La història de Sambucus és recent. Va ser a finals de l’any 2011 quan set persones emprenedores s’ajunten per donar forma i vida a un projecte arrelat al territori i amb una gran vocació de transformació social. La diversitat dels seus socis fundadors és la que fa possible treballar tant al camp, a l’obrador o al mercat com al restaurant. “El nostre objectiu és guanyar-nos la vida amb el que ens agrada fer i al mateix temps donar l’oportunitat a persones amb dificultats de treballar amb un ofici digne”. Sambucus és una cooperativa de treball i al mateix temps és una empresa d’inserció social. Aquestes dues potes són les que sustenten un projecte complex i ambiciós, tant per l’estructura com pels objectius finals. De fet, el nom és un mirall del dia a dia de la seva activitat. El saüc és un regal de la natura en forma de planta medicinal, amb unes propietats altament beneficioses per a la salut; la seva bondat fa que cada part de la planta tingui una raó de ser. “El nom el vam posar perquè el saüc, o soguer, que és com es coneix aquí a la comarca, és un arbust molt propi de la nostra zona i sentim que tenim certes similituds, ja que també nosaltres fem activitats diferents amb l’objectiu d’aconseguir diversos efectes beneficiosos”.

“El nostre objectiu és guanyar-nos la vida amb el que ens agrada fer i al mateix temps donar l’oportunitat a persones amb dificultats de treballar amb un ofici digne”

A Sambucus trobem una amalgama acurada de tasques agràries, artesanals i culinàries. D’una banda, conreen una gran varietat de verdures ecològiques i de plantes aromàtiques i medicinals. En aquesta àrea treballen en Bernat, en Manel i l’Ester. “Som un equip amb experiències diverses que ens hem unit per fer realitat les nostres il·lusions”. Tenen cura de dues hectàrees d’horta en regadiu als municipis de Manlleu i Santa Eugènia de Berga; i a Sant Pere de Torelló n’hi conreen dues més d’horta en secà i una d’herbes aromàtiques. Aquests dies trobem una gran varietat de verdures i hortalisses com ara bledes, carbassons, remolatxa, cebes, alls, pèsols, enciams o pastanagues. A més, també conreen cereals antics com la xeixa o el blat forment, dues joies nutritives per a la nostra salut que estan recuperant per elaborar pa.

D’altra banda, hi ha l’equip de cuina, en què en David, l’Ivan i l’Anna porten el restaurant Sambucus al Mercat de Manlleu. Un espai viu al bell mig del mercat on es poden degustar totes les meravelles que creixen als camps de la cooperativa. La vinculació de la terra amb la taula és directa: trobareu als plats la temporalitat al punt òptim, la frescor de menjar el que cada època de l’any ens ofereix i sobretot, una estima enorme per la feina ben feta. La proposta gastronòmica de Sambucus inclou la proximitat del mercat a la carta, en què la immensa majoria dels aliments es compren directament a les parades locals.

Sambucus és un projecte de vida que vincula persones diverses amb inquietuds complementàries. Perquè tota aquesta varietat camini a bon ritme cal tenir molta cura de la gestió i de l’estratègia de viabilitat de l’empresa. D’aquesta part se n’encarrega la Mireia.

Una de les apostes més fermes que està fent Sambucus és la producció pròpia de planta aromàtica i medicinal, així com de condiments per a les cuines. L’Ester ens explica amb detall la idea de tancar el cicle des del camp fins al consum final, i sobretot de mantenir el valor afegit de ser responsables tant del cultiu com de l’assecatge. “Hem tingut la sort de poder construir aquest assecador solar autònom i molt eficient”. Entrem a l’assecador i les aromes de les plantes em desperten una emoció indescriptible. L’energia que es recull en aquell espai petit em trasllada a l’essència d’alguna cosa que no puc expressar amb paraules. De sobte, em trobo immersa en un mar de fragàncies de plantes aromàtiques i medicinals que em captiva. “És aquí on preparem les comandes; tot és manual i molt casolà”. L’assecador funciona amb la calor del sol i està regulat amb uns ventiladors senzills que modelen la temperatura. Depèn de la planta i de l’època de l’any, els dies d’assecatge varien.

La distribució dels productes de Sambucus es fa a través de canals diferents. Tenen una botiga en línia des de la qual es poden fer comandes de verdura, fruita, infusions i condiments. També és possible trobar-los als mercats de Vic i Manlleu, així com en diferents botiges de la zona. Sambucus forma part de l’Assemblea de Pagesos Agroecològics d’Osona, que s’acaba de crear, amb la qual, entre altres coses, comparteixen productes, s’organitzen per participar en fires i mercats i intercanvien coneixements.

Des de Sambucus entenen que el futur és un repte emocionant i que cada dia s’aixeca amb horitzons i fites noves per assolir. La conjuntura actual posa a prova activitats emprenedores de base social com la que la cooperativa de treball proposa. La bona notícia és que el futur depèn enormement del paper que vulguem tenir les persones properes que consumim productes ecològics. La millor manera de donar suport a projectes com el de Sambucus és comprant els seus productes. Per contactar-hi podeu escriure a ester@sambucus.cat o trucar al telèfon 622030457.

Per a més informació: www.sambucus.cat

Km0sona, un espai nou per a la pagesia local

Des del mes de maig passat, l’Ajuntament de Manlleu ha donat el tret de sortida a un nou mercat de proximitat en què la pagesia propera pot vendre els seus productes directament. És el Km0sona, un identificatiu que trobareu a les parades que venen sense intermediaris els dilluns a la plaça Fra Bernadí i els dissabtes al barri de l’Erm de Manlleu.

A les parades podreu comprar aliments d’El Serradet de Barneres, Hort Viu, Formatges de Ciuret, Sambucus, Cooperativa Sequoia i La Freixeneda. Sis experiències agràries diverses, gairebé totes de nova creació, que viuen de la terra i de vendre els seus fruits directament a qui els consumeix.

Els mercats de proximitat són espais de coneixença, intercanvi i relació. En certa manera, durant un temps els hem menyspreat deixant de freqüentar-los. Propostes com la de Km0sona faciliten en bona mesura que les persones consumidores ens tornem a acostar a les productores i elaboradores. Aprofitem-ho!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula