CastellAge-destacadaLa història de Castell d’Age és la de tres generacions de dones –mare, àvia i filla– que estimen la natura, les vinyes i el raïm. Aquesta família s’ha dedicat des de fa més de cinquanta anys a la vinya. L’àvia, l’Aurèlia Figueres, va ser qui va començar el conreu de vinyes però no va ser fins als anys vuitanta que l’Anne Marie Comtesse, la mare de l’Olivia, va inspirar la creació del celler. Així doncs, l’any 1989 es van crear les caves Castell d’Age a la població de la Beguda Baixa (Alt Penedès), en una masia del segle XVIII restaurada i adaptada per poder-hi treballar i instal•lar-hi un celler. L’Anne Marie va optar pel cultiu ecològic per convicció. Natural de Suïssa va intentar unir el millor dels seus dos mons: el terra i clima mediterrani amb el respecte per la natura tan propi de Suïssa. Tot i que encara continua vinculada a Castell d’Age, ha deixat en mans de la seva filla la primera línia del negoci, la qual, hereva del seu tarannà i formada en Comerç Internacional i Empresarials, ha acabat d’arrodonir el cercle. L’Olivia ha preservat la manera de fer artesanal i pausada dels seus avantpassats. Alhora, però, ha obert les finques a la biodinàmica i ha aprofitat la seva joventut per aportar modernitat i tendències noves.CastellAge_2

Actualment, entre les persones que treballen al camp i a l’oficina s’hi compten una vintena de treballadors, entre els quals hi ha els dos germans de l’Olivia, que també han mamat la cultura vitivinícola des que van néixer. En Josep, el germà gran, s’encarrega de la part agrícola juntament amb l’Olga; i en Jean Philippe, advocat de formació, s’encarrega d’altres aspectes de l’empresa. Amb una producció anual d’unes 200.000 ampolles actualment se n’exporta el 70% a països com el Japó, Suïssa, Singapur, Alemanya, Bèlgica o Holanda. A l’estranger s’aprecia molt que es tracti d’un producte orgànic, mentre que aquí encara hi ha camí per recórrer. L’Olivia explica que sempre han vist l’exportació com una cosa natural. “La meva mare va optar per agafar la maleta i sortir a l’estranger perquè aquí ja hi havia cases de cava molt instaurades. Jo ara estic seguint el mateix camí”.castelldage 33castelldagevi

Al cor de la denominació d’origen Penedès i sota la serra de Montserrat hi tenen distribuïdes sis finques. A grans trets, a les terres de Castell d’Age s’hi poden trobar tres tipus de sòl, el calcari de color clar i ric en pedra calcària; la llicorella, que és una terra a base de pissarra fragmentada, i el sòl francoargilós, de to vermellós, que combina llim, sorra i argila. M’expliquen que la vinya amb més significat per a la família és la de Can Gener, perquè és la primera on van fer cultiu ecològic i la primera que va ser biodinàmica. A més, és la terra amb què se senten més identificats per les varietats que s’hi cultiven: chardonnay, sauvignon blanc, xarel•lo, pinot noir i merlot. A la resta de finques també s’hi combina el cultiu de parellada, syrah, macabeu o ull de llebre. Per al conreu d’una varietat o una altra i per extreure el màxim potencial de cada collita, l’Olga i en Josep tenen en compte l’alçada, l’orientació i el tipus de sòl de cada finca, i com que ens trobem en terra de xarel•los, la producció que tenen d’aquesta varietat és molt elevada. “El xarel•lo ens agrada molt perquè és autòcton i ens hi sentim molt identificats”, comenta l’Olga.

La vinificació, com la vinya, segueix la normativa ecològica establerta per la Unió Europea; per aquest motiu, les dosis de sulfurós són molt inferiors a les de vins i caves convencionals. Baixem al celler a parlar d’aquests vins i caves i a interrompre el son de les ampolles que fa mesos que hi dormiten. Certament, les caves subterrànies impressionen pel silenci, per la foscor i fa la impressió que som en un lloc de culte. “No t’espantis per la quantitat de pols que hi ha a les ampolles, és un indicatiu que reposen el temps que cal”, comenta l’Olivia. Mentre ens ho explica, al passadís del cantó hi ha el Càndid fent la remoguda manual de cada ampolla de cava. Aquesta tasca s’ha de fer cada dia i amb l’exactitud d’un vuitè de volta. Com a mínim les ampolles reposen al celler quinze mesos, però ara hi tenen un cava de set anys. La fermentació dels vins blancs, rosats i el vi base per al cava es fa a baixa temperatura per ajudar a preservar les aromes del vi. Els caves s’obtenen a partir d’una selecció natural dels millors raïms i seguint el mètode tradicional champenoise. “Es tracta d’un cava honest i sa, que expressa molt bé qui som”, s’enorgulleix l’Olivia. Fa tres anys van decidir posar noms als seus caves i cada varietat pretén deixar l’empremta de la personalitat de les tres dones que els inspiren. Com a homenatge, el gran reserva el van dedicar a l’àvia Aurèlia.castelldage 4

L’Olga Betrian, enginyera agrònoma i llicenciada en enologia, és una apassionada de l’agricultura biodinàmica i ens explica que van aplicar aquesta manera de fer, ara farà sis anys, una mica per casualitat. “Vaig fer un curs amb una de les fundadores de Demeter Espanya i em va canviar tant la mentalitat que ara no hi ha volta enrere”. Argumenta la necessitat de tenir cura del sòl com si fos un tresor i no com si fos una indústria, atès que la terra i la pluja són els béns més preuats al camp. També defensa treballar amb la mínima maquinària possible per respectar el lloc on es produeix la vida. A banda de la formació posterior que va rebre sobre biodinàmica, l’Olga va fer un màster en agricultura ecològica. Lamenta, però, que aquesta formació s’hagi hagut de fer a banda perquè a la facultat encara és una assignatura pendent. La filosofia que inspira l’agricultura biodinàmica no només els permet obtenir uns vins i caves vius, sinó que s’ha aplicat a tots els àmbits del negoci i ara és un dels pilars que sustenten Castell d’Age.

Per a més informació: www.castelldage.com

Mitologia per descriure el cos i l’ànima dels seus vins i caves

El símbol de Castell d’Age és una criatura mitològica, el grifó, un lleó amb ales que simbolitza el rei dels animals al cel a la terra. El grifó reunia les millors característiques de l’àliga i el lleó i era considerat un animal noble.

La família Junyent va escollir aquest emblema pels valors que representa i perquè les ales del grifó mostren la corba del camí de la vida, que mai no és recte i sovint s’han de fer tombs per arribar on es vol. “És un animal seriós, que fa respecte, que imposa. Treballem de valent perquè els nostres vins i caves representin el caràcter i personalitat d’aquest ésser, per fer un producte únic”, conclou l’Olivia.

Irina Tasias
Irina Tasias

Periodista

  @irinatasias