Parlem amb l’Acarona, una pagesa jove i també cuinera, d’arrels pallareses, que després de viure i voltar per la plana de Lleida va decidir tornar al poble que la va veure nàixer fa poc més de trenta anys. Des de petita que li agrada remenar, olorar i tocar la terra, i tal com ens diu ella, “això que faig em surt del cor, m’agrada sembrar i poder recollir els fruits de cada temporada”. L’Acarona va començar a conrear per ella, per consum propi i perquè li agradava dedicar temps a l’hort. De mica en mica, el que va començar sent una afició s’està convertint en un ofici que l’omple d’energia i que la fa sentir arrelada a la terra. De fet, l’Acarona s’està obrint camí en el món de la pagesia, es troba en una fase inicial que li permet pensar amb calma cap a on cal orientar-se. De moment combina la feina a l’hort amb la de cuinera.

“Això que faig em surt del cor, m’agrada sembrar i poder recollir els fruits de cada temporada”.

Aquesta temporada l’Acarona, juntament amb l’Stefan, la seva parella, conreen una àmplia varietat de productes d’horta. En aquesta època de l’any trobem moltes classes diferents d’enciams que l’Acarona ja fa setmanes que cull. També ens ensenya els ravenets, els pèsols, les faves, les cebes tendres i les bledes que ja comença a collir, mentre que les mongetes i els tomàquets encara estan esperant més hores de sol que els facin créixer. I és que els horts del Pirineu porten el seu propi ritme, estan adaptats a les temperatures i les condicions climàtiques de la muntanya i això vol dir que cal esperar que avanci l’estiu per poder tenir els aliments que en altres llocs ja fa temps que es cullen. “A la muntanya tenim de tot, però sempre arriba més tard.”

L’hort de l’Acarona és especial. Quan el mires des de lluny sembla un jardí, però és que quan t’hi acostes es corrobora el miratge. És un racó de món on es respira harmonia, salut i benestar. És tot ple de flors, n’hi ha de tota mena i de tots colors; també hi trobem plantes aromàtiques com l’alfàbrega o la menta, que mentre caminem ens alimenten per l’olfacte. “M’agraden les flors, fan bonic… i em donen molta alegria; a més van molt bé per als insectes.” Una altra cosa que l’Acarona té clara és que no fa servir productes químics. Diu que intenta al màxim respectar la natura, treballa amb palla, fa el que feien els avis del poble, aplica el coneixement après de les antigues generacions i també els remeis casolans per tenir cura del que va creixent. Aquesta manera d’entendre la pagesia requereix una atenció especial per a cada conreu, per a cada combinació de varietats i per a cada petit racó que forma part de l’hort.

L’Acarona porta el ritme que li marca el seu procés d’aprenentatge; no té pressa perquè li agrada fer les coses ben fetes. Sent que el seu camí està lligat als horts de la muntanya i té al pensament treballar més terra, comprar un terreny i començar a fer inversions que li facilitin la feina. És una pagesa en un estadi inicial que té ganes de consolidar-se i caminar per fer realitat el seu somni. De moment la producció la gaudeixen els veïns de Farrera i el restaurant ecològic de Burg, l’Espai Tomata, on també fa de cuinera. Tota la passió amb què treballa la terra la transporta amb la mateixa intensitat als plats que prepara a l’Espai Tomata. Les amanides porten sempre el seu distintiu i el que més li agrada és tancar el cercle: “Completo el cercle des de les llavors fins que la persona menja; la pastanaga que un dia vaig sembrar i que he anat cuidant a la terra arriba un dia que la serveixo al plat de la gent que ve a menjar. Això no té preu!”

Si voleu tastar el seu jardí comestible ho podeu fer a l’Espai Tomata, on es cuina menjar ecològic, local i de temporada. Per fer la reserva truqueu al 973 083 009, i un cop acabat l’àpat, demaneu per l’Acarona i la podreu conèixer.

Per a més informació: http://www.laccb.cat/ca/espai-tomata

Conrear l’Arca del gust d’Slow Food

Una de les novetats que aquesta temporada ha introduït l’Acarona al seu hort són algunes de les varietats que s’han acceptat l’últim any a l’Arca del gust de Slow Food de les Terres de Lleida, com ara el bitxo de Tiurana o la ceba de coll de Nargó.

L’Arca del gust és un catàleg format pel conjunt de sabors, textures i aromes que s’estan recuperant des de diferents racons del món. Els socis de Slow Food inclouen a l’Arca del gust productes oblidats per tal de poder-los recuperar i tornar-los a cuinar. S’hi troben varietats tradicionals d’hortalisses i fruites, cereals que gairebé havien desaparegut, mètodes d’elaboració ancestrals, races animals, etc. Cada territori hi ha d’incloure aquells que cregui que són interessants per a tot el món.

La filosofia Km 0 de Slow Food manté la premissa que els aliments siguin bons, nets i justos. Es defensa la producció neta sense agrotòxics per tenir cura de la terra, de les persones que la treballen i de les que consumeixen. L’Acarona també ho té clar: “Els aliments han de ser ecològics i de proximitat.”

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula