He triat la col xinesa perquè, en general, l’organisme s’enforteix amb el consum regular d’aquest meravellós producte asiàtic. Des del punt de vista nutricional, ens aporta alts nivells de potassi, mineral que participa en la síntesi de les proteïnes. També constitueix una bona font de vitamina A, que protegeix i té cura de la vista, dents i ossos. Els músculs del cor es beneficiaran de l’aportació de magnesi i calci. La col xinesa conté, a més, molta vitamina C i és un aliment excel·lent durant l’embaràs, gràcies a l’àcid fòlic. Té un sabor molt més suau que la col arrissada i es pot preparar cuita amb llegums o cereals, crua en batuts o amanides, saltada, amb vinagre… És bona de qualsevol manera!Els nostres avantpassats ja recorrien als productes fermentats per conservar els aliments i perquè sabien que eren beneficiosos per a la salut. Ho feien instintivament, sense necessitat d’estudis que anys més tard han demostrat que la fermentació làctica genera bacteris amb característiques probiòtiques, és a dir, beneficioses per a la salut i que reforcen el sistema immunitari. Si algunes verdures com les cols us inflen, vet aquí la solució: l’amanida premsada és ideal per a les persones que retenen líquids ja que no provoca gasos i és més digestiva que les verdures crues, perquè el premsat és una forma suau de cuinat. Les verdures es tornen més cruixents i guanyen en sabor i a més ajuden a eliminar el desig de prendre sucre o aliments dolços.La fruita seca i les llavors són una font d’olis saludables i completen en aquesta recepta les nostres necessitats proteiques per a la neteja i la reparació. La dukkah és una barreja de textura cruixent amb espècies, llavors i fruita seca originària d’Egipte que se sol usar per a carns i peixos, amanir amanides o pastes o simplement per untar el pa de pita amb oli. Hi ha variants de dukkah depenent dels gustos de cada família, però gairebé tots porten comí, pebre negre, menta fresca, sal… A més, pot dur pipes de carbassa pelades i avellanes torrades. L’elaboració és senzilla: es torren les espècies més aromàtiques per potenciar-ne el sabor i, a continuació, es molen els ingredients fins que queda un gra de mida mitjana. Ja està a punt per menjar o per conservar-se diversos dies a la nevera. Simplement deliciós! Espero que amb aquesta amanida tan digestiva, aromàtica i cruixent tingueu una sensació de benestar i de renovació gairebé immediata.

La recepta

Ingredients per a la col xinesa:

  • ½ col xinesa
  • Vinagre d’umeboshi

Ingredients per a la dukkah:

  • 1 tassa d’avellanes
  • 2 cullerades de llavors de sèsam
  • ½ cullerada de llavors de comí
  • 1 cullerada de llavors de coriandre
  • ½ culleradeta de pebre negre acabat de moldre
  • 1 culleradeta de sal marina
  • Un grapat de fulles de menta fresca, picades molt fines

Preparació:

  1. Talleu a tires fines la col i premseu en un bol massatge amb les mans afegint unes gotes de vinagre d’umeboshi. Un cop fet això, deixeu que segueixi traient líquid tapada amb un pes a sobre fins a l’hora de muntar el plat. Si en sobra, guardeu-la en un pot de vidre a la nevera. Per muntar el plat, simplement acompanyeu les tires de col fermentada amb una mica de dukkah al gust. Jo hi vaig afegir una mica d’api picat.
  1. Torreu lleugerament les avellanes en una paella o al forn uns minuts, fins que es daurin. Emboliqueu-les amb un drap i fregueu-les fins que la pell salti del tot. Deixeu que es refredin. Mentrestant, en una paella, torreu les llavors de comí i de coriandre a foc baix o moderat fins que desprenguin aroma. Retireu de la paella i deixeu refredar. Podeu aprofitar la mateixa paella per torrar les llavors de sèsam fins que tinguin un color daurat.
  2. Quan tots els ingredients estiguin freds (això és molt important: si no, els ingredients deixaran anar oli i la dukkah no quedarà despresa), piqueu les espècies en un morter i, després, afegiu-hi el sèsam, les avellanes, la sal i el pebre i barregeu-ho tot fins que quedi una textura de farina gruixuda, amb les llavors senceres i els trossos de les avellanes ben visibles. Finalment, piqueu la menta ben petita i incorporeu-la.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta
banner