “s’acaben convertint en adults i me’ls acabo trobant amb vint anys, perquè no han trobat res millor”.


El primer que pregunta l’endocrinòloga Marta Ramon quan rep a la consulta una família amb una criatura amb sobrepès o obesa és: “Quina és la dinàmica de la família?”. Després fa més preguntes per saber qui cuina, amb qui fa els àpats el petit de casa i, sobretot, la qüestió clau: “Menja amb l’àvia?” La pregunta és importantíssima per a l’especialista, perquè “tinc comprovat que les àvies es pensen que una criatura està sana com més grassa sigui, i, per això, les convido a venir a la consulta amb el nét o la néta tan aviat com sigui possible”. A partir d’aquí, la Marta Ramon intenta reeducar els hàbits dels àpats, però és molt important que tota la família s’ho cregui, àvies incloses, perquè la reeducació proposada no és una dieta, sinó un programa de menjar sa i saludable que ha de practicar tota la família. “Les dietes no duren, en canvi la reeducació del menjar sí”.

Per a la medicina occidental, una criatura obesa és un malalt; per a la medicina xinesa, no. Ho explica la Yolanda Garcia, psicòloga i naturòpata. “Discrepo de la medicina occidental en aquest sentit, perquè tracten les criatures obeses com a malalts que han d’anar constantment al metge, que han de seguir dietes restrictives, que tenen controls continus a l’ambulatori. I tot això en edats dolentíssimes per seguir restriccions, perquè des del punt de vista emocional no els convé sentir-se d’aquesta manera”. La medicina xinesa, doncs, té molt en compte les emocions i, per tant, una criatura grassa té un desequilibri metabòlic, que vol dir que “té una mala capacitat digestiva, que fa unes femtes diarreiques, entre altres factors”.

Segons la naturòpata Yolanda Garcia, si no es té en compte el metabolisme de l’infant, no es corregirà l’obesitat. “Com més enciams mengin, més s’engreixaran, perquè el problema no és una carència alimentària, sinó la correcció del metabolisme”. Així doncs, la medicina xinesa considera que l’obesitat és una acumulació de substàncies que no s’haurien d’haver quedat estancades en l’organisme. “Un símptoma d’un desequilibri”. I si tens un desequilibri al cos, difícilment seràs feliç. És clar que “la felicitat de les criatures obeses depèn de la manera com ho visquin els pares; n’hi ha que hi estan molt obsessionats i que transmeten l’obsessió”.

Guanya una joguina de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de febrer sortegem un conjunt d’eines de menjar. 

Pregunta: Amb quin tipus de llevat i farina fas pastissos?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

*El guanyador del conjunt d’eines de cuina de fusta del mes de febrer és: Pep Gifrell

El pròxim sorteig el farem el 27 de març. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert