Si la mare prepara el menjar, les criatures estan més ben alimentades, asseguren uns científics de la Universitat de Granada. Segons l’estudi, la mare “continua sent la figura familiar que coneix millor les necessitats alimentàries dels fills”.

La Victòria Rodríguez és mare d’en Max, que acaba de fer tres anys. A l’hora de dir qui fa els menjars a casa, parla en tants per cent. “En el 70% dels casos els faig jo, i la resta, el pare”. Sobretot preparen sopars, perquè a l’hora de dinar en Max menja a la llar d’infants. Llavors “el sopar que preparo compensa el dinar de l’escola”. Mai no repetiran un aliment que hagi estat present a l’hora de dinar, però, tot i així, la base és que els sopars siguin lleugers: bàsicament verdura i un tall de carn blanca o peix.

Els caps de setmana també els tenen controlats. Els dissabtes són els dies dels llegums. L’únic que és lliure –“com si diguéssim”, diu la Victòria– són els diumenges, perquè depèn de les activitats programades.

En Max és bon menjador, i li agrada tot, però la Victòria pateix per certs aliments que acostumen a estar relacionats amb les criatures. Sobretot les galetes, “que me les miro i remiro perquè no m’acabo de refiar dels ingredients que porten, dels additius”. Per això, opten per un bon tros de pa i una xocolata bona per berenar.

Mentrestant, la Núria Bozzo, mare de tres criatures d’edats compreses entre els 22 i els 6 anys, explica que ella i el pare es reparteixen la feina de preparar els àpats. Totes mengen a casa tant al migdia com al vespre, i la clau és l’organització. La Núria es lleva molt d’hora, cap a les sis del matí, i deixa preparat el dinar i, de vegades, també el sopar.

Ara estan intentant no menjar tanta carn, “però amb els adolescents és difícil aconseguir-ho, perquè sempre en demanen”. Han introduït el tofu i el seitan, i sobretot són uns apassionats de la verdura. En canvi, les amanides són una batalla. “Crec que no els agraden perquè són crues, i mira que hi posem vinagretes perquè els puguin agradar més, però no hi ha manera”.

Un altre plat que triomfa a casa de la Núria Bozzo és el cuscús amb verduretes. “Amb un plat d’aquest tipus, ben complet, pots fer plat únic i no et cal res més”, conclou.

Guanya una joguina de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de febrer sortegem un conjunt d’eines de menjar. 

Pregunta: Amb quin tipus de llevat i farina fas pastissos?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

*El guanyador del conjunt d’eines de cuina de fusta del mes de febrer és: Pep Gifrell

El pròxim sorteig el farem el 27 de març. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert